Gazete Vatan Logo

2014'e damga vuranlar!

2014'e damga vuranlar!

AYŞE BRAV / bravayse@yahoo.com

Bu yıl peşpeşe gelen iddialı defilelerle pek çok
trend podyumlardan sokağa taşındı. Mini şortlar, transparan elbiseler cesaret sınırlarını zorlayan tasarımlar oldu. Ve de birçok tasarımcıya yön verdi. Pop kültürü modayı ele geçirdi.



ÇIPLAK MI TRANSPARAN MI?

Çıplaklık şıklığın simgesi olabilir mi? Sorunun yanıtını Rihanna verdi. Amerikan Ödülleri Moda Tasarımcıları Yıllık Konseyi (CFA) tarafından her yıl dağıtılan moda ikonu ödülü bu yıl Rihanna’nındı. Galaya, Adam Selman imzalı 216 bin Swarovski kristalden tasarlanan transparan elbiseyle gelen şarkıcı, 2014 denince ilk akla gelen isim olmayı başardı.



YILIN RENGİ ‘MARSALA’

Marsala... Şaraptan etkilenen ateşli öpücüğün rengi. Kırmızı şarap ve kızıl tonlar içeren, kızılkahveye çalan tarçın tonları... Toronto Moda Haftası’nda 2014’ün rengi olarak seçildi. Marsala rengi modadan, makyaja, ev dekorasyonuna bir çok yerde bu sene sıklıkla kullanılıyor. Trend avcılarına göre, yılın rengi seçilmesinde en büyük etken yükselişine devam eden Bohem akımı. Marsala, zihni, bedeni ve ruhu zenginleştici etkiye sahip. Amerikalı aktris Blake Lively de, Grace of Monaco filminin Cannes’daki galasında marsala rengi bir elbise giydi ve eleştirmenlerden tam not aldı.



MODA POPLAŞTI

Ne kadar sadelik o kadar çokluktur felsefesine inansalar da modacılar yaptıkları hayvan figürlü çantaları, Mickey Mause kıyafetleri, fast food taklidi çantalarıyla yeni bir çığır açtı. Givenchy’nin bu konudaki çabaları ve Chanel’in kılıkları görülmeye değer doğrusu. Sadelik savunucularının değil ama pop gençliğin hoşuna gidecek gibi duruyor.



MİNİ ŞORTLAR

Milano Moda Haftası’ndaki Dolce Gabbana defilesinde mini şortlar bacaklara vurgu yaptı. Kısa şortların yolu açıldı. Beyaz erkeksi gömlekler maskülen ayakkabılarla tamamlandı.



LUPİTA

Lancome’un yüzü Lupita 2014’ün en ilgi çeken ikonu oldu. Tarzı, güzelliği ve zekası resmen 2014’e damgasını vurdu. Birçok moda dergisine kapak olan Lupita fırtınası 2015’te de devam edecek gibi görünüyor.



KARDASHİAN DELİLİĞİ

Kardashianlar artık bir delilik daha gelmez dediğimiz her seferde yeni bir bomba patlatıyor. Kim ve Kanye’nin nikahı, West’in doğumu ve bunların kare kare Instagram’da çılgınlar gibi sergilenmesi herkesi şaşırttı. Paris Moda Haftası’nda bebek North West Kim ve Kanye neredeyse bütün sahalarda boy gösterdi. Tabii ki Kim’in eski korumasıyla ortaya çıkan porno kaseti de bomba etkisi yaptı.



ATLETİZM

Bu yılın bombalarından biri Alexander Wang ve H&M işbirliği idi. Çünkü ortaya gayet atletik bir sonuç çıktı. H&M Alexander Wang defilesinin ardından verilen partide Missy Elliott müthiş bir fiziksel performans sergiledi. Acaba artık kadınlar işe giderken pantolon yerine atletik tayt mı giyecek?.



GELENLER, GELENLER VE GELENLER

2014’te çok önemli kontratlar yapıldı. Büyük marka Louis Vuitton, Nicolas Chesquiere’s ile anlaştı. Jason Wu Boss ile el sıkışırken, John Galliano ise Maison Martin Margiella ile anlaştı. 2014’te yapılan kontratlar bütün moda dünyasını etkileyecek gibi görünüyor. Anlaşılan o ki 2015’te çok önemli defileler seyredip, şahane kolleksiyonlar göreceğiz.

GİYİLEBİLEN TEKNOLOJİ

Teknik bu kadar gelişirken tabii ki bu kıyafetlere de yansıyor. Apple saatler, kola takılan Mica bilezikler herkesin neredeyse vazgeçilmezi oldu. Artık iş çığrından çıkıp google gözlüklere kadar vardı. Soru şu olmalı; bu giyilen aletler içinde acaba Candy Crush oynayabilen olacak mı? Malum çılgınlık devam ediyor.



Monique Lhuillier Modaevi’nin beyaz ipek üzerine nakışlarla süslediği kısa gelinliği bu yıl düğünlerin en öne çıkan modeliydi.