Gazete Vatan Logo

Anne-babalara sağlıklı çocuk büyütme dersleri

Türkiye’de her yıl 2 bin 500 çocuk önlenebilir ev kazaları yüzünden hayatını kaybediyor. Çocuklara özel açılan hastane Klinilk, anne babalara kazaların önüne geçebilmeleri için ücretsiz seminerler düzenliyor

Aileye yeni katılan birey belli bir yaşa kadar anne ve babayı bir sorundan öbür soruna koşturur. Bebek doğar doğmaz anne babalar için uykusuz geceler başlamıştır. Sinir bozuklukları, dikkatsizlik, unutkanlık başladığında ne kadar dikkatli olmaya çalışırlarsa çalışsınlar ufak tefek kazalar da başlar. Evde tehlike arz etmeyen yetişkin eşyaları, küçük çocuklar için büyük kazalara neden olabilir. Bu yüzden her yıl 2 bin 500 çocuk ev kazalarından hayatını kaybediyor. Çocuklara özel Ulus’ta açılan ilk çocuk hastanesi Klinilk uzmanlarından doktor Gülnihal Şarman bu konuya hastane olarak dikkat çektiklerini belirtiyor. Bu nedenle bu aydan itibaren başlayacak olan seminerlerin Klinilk Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Ruh Sağlığı uzmanları tarafından verileceğini söylüyor: “Seminerlerde işlenecek konular ise şunlar: “Anne babalara ilkyardım kursu: Evdeki acillerde aciz kalmayın”, “Yeni anne baba modelleri ve çocuk yetiştirme yöntemleri”, “Sağlıklı beslenme formülleri ve yeme problemlerinde etkin olabilecek psikolojik faktörler”, “Hiperaktivite ve dikkat bozukluğu nedir? Neler yapılabilir.”
Klinilk’te, ayrıca anne babalara acil durumlarda çocuklarına yapacakları ilk müdahaleyi öğreten ücretsiz kurslar da veriliyor. Uzman doktor Şarman birçok kişinin küçükken başına gelen kazalarda ailelerinin yanlış müdahaleleri nedeniyle büyük acılar çektiğini söylüyor: “Kazalarda hasar derecesi gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle derinleşebilir. Örneğin 2’nci dereceden yanık 3’üncü dereceye ilerleyebilir. Kafa travması sonucu oluşan beyin kanaması zamanında farkedilmezse havaleye dönüşebilir. Bu nedenle evi nasıl güvenli hale getirebiliriz diye düşünerek dokuz başlıkta çocuk kazalarını incelemeye aldık.” En çok görülen sorunlar arasında çocuğun boğazında herhangi bir cismin kalması, zehirlenme, böcek ve hayvan ısırıkları, kafa travmaları ve çok yüksek ateş var.


u Televizyon yerine büyük bir kitaplık var
Bu ay başlayacak olan doğuma hazırlık seminerleri bebek dünyaya gelmeden önce anne babayı hazırlık dönemine sokuyor. Uzmanlar ve psikologlar tarafından doğumdan önce 2 saat süreyle ve iki kere veriliyor. Eğitimin amacı, sizi tam anlamıyla anne-babalığa hazırlamak. İlk hafta bebeği beklerken duygu ve düşüncelerinizi anlayabilmek, birinin kızı olmaktan anne olmaya giden süreci kavramak, içinde anne baba imajları nedir çıkartabilmek ve bebek bakımı konularını içeriyor. Bebek bakımında doğum için hastanenin nasıl seçilmesi gerektiğinden bebekle araba yolculuğuna ve nasıl banyo yaptırılması gerektiğine kadar birçok bilgi verilmesi amaçlanıyor.
Bekleme salonunda televizyonun bulunmadığı Klinilk’te duvardan duvara her yaşa uygun, çocuğun farklı düşüncelerle tanışmasını sağlayacak türden birçok dikkat çekici kitap bulunuyor. Doktor Gülnihal Şarmal kitaplar konusunda şunları söylüyor: “Bazı masallar ve karakterler vardır ki, anne-baba ve çocuk arasında bir bağ kurabilir, örneğin Küçük Prens ya da Peter Pan gibi... Bu kitapları 20 sene sonra da kitaplığınızdan çıkartıp, çocuğunuza okuyabilirsiniz. Çocukların bu kahramanlarla tanışarak kendilerinde geçici modalara karşı koyabilme gücünü bulabilmeleri gerekir.”
Tel: (0212) 263 65 00


Evinizin gizli tehlikelerinden bebeğinizi koruyun
u Elinizde sigara, kahve, çay gibi sıcak maddelerle bebeğinizin yanına gitmeyin.
u Bebeğinize, yürürken yemek yedirmeyin.
u Boğulma vakalarının çoğu, kaza sonucu evde banyo küvetine, leğene, kovaya; bahçede kuyuya ve havuza düşmeyle gerçekleşiyor.
u Kullandığınız temizlik maddelerinin zehirli olduğunu; yutulduğunda, göze ya da deriye sürüldüğünde ölüme sebep olabildiğini asla unutmayın.
u Kibrit, çakmak gibi yakıcı aletleri el altında bulundurmayın.
u Alçaktaki prizleri mutlaka kapaklı yapın.

Haberin Devamı