Gazete Vatan Logo

Anti Kafe'de herkes ev sahibi

Matruşka Anti Kafe'de saat başı ödenen ücretle içeride bulunan her şeyden sınırsızca tüketebiliyorsunuz. Ayrıca mekanda dışarıdan getirdiğiniz malzemelerle yemek pişirmek de mümkün. Kafenin saat başı ücreti 10, günlük ücreti ise 30 lira.

Anti Kafe'de herkes ev sahibi

Kadıköy Yeldeğrimeni'nde bulunan Matruşka Anti Kafe, kafe kültürüne yeni bir soluk getiriyor. Alışılmışın dışında konsepti ve servis anlayışıyla Türkiye'de bir ilke imza Anti Kafe'nin konseptinde müşteriler mutfağa girip yemeklerini kendileri yapıyor, çayını ve kahvesini kendileri alıyor. Kafenin en ilginç özelliği ise yenen ve içilenlerin parası değil harcadıkları zamanın parasını ödemeleri isteniyor. Kafenin işletmecisi Cüneyt Kale 9 yıl Rusya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönüş yapmasıyla beraberinde Anti Kafe konseptini getirdi ve iki yıl önce bu kafeyi açtı. Dünyanın birçok şehrinde Anti Kafelerin çoğalarak açılmaya devam ettiğini anlatan Kale Türkiye'de ikinci şubesini Ankara'da veya Eskişehir'de açmayı planlıyor. Bu tarz bir konseptin anlaşılması ve alışılması aşamasında zorlandığını ve zarar etmeyi göze alan Kale, kafenin devamlılığı için arabasını bile sattığını söylüyor. İki yıl üzerine müşteri kitlesini oluşturan kafe üyelik sistemine geçmesiyle markalaşma yolunda da ilerliyor. Kafe günlük toplu rezervasyonlara da açık. Hatta kalabalık bir organizasyon yapacaksınız tüm gün kişi başı fiyatı 25 liraya kadar düşüyor. Kafe 40 kişiye kadar toplu rezervasyon alabiliyor.

Haberin Devamı

Tüm mutfak aletleri ortak kullanıma açık

Kafenin bir diğer özelliği ise müşterilerin hesaplarını da kasaya kendileri bırakmaları. İşletme sahibi Cüneyt Kale "Buraya gelen herkes ev sahibi. İçeride müşteri olduğunda biz olabildiğince onlar rahat etsin diye dışarıda oyalanıyoruz. Öğretmen gibi başında bekleyen olmak istemiyoruz" diyor. Bu kadar rahat bir sistemin suistimal edilme potansiyeli olmasına rağmen Kale gelenlerin aksine kafeye kendilerinden bir şeyler bıraktığını anlatıyor, kendi giriş saatlerini kendilerinin yazıp panoya astıklarını söylüyor. Kafeyi yeme içme değil eğlenme ve üretme üzerine bir yer olarak tanımlayan Kale, çay, yemek, müzik gibi atölyeler yapılmasına da alan sağlıyor. Kafede buzdolabından, fırına, tencere ve tüm elektrikli aletlere kadar her şey ortak kullanıma açık. Ev hanımları bile kafenin mutfağında evde yaptıkları böreklerini pişirebiliyor. İnsanlara evlerindeymiş hissi veren mekanda tuvalete de ihtiyaç duyulan her şeyin bulunabildiği bir özellik katılmış.

Haberin Devamı

Aylık üyelik 500 lira

Kafede sınırsız kullanabildiğiniz tek şey yiyecek içecek değil. Yazıcı, tarayıcı, projeksiyon makinesi gibi proje bazlı çalışan, sabit bir ofisi olmayan meslek sahipleriyle öğrencilerin ihtiyaçları da düşünülmüş. Dileyen atölye gibi kullanıyor, dileyen ofis gibi. Fiyatlar saatlik, günlük, haftalık ve aylık olarak düzenlenmiş. Saat başı ücreti 10 lira. İkinci saat 7 liraya düşüyor. Kafenin günlük ücreti ise 30 lira. Ay boyunca her gün gelip ofis gibi kullanmak isteyenlerin ödemesi gereken tutar da 500 lira.