Gazete Vatan Logo

Alex’le müritleri Fenerbahçe’de buluştu

2003 yılında Cruzeiro’ya 3 kupa birden kazandıran Alex, Deivid de Souza ve Edu üçlüsü Fenerbahçe’de 100’ncü yıl takımında buluştu

2003 yılında Cruzeiro’ya 3 kupa birden kazandıran Alex, Deivid de Souza ve Edu üçlüsü Fenerbahçe’de 100’ncü yıl takımında buluştu. Artık sarı-lacivertli takım 3’ü hoca, 5’i futbolcu aynı dili konuşan 8 Güney Amerikalısı’yla adeta Alex Ailesi’ni anımsatıyor



Futbol kendi içinde sırları ve tesadüfleri ile tıpkı bir yaşam gibidir. Zamanın ne getireceği asla bilinmez. Aslında sergilenen daima yarını belli olmayan kadersel bir oyundur. Yoksa kilometrelerce uzaklarda 8 Güney Amerikalı’nın bir arada aynı takımda, aynı forma için mücadele etmesi nasıl izah edilebilir ki?

Lafı uzatmadan sözü getireceğimiz noktayı açıklayalım. Mevzumuz Alex ve müritleri. Fenerbahçe’de Daum’un gidişiyle enteresan bir transfer politikası izlendi. Geçmişte 7-8 farklı dilin kullanıldığı, farklı yabancıların oynadığı Fenerbahçe, aynı dili konuşan takım olmak için adeta Alex hanedanlığını kurdu. Önce Alex’in kendisi gibi bir yıldız olan Zico teknik patronluğa getirildi. Santanna ve Eduardo gibi iki Brezilyalı yardımcı da Fenerbahçe’deki Brezilyalılar’ı ateşlemek için teknik ekibe dahil edildi.

ZİCO’YU DA ALEX İSTEDİ

Ayrıca Marco Aurelio’nun Mehmet olmasıyla kapılar yeni Brezilyalılar’a açıldı. Stoper sorunu için Edu ve Lugano, gol krizi için Deivid de Souza ve Kezman alındı. Bu transferlerdeki en dikkat çekici nokta Souza ve Edu’nun Fenerbahçe’nin gizli patronu denilen Alex’in eski takım arkadaşı olmasıydı. Üstelik Lugano da Alex’in dişli bir rakibiydi.

Fenerbahçe böylece son transferleriyle ’Alex Ailesi’ni anımsatıyordu. Anelka’yla kan uyuşmazlığı yaşayan Alex, 2003’te iki eski takım arkadaşıyla Cruzeiro’da bir yılda 3 kupa birden kazanmıştı. Bu tablo ayrıca 100’ncü yılında Fenerbahçe’nin kazanacağı kupalara da işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak Edu’nun, Souza’nın ’Alex için geldik’ sözleri aslında her şeyin özeti.

Alex ve müritleri ile başarı arayacak Fenerbahçe’nin geçmişinden birkaç örneği de hatırlatalım. 1989’da Tahsin Kaya’nın başkanlığında Fenerbahçe, Sakarya’dan Oğuz, Aykut, Serdar, Turan’ı aldı. Takımda Sakaryalılar grubu oluştu. Ama o sezon 103 golle Fenerbahçe şampiyon oldu. Brezilyalı hocalar Parreira (95-96), Lazaroni (96-97), Didi (72-76) dönemlerinde ise takımda bir tek Brezilyalı oyuncu yoktu.

Şimdi gelin Fenerbahçe’deki Brezilyalılar’ın, yani Alex Ailesi’nin şaşırtıcı kök bağlarını teker teker inceleyelim.

ARTHUR ZİCO: Aslında Fenerbahçe’nin hocası Zico ile Alex futbol kariyerlerinde ilk kez bir aradalar. Ama futbol felsefeleri nedeniyle aralarında çok sıcak bir elektrik var. Çünkü ikisi de hücum ve şov delisi. Alex, Daum ile çalışırken ’Ben öyle katı savunma yapan hocaları sevmem ve teknik oyuncularla oynamak isterim’ diye üstü kapalı çalışmak istediği antrenörün portresini çizmişti. Yani Zico ile Alex arasındaki bağlantı, aynı dili konuşmak ve vatandaş olmaktan daha öte bir şey.

EDU DRACENA: Alex’ten 4 yaş küçük. Tanışmaları 2003 yılında Cruzeiro’da oldu. Altın çağlarını bu takımda yaşadılar. 5 kupalı 2 muhteşem yılı birlikte geçirdiler. Alex takımın beyni, Luagona defastaki sigortalarından biriydi. Amerika Kupası (Copa America) Şampiyonluğu (2004), Brezilya Ligi Şampiyonluğu (2003), Brezilya Kupası Şampiyonluğu (2003) ve 2 kez Mineiro Şampiyonluğu (2003-2004) başarılarını birlikte kazandılar. Artık bu ikili Fenerbahçe’nin kupaları için elele verdi.

DEİVİD DE SOUZA: Golcü futbolcu 2003 yılında Alex’in asistleriyle 15 gol atınca Bordeaux’a transfer oldu. Yani Cruzeiro’da Alex’in Nobre’si, De Souza’ydı. De Souza çok uzun boylu olmamasına (1.80) rağmen vuruş tekniğiyle Alex’in kavisli ortalarında çok üretken bir performans çizebilir. Nobre’nin yerini doldurmak için alındı.

DİEGO LUGANO: Alex’le aynı takımda oynamadı ama Brezilya’daki 2 sezonda Alex’i ürküten bir savunma oyuncusuydu. Uruguaylı yıldız 2003’te Alex’in takımı Cruzeiro ile birlikte şampiyonluk mücadelesi veren Sao Paulo’ya transfer oldu. O sezon kıyasıya geçen şampiyonluk yarışında Alex mutlu sona ulaşırken Lugano üçüncülükle yetindi. Yani bir zamanlar Alex’i marke eden Lugano şimdi Brezilyalı oyuncuyla aynı forma altında Türkiye’de ter dökecek.

EDUARDO COİMBRA: Diğer bir teknik direktör yardımcısı. Rakipleri izliyor. Zico’nun gözü.

MARCO MEHMET AURELİO: Çifte vatandaş. Artık Milli takımımızda oynuyor. Orta sahada 2 kişilik koşuyor. Bunun birisi koşmayan Alex için. Yani Alex’in yedek motoru. 2.5 sezondur birlikteler. Aurelio’suz bir Alex düşünmek imkansız.

MORACİ SANTANNA: Zico’nun yardımcısı. Yıllarca Parreira ile de çalıştı. Tecrübeli bir isim. De Souza ile 2002’de Corinthians’ta Brezilya kupası şampiyonluğu yaşadı. Zico’nun beyni.



Süper Lig’de 7 tane De Souza oynuyor



LİGDE 18 takımın 10’unda ikisi Türk vatandaşı olan 26 tane Brezilyalı futbolcu bulunuyor. İlginç olan ise bunlardan 7 tanesinin tam isminde De Souza isminin geçmesi. 4 farklı isimle anılan Brezilyalılar’ın çoğu (Ricardinho, Edu, Bobo) lakabı ile biliniyor. Dos Santos geçen 3 futbolcu var. Latin Amerika’dan ise toplam 39 futbolcu Türkiye’de forma giyiyor. Altı Arjantinli, 4 Kolombiyalı yıldız...



İŞTE LİGDEKİ BREZİLYALILAR

ANKARA: Wederson Da Silva, Silvino Joao De Carvalho

A.GÜCÜ: Sidney Dos Santos Jaba, Adre Ferreira Da Silva

BEŞİKTAŞ: Jose Kleberson Pereira, Deyvison Rogerio Da Silva, Ricardo Luis Pozzi Rodriques Ricardinho, Marcio Ferreira Nobre

BURSA: Edson Edmar Dias De Souza

DENİZLİ: Alessandro Andrade De Oliveria, Adriano Padilha Nascimento, Valmir Ribeiro Siqueira

FENERBAHÇE: Mehmet Aurelio, Fabio Luciano, Alex De Souza, Eduardo Luiz Abonizo de Souza (EDU), Devied De Souza

KONYA: Joac Batista Casemir Marques, Kaue Caetano Da Silva

SAKARYA: Jose Clayton Ribeiro Menezes

SİVAS: Anderson Ricardo Dos Santos, Fransergio Ferreira Bastos, Fabricio Carvalho Pereira

TRABZON: Jefferson De Oliveri Galvao, Marcelo Dos Santos (Marcelinho)



LİGİMİZDEKİ ARJANTİNLİLER

BEŞİKTAŞ: Matias Delgado

G.SARAY: Marcelo 0Carrusca

G.ANTEP: Cristian Zurita

KAYSERİ: Leandro Iglesias

SAKARYA: Ruben Capurro, Franco Dario Cangele


Haberin Devamı