17 yaşında dünya rekoru kırdı
Fenerbahçeli milli yüzücü Emre Sakçı, 50 metre kurbağalamada 26.67 ile gençler dünya rekorunu kırarak, erkeklerde tüm yaş gruplarında bunu başaran ilk Türk oldu.
Fenerbahçeli yüzücü Emre Şakçı tarihe geçti. Turkcell Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda erkekler 50 metre kurbağalama seçmelerinde yarışan yüzücü, 26.67'lik zamanıyla gençler dünya rekorunu kırdı. FINA tarafından bu kategoride yılın en iyi zamanı olarak belirtilen 27.05'i geçen Emre, erkeklerde tüm yaş gruplarında dünya rekoru kıran ilk Türk sporcu oldu.
Emre kaç yıldır yüzüyorsun ve kariyerin nasıl başladı?
1997 İzmir doğumluyum. Üç yaşındayken kendim yüzme bilmediğim halde boğulmak üzere olan birisini kurtarmak için suya atlamışım ve kendim bir boğulma tehlikesi geçirmişim. Bu olaydan sonra bende su korkusu oluşmuş. Ailemin korkumu yenmesi için 2000 yılında beni yüzme kursuna yazdırmasıyla yüzme hayatıma başlamışım. 2005 yılından itibaren lisanslı yüzücü oldum.
Fotoğraflar: Özgü ÖZDEMİR
Bu rekor ‘Made in Turkey’ bir rekor. Bir Türk yüzücünün dünya rekoru kırabileceğini gösterdim.
Antrenman programın nasıl? Nasıl besleniyorsun?
Haftanın dört günü çift, iki günü tek ve pazar günü off olmak üzere haftada 10 su antrenmanı yapıyorum, su antrenmanlarını kondüsyon ve kara çalışmaları ile destekliyoruz. Toplam 35 saat çalışıyorum. Antrenmanlarım çok yoğun olduğu için öğün sayım 5-6 yı buluyor. Protein ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum. Mümkün olduğunca abur cubur, yağlı yiyecekler ve basit şekerlerden uzak duruyorum.
Yüzme hayatına nasıl disiplin kattı?
Yüzme benim hayatıma disiplin katmadı benim hayatım “yüzme” oldu. Dolayısyla bütün günümü yüzmeyle içiçe geçiriyorum.
Nelerden feragat ettin yüzme için?
Çift antrenman yaptığımız için sabah 07:15 te havuz da olmam gerekiyor. Sabah uykularımdan feragat ediyorum. Akşam da 21:00 gibi antrenmanım bitiyor dolayısıyla akşam gezmelerim de yok..
Yüzde 100 yerliyim Amerika'ya gitmem
Olimpiyat şampiyonu Michael Phelps'in antrenörü Bowman seni ABD'ye davet etti. ABD’ye gitmek ve eğitim ve yüzme kariyerini orada devam ettirmek gibi planların var mı?
Amerikaya gitmek gibi bir planım ve ihtiyacım yok. Her şeyden önce ben Türk milli takımının sporcusuyum. Phelps’in antrenörü Bob Bowman beni ABD’ye davet etti. Fakat ben burada da başarabileceğimizi göstermek istedim. İzmir'de muhteşem bir ekibimiz var. Antrenörlerim Türker Oktay, Bahar Oktay ile çalışmaktayım. Fenerbahçe İzmir şubesi olarak A takımda 16 kişiden ve tamamı milli yüzücü olan takım arkadaşlarımla antrenman yapıyorum.Bu da başarımızın tesadüf olmadığının en büyük göstergesidir. Ben kırdığım rekoru bir çıtayı geçmek gibi görüyorum. Bu rekor ‘Made in Turkey’ bir rekor. Yani yüzde yüz yerli. Bir Türk yüzücünün, bir Türk antrenörle, Türkiye’de de dünya rekoru kırabileceğini gösterdim. Artık kimse ‘bu iş Türkiye’de olmuyor’ diyemez. Sonuçta Amerikalı sporcular benim rakibim. Birçok Türk yüzücü performanslarını artırmak için Amerika’ya gittiler ama hiç birisi buradaki performanslarını yakalayamadı. Bizim tek eksiğimiz tesis ve sporcu sayımızın azlığı.
Phelps’in antrenörü Bob Bowman beni ABD’ye davet etti. Fakat ben burada da başarabileceğimizi göstermek istedim.
Bir ilke imza attı
50 metre kurbağalama dünya rekoru nasıl geldi?
Haziran ayında Avrupa Oyunları Bakü'de 50 metre kurbağalamada dünya rekorunu 36 salise ile kaçırmış ve 4'üncü olmuştum. Singapur Dünya Gençler Şampiyonası’nda A final yüzdüm ve dünya rekorunu ucundan kaçırdım. 2015 yaz sezonunu bu şekilde kapattık. Sonrasında Eylül ayında 2015-2016 kış sezonu çalışmalarına rekor kırma hedefiyle başladım. Kısa sürede performansımda artışlar yaşandı. Bu şampiyonadan iki hafta öncede Netenya’ da Avrupa Şampiyonası’nda büyüklerle yüzmeme rağmen yarı final yaptım. Performansımı daha da yükselterek 50 metre kurbağalamada 00:26.67 derecemle Dünya Gençler rekoru kırmayı başardım.
İzmir’e 50 metrelik havuz istiyorum...
Hedeflerin neler?
Esas hedefim 2020 yılında Olimpiyat Şampiyonluğu.
Türkiye'de yüzücü olmak zor mu? Ne gibi olumsuzluklarla karşılaşıyorsun?
Şu an için Türkiye’de yaşadığım zorluk İzmir’ de antrenman yapabileceğim 50 metrelik kapalı bir havuzun olmayışı. Oysa olimpiyatlar 50 metrelik havuzlarda yapılıyor. Ama ben 25 metrelik havuzda antrenman yaptığımdan benim için handikap yaratıyor.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç size İzmir’e 50 metrelik havuz yapılacağına dair söz vermiş...
Evet geçtiğimiz Ekim ayında Spor Bakanımızın daveti üzerine Bafra havuzunun açılışına gitmiştik. Orada 50 metrelik havuz sıkıntısı çektiğimizden bakanımıza bahsetmiştik. Bakanımızda bize Samsun Atakum Olimpik yüzme tesislerinin aynısından izmir’e yapılacağının sözünü vermişti. Umarım bu konudaki eksikliğimiz giderilecektir.