Gazete Vatan Logo

Antibiyotiklere dirençli bakteri tespit edildi!

ABD’de bir kadın hastada tüm antibiyotiklere dirençli bakteri tespit edildi. ABD’li yetkililer, “Şimdiye kadar enfeksiyonlarla ilgili geliştirilen yöntemlerde yolun sonuna gelmiş olabiliriz” yorumunu yaptı

Antibiyotiklere dirençli bakteri tespit edildi!

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde 49 yaşındaki bir kadında şimdiye kadar uygulanan tüm tedavilere olumsuz yanıt veren bir bakteri tespit edildi. Ülkede karşılaşılan antibiyotiğe dirençli ilk vakayla antibiyotiklerin etkisi konusundaki endişeler de yeniden gündeme geldi. Daha önce Çin ve Avrupa'da görülen vakalarda, bu bakteride antibiyotiğe dirençli mcr-1 isimli bir gen bulunmuştu. E.koli tipindeki bu bakterinin genetik değişikliklere uğrayarak şimdiye kadar etkili olan Colistin isimli antibiyotiğe yanıt vermediği açıklandı.

YOLUN SONU OLABİLİR ABD

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Thomas Frieden, kadının idrar yolları enfeksiyonunda E.koli bakterisine rastlandığını ve bu tür enfeksiyonlarda kullanılan tüm antibiyotik tedavilerinin denendiğini belirterek, "Deneyebileceğimiz en eski antibiyotik olan Colistin'i de denedik ama kâbus bakterisi olarak adlandırabileceğim bu bakteri için işe yaramadı" dedi. Bakterinin "karbapenem dirençli enterobakterler" sınıfından olduğu belirtilirken, Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu'nun dergisinde de yayımlanan makalede, böyle bir vakaya ABD'de ilk kez rastlandığının altı çizilerek yetkililer önlem almaya çağrıldı. İsmi açıklanmayan kadının şimdiye dek yurtdışına çıkmadığını da vurgulayan Frieden, hastanın bakteriyi nereden almış olabileceğine ilişkin fikirleri olmadığını söyledi. Frieden, bu vakayla yeni bir antibiyotik dünyasına giriş yaptıklarını belirterek, şimdiye kadar enfeksiyonlarla ilgili geliştirilen yöntemlerde yolun sonuna gelmiş olmaktan korktuklarını dile getirdi.

Haberin Devamı