Gazete Vatan Logo

Angelina Jolie’den Oscar’lık Boyun Eğmez!

Angelina Jolie ikinci filmiyle yönetmen koltuğunda. Akademinin seveceği gerçek bir hikayeyi ‘Amerikan ruhunu’ yücelterek beyaz perdeye uyarlamış. Film Oscar'ın en iddialı adaylarından... Angelina'nın rejisi de yabana atılır gibi değil.

Angelina Jolie’den Oscar’lık Boyun Eğmez!

Oscar'ın en sevdiği şeydir gerçek hikayeye dayanan, insan ruhunun yıkılmazlığını anlatan ilham verici filmler. Boyun Eğmez de bu kuralı bozmuyor. 'Boyun Eğmez' New York'lu bir gencin olimpiyatlardan Japonya'da esir kampına uzanan fiziksel ve ruhsal mücadelesini anlatıyor. Louis Zamperini yaşadığı işkenceler ve aşağılanmalarla çocukluğunda klisede papazın söylediği sözlere tutunarak başediyor: Düşmanını bile affedeceksin!

Pasifik’te 47 günlük esaret

İtalyan asıllı Louis Zamperini hırslı ve disiplinli bir bir atlet olarak olimpiyatlara kadar gitmeyi başarır. 2'nci Dünya Savaşı'nın kopmasıyla Hava Kuvvetleri'yle Pasifik üzerinde bir misyona katılır ancak uçağının okyanusa çakılmasıyla iki arkadaşı ile beraber 47 günü Pasifik'te geçirmek zorunda kalır. Pasifik'te köpekbalıklarının kuşattığı bir botta hayatta kalabilmek için martıları bile yemeye katlanır. Belaların en büyüğü ise 47 günün sonunda onu kurtarmaya gelen düşman güçleri Japonlardır!

Bir ömür sürecek zaferi beklerken...

Japon esir kampında komutan Watanabe, uyguladığı fiziksel ve psikolojik şiddetle Nazi subaylarını aratmaz. Bir sahnede bütün kampı Zamperini'yi yumruklamaya zorluyor ki bir süre sonra insanın izlemeye kalbi dayanmıyor.

Haberin Devamı

Efemine komutan Watanabe'nin Zamparini'ye saplantısı arada sadist bir aşk mı var bile dedirtiyor. Ama öyle görünüyor ki Watanabe aslında koşullara rağmen Zamperini'nin direncini görüp, kıskançlıkla bu direnci kırmaya takıyor kafayı. Louis ise hiç pesetmiyor, tıpkı olimpiyat koşularında olduğu gibi ciğerleri çökene kadar direniyor. Zamperini'ye abisinin söylediği bir söz bu ızdıraplarda bir an bile aklından çıkmıyor: 'Bir anlık acı bir ömür sürecek zaferi getirebilir.'

Ötekileştirerek Oscar hesapları

Hikaye insan ruhunun yenilmezliğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor ama Angelina konuyu klasik Amerikan bakış açısıyla Japonları tamamen ötekileştirerek anlatıyor. Hayata da sinemaya da bakışında empati, affetme ve şefkati ön plana çıkaran Jolie, Japon tarafını da insanileştirebilirdi. Tabii bunu yaparak Oscar yarışında kendini riske atacağını hesaplamış olmalı.

Haberin Devamı

Eksiklerine rağmen Jolie'nin kadın dokunuşu ince de olsa fark vadediyor diye düşünüyorum. Jolie'nin önümüzdeki yıllarda bir yönetmen olarak kariyer inşasının meraklı takipçileri olacağız.

DİĞER FİLMLER

Yapay Oyun (The Imitation Game)

Y: Morten Tyldum O: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear

ABD 2014 imdb: 8,2 Dram

Hayatın Kendisi (Life Itself)

Y: Steve James O: Roger Ebert, Gene Siskel, Chaz Ebert Errol Morris

Belgesel 2014 ABD imdb: 8.0

Keskin Nişancı (American Sniper)

Y: Clint Eastwood O: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Cole Konis

2014 ABD imdb: 7.5 Aksiyon

Sihirli Orman (Into the Woods)

Y: Rob Marshall O: Meryl Streep, Emily Blunt, James Corden, Anna Kendrick

2014 ABD imdb: 6.3 Macera

Beni Sen Anlat

Y: Mahur Özmen O: Kürşat Alnıaçık, Nazlıcan Tuncalı, Gerçek Sağlar, Aytaç Arman

2014 Türkiye Dram