Gazete Vatan Logo

47 bin Fransız yüksek vergiden kaçıyor

47 bin Fransız yüksek vergiden kaçıyor

Fransa’da zenginleri zor günler bekliyor. Bir milyon Euro’dan fazla geliri olanların vergi oranlarının yüzde 75’e çıkarılması tartışılıyor. Zenginler biran önce Fransız vatandaşlığından çıkmanın derdinde. Şimdiden 47 bin kişi, komşu Belçika’ya vatandaşlık için başvurdu. Başı çekense Rusya vatandaşı olan ünlü aktör Gerard Depardieu... Ünlü aktör çalışma hayatına 14 yaşında atıldı. Önceleri bir matbaada çalışıyordu, daha sonra ise oyunculuk eğitimi aldı. Gerard Depardieu bugün 64 yaşında ve 200’e yakın filmliyle Fransa’nın sembol isimlerinden biri. Film başına neredeyse iki milyon Euro aldığı söyleniyor. Üstelik tek geliri bu da değil. Yemeğe ve şaraba olan tutkusu nedeniyle restoranları ve üzüm bağları da var. Bir diğer sevdası olan motosikletle ise başı dertte. Bugüne kadar 17 kaza geçirdi. Motosikletiyle trafik kurallarını ihlal ettiği ve alkollü araç kullandığı gerekçesiyle çok sayıda cezası bulunuyor. Sadece o değil. 2008 yılında zatüre nedeniyle henüz 37 yaşındayken hayatını kaybeden oğlu Guillaume da motor sevdalısıydı. Hatta Guillaume bir motosiklet kazası geçirmiş ve kangren olan sağ bacağı 2003 yılında kesilmişti.

“50 yılda 145 milyon Euro ödedim”

Depardieu çalıştığı 50 yıl boyunca 145 milyon Euro vergi ödediğini söylüyor. Ancak ülkenin başına gelen Sosyalist yönetim yılda bir milyon Euro’dan daha fazla kazananların vergilerinin oranını yüzde 75’e çıkarmakta kararlı. Yani kazanılan her bir milyon Euro için 750 bin Euro vergi ödenecek. Bu da Depardieu gibi isimlerin yılda milyonlarca Euro vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Bu yasaya tepki olarak Fransız vatandaşlığından çıkacağını açıklayan Depardieu önce Belçika'ya taşındı. O sırada dostu Çeçen lider Kadirov, Depardieu'ya vatandaşlık vermeye hazır olduğunu açıkladı. Fakat onun tercihi Rusya'dan yana oldu... Rusya Devlet Başkanı Putin geçen hafta vatandaşlık belgesini Depardieu’ya kendi elleriyle takdim etti. Aktör, Rusya’da sadece yüzde 13 oranında vergi verecek.

Vergiden kaçan kaçana

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ‘Robin Hood’ vergisi olarak adlandırdığı yeni yasanın sadece bin 500 kişiyi etkileyeceğini savunuyor. Fakat Fransa’dan kaçan kaçana. Belçika vatandaşlığına başvuran Fransızların sayısı daha yasa onaylanmadan 47 bini geçti. Fransa’daki ünlü Auchan süpermarketler zincirinin sahibi Mulliez ailesi Belçika’ya ilk gidenlerden. Ancak aralarında vatandaşlık başvurusu reddedilen isimler de var. Mesela Louis Vuitton markasının sahibi Fransa’nın en zengin ismi Bernard Arnault’ya en az üç yıl yaşamış olma kriteri nedeniyle Belçika vatandaşlık vermedi.

BB’nin gerekçesi hayvan hakları



Fransız vatandaşlığından çıkma tartışmasının daha nereye kadar gideceği merak konusu. Zira son olarak 1960'ların ünlü aktrisi Brigitte Bardot bambaşka bir nedenle Fransız vatandaşlığından çıkabileceğini açıkladı. Sıkı bir hayvan hakları savunucusu olan Bardot, Lyon Hayvanat Bahçesi’nde bulunan iki hasta fil uyutulursa Rus vatandaşlığına geçeceği tehdidinde bulundu. Bardot, Putin'in hayvan hakları konusunda Hollande'dan çok daha duyarlı olduğunu vurguladı.

ABD’de başladı, Fransa’yı yaktı

‘Zenginlerden daha fazla vergi alınmalı’ fikrini son dönemde en yüksek sesle dillendiren kişi 46 milyar dolarlık serveti ile ABD’nin en zenginlerinden Warren Buffett’tı. Geçen yıl yaptığı bir konuşmada yıllardır ödediği vergi oranının sekreterinden daha düşük olduğunu söyleyen Buffett, ‘ekonomik krizden çıkmak için zenginlerin vergisi artırılmalı’ çağrısı yaptı. Demokrat Başkan Barack Obama da seçimlerden önce zenginlerin vergilerinin artırılacağının sözünü verdi. Ancak geçen hafta sona eren ‘mali uçurum’ tartışmaları sonucunda Cumhuriyetçiler zenginlerden daha fazla vergi alınmasına onay vermedi.

Haberin Devamı