Gazete Vatan Logo

Arda'nın parası müzeden!

Arda'nın parası müzeden!

Bu sezon 1 milyon 628 bin 418 kişiyi 'Camp Nou Deneyimi' ile ağırlayan Katalanlar, dünyanın ünlü müzelerini de geride bıraktı. Müzenin geliriyle Barça, Arda’nın transfer parasını çıkarttı.

Futbol konuşmaya başlıyorsanız lafınızın bir yerinde mutlaka Barcelona geçecektir!

Akdeniz sıcağının insanın aklını başından aldığı, her dakika bir gölge bulma telaşındaki bir öğlen vakti çıktık Camp Nou'yu gezmek için yollara. Barselona'daki 3. günümüz, şehri geziyoruz fakat her an karşımıza bir kulüp kimliği ile Barcelona çıkıyor ve yetmiyormuş gibi de bilinç altımıza işliyor tarihini...
Tutuyoruz yolunu Camp Nou'nun... İniyoruz Palau Reial'de herkes aynı yöne gidiyor bu sıcakta... Bir sokak geçiyoruz, bir yapı bütünlüğü karşımıza çıkıyor. Görkemli Camp Nou, yanında sahaları ve ek binaları mest ederken basketbol takımının mabedi Palau Blaugrana bile yanında küçük kalıyor.
Önümüze bakıyoruz oklar bizi -maalesef- kuyruğa yönlendiriyor... Tahminen 100 kişi var önümüzde.. Yanlış anlamayın ne sıradan bir maç var ne de Arda ile Messi'nin oynadığı bir Avrupa mücadelesi..
Miro'nun Barça'sı!
Barselona denince akla Barcelona futbol takımı, Gaudi, Picasso ve Miro gelir... Katalan sanatçı Joan Miro müzesi ile kente tepeden bakarken Nou Camp'taki eserleri de sanat severleri karşılıyor. Kulübün 75. yılı için yapılan etkinlikler için Miro'nun yaptığı eserler de Nou Camp'ın farkları arasında..
La Masia'dan Nou Camp'a
Barcelona'nın altın yılları yaşanırken takımın iskeleti ise Messi, Xavi, Iniesta ve Pique gibi oyuncularla kuruldu. Bu oyuncuların ortak özelliği ise La Masia olarak bilinen Barcelona altyapısının ürünü olmaları.. Minik takımlarda bile birlikte oynayan bu oyuncuların 10-12 yaşlarında birlikte oynadıkları maçların görüntüleri de kulübün gurur tablosu olarak ziyaretçilere izletiliyor.
Futboldan da fazlası var!
Camp Nou deneyimi futbol kadar olmasa da sizi kulübün diğer zaferleri ile de tanıştıracak. Birbirinden tamamen ayrı yönetimlere sahip olan basketbol, hentbol, futbol ve roller hokeyde kazanılan tüm kupalar da müzenin eserleri arasında.
Hagi de var Maradona da!
Müzede kulübün tüm tarihi gözler önüne serilirken bir anda karşımıza Hagi çıkıyor...
1994-96 yılları arasında Katalan ekibinin formasını giyen Hagi'nin golleri de ekranlarda gösterilirken hemen yanında ise Maradona, Koeman, Stoichkov, Ronaldo, Romario gibi unutulmazlar sıralanıyor.
Louvre'dan pahalı!
Kişi başı 23 Euro.. Yani 70 TL civarı.. Hani Kutsal Emanetler diyerek başımızın tacı ettiğimiz eserleri görmek için Topkapı Sarayı'na 30 TL öderken... Hani güldü mü yoksa hüzünlü mü çözemediğimiz Mona Lisa'yı anlayabilmek için 45 TL verdiğimiz Louvre'a ödediğimizin de üzerinde... Aynı anda 7 gişe hiç durmadan çalışıyor. Sıra bize geldiğinde arkamıza bakıyoruz ki kuyruk yine almış başını gitmiş!
Stat turunun adı Camp Nou deneyimi. İçeri adım atmanızla birlikte başka bir hayat başlıyor... İçeride olan sadece futbol değil bir millet-kulüp karışımı tarihin anlatımı... Barcelona'da kimse İspanyol değil! Böyle bir lafı aklınızdan bile geçirmeyin... Varsa yoksa Katalonya. Zaten Camp Nou turunun her anında kulübün nasıl Katalonya'nın sembolü haline geldiği tek tek anlatılıyor...
Ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 8 arttı
İşte bu ziyaret stadın her noktasını hatta saha içine bile girerek son bulurken geçen yıl toplam 1 milyon 628 bin 418 kişiyi ağırladı Camp Nou. Bir önceki sezona göre yüzde 8 artış yaşanırken kulübe sadece müze ziyareti ile yapılan katkı 26 milyon 790 bin 527 Euro (80 milyon TL) olarak açıklandı.
Müze girişine para vererek Barça'ya katkınız da son bulmuyor.. İçeride Şampiyonlar Ligi kupası, Messi, Neymar, Pique, Iniesta ve diğer oyuncularla fotoğraf imkanınız da var... Tabii ki makul bir ücret karşılığında! Çıkışta ise karşınızda Katalan ekibinin ürünlerinin satıldığı devasa bir mağaza bekliyor! İçerde yaşadığınız büyü sizi buradan da alışveriş yapmadan bırakmayacaktır...
İdman 100 dolar
Barcelona şu anda ABD'de turda... Arda’nın da katıldığı antrenmanlarını ise 500 kişi kapasiteli bir sahada yapıyor... Los Angeles'ta Barcelona'nın idmanını izlemek bile kişi başı 100 dolar! Yani 270 TL.
Pankart cezası!
Siyaset Barcelona'nın damarlarına kadar işlemiştir... Bunun örnekleri de pankartlarla ve İspanya aleyhtarı sloganlarda hep yaşanır... Halkın sloganı haline gelen "Katalonya İspanya değildir" sözünün pankart olarak tribüne asılması nedeniyle kulübe UEFA'dan da sık sık ceza geliyor.

Haberin Devamı