Gazete Vatan Logo

Annesi Playboy'a soyunmuş

Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarının bilinmeyen yönleri...

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yarın yapılıyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti adayı François Hollande’ın sıkı bir kapışma yaşayacağı düşünülen yarışta ön plana çıkan adaylar, özel yaşamlarına dair farklı detaylarla da renkli bir tablo çiziyor.

Nicolas Sarkozy: Kahraman bahçıvan

Mesleği avukatlık olan sağ görüşlü Cumhurbaşkanı, siyasi kariyerine başlamadan önce, iki yıl bahçıvanlık yaptı. Politikacı olarak adının ön plana çıkmasıysa oldukça tuhaf bir biçimde gerçekleşti. 1993’te belediye başkanı olduğu bölgedeki bir anaokulunda yapılan rehine operasyonuna bizzat dâhil olarak bir anda ünlendi.

Sarkozy, üstünde taşıdığı patlayıcılar ve silahlarla tehdit ederek, 21 öğrenci ve bir öğretmeni iki gün boyunca rehin alan Érick Schmitt ile bire bir pazarlığa girişti. Sarkozy, canlı yayın yapan kameraların önünde, çocuklardan birini adamın elinden aldı, diğer rehineler de daha sonra kurtarıldı.

Fransa gündemine damgasını vuran Muhammed Merah isimli radikal İslamcı’nın işlediği cinayetleri fırsat bilerek göçmenlere karşı tavrını daha da sertleştiren ve ülkede "cadı avı" başlatan Ulusal Birlik Partisi adayı Sarkozy seçim konuşmalarında, yasal göçmen sayısını 180 binden 100 bine indirmeyi vadediyor ve AB’yi, kaçak göçmen girişine karşı sınır güvenliğini sıkılaştırmazsa, Fransa’nın Schengen bölgesindeki üyeliğini askıya almakla tehdit ediyor.

Marine Le Pen – Annesi Playboy’a soyunmuş
Ünlü siyasetçi Jean-Marie Le Pen’in ilk eşinden olan Marine Le Pen hakkındaki en sarsıcı bilgi, annesi Pierrette Lalanne’ın bir zamanlar Playboy dergisi için soyunarak poz vermiş olması. 1987’de Playboy’a "Madame Le Pen çıplak şekilde ev işi yapıyor" başlığıyla haber olan Lalanne’ın kızı Marine Le Pen ise, takım elbiseleri, uzun boyu, yüksek topukları ve sert tavırlarıyla dikkati çekiyor. Le Pen, "Siyasete girmeseydim fotoğrafçı olurdum" diyor.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe’den aday olan Le Pen’in, seçim söylemleri de annesi kadar sansasyonel.

Fransa’da yaşayan azınlıklara karşı ırkçılığa varan tutumunu açıkça sergileyen Le Pen, ülkeye yasal göçmen girişini yüzde 5 ile sınırlandırmak, işe alımlar ve sosyal yardımlara ulaşmada Fransızlara öncelik vermek istiyor. Çin ve Doğu Avrupa ile ticaretin sınırlandırılması gerektiğini düşünen Le Pen’e göre, Fransa eurodan vazgeçmeli, ulusal para ve kur politikalarının kontrolünü geri kazanmalı.

François Hollande – Seçimler için diyet yaptı
Ünlü siyasetçi Ségolène Royal ile 25 yıl süren ilişkisinden dört çocuğu olan Sosyalist Parti Başkanı Hollande, hiç evlenmedi. Geçen yıla kadar tıknaz bir görüntüye sahip olan siyasetçi, seçimler için sıkı bir diyet uygulayarak kilo verdi.

Hollande’ın seçim vaatleri arasında; öğretmenlere ve polislere daha fazla kadro sağlamak ve 150 bin genç işsize devlet tarafından sübvanse edilmiş iş imkânları yaratmak yer alıyor.

Sosyalist Parti adayının bir diğer amacıysa, yılda 1 milyon eurodan fazla kazananlardan yüzde 75, 150 bin euro ve üzeri kazananlardan yüzde 45 oranında vergi almak. Hollande, nükleer enerji kullanımını da 2025’e kadar yüzde 75’ten yüzde 50’ye indirmeyi hedefliyor.

Eva Joly – Norveç üçüncü güzeli
Avrupa Çevre ve Yeşiller Partisi’nin adayı Joly, Cumhurbaşkanı adaylarının yaşı en ileri olanı. Bu yüzden şimdi pek belli olmasa da, bir zamanlar "tescilli" bir güzeldi. Aslen Norveçli olan siyasetçi, henüz ülkesinde yaşadığı yıllarda, 18 yaşındayken katıldığı Miss Norveç’te üçüncü oldu. Aupair olarak çalışmak için gittiği Fransa’da, evlendi, Fransız vatandaşlığı aldı ve avukat oldu. Ayrıldığı Fransız eşi Pascal 2001’de intihar etti.

Basının, İskandinav aksanıyla Fransızca konuştuğu için tiye aldığı Joly, çevre dostu politikalarıyla dikkati çekiyor. Seçilirse, 2020’de Fransa’daki tüm nükleer faaliyetleri durduracağını, enerji ihtiyacının yüzde 40’ının yenilenebilir kaynaklardan tedarik edilmesinin sağlanacağını söylüyor. Yeni düzenlemeler yapacağını söyleyen Joly, yılda 100 bin eurodan fazla kazananlardan yüzde 60, 500 binden fazla kazananlardan yüzde 70 vergi alınacağını vadediyor.

François Bayrou – IV. Henri hayranı siyasetçi hala aile çiftliğinde çalışıyor
Oldukça muhafazakar bir Katolik ailenin altı çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Bayrou’nun da altı çocuğu var.

Siyasete atılmadan önce, genç yaşta ölen babası gibi çiftlik işleriyle uğraşarak annesine yardımcı olan Demokrat Hareket lideri, üniversitede edebiyat okuduktan sonra bir müddet öğretmenlik yaptı. Kral 4. Henri hayranı olan siyasetçi, Kral’ın biyografisini kaleme alarak yayımladı. Şimdi ünlü bir siyasetçi olan Bayrou, hala işlerinden fırsat buldukça aile çiftliğinde çalışıyor.

Bayrou’nun, "Fransız Malı" markası yaratmak, ülkedeki güvenlik kameralarının sayısını artırmak, ilk kez hüküm giyen genç mahkumların tazminatla veya eğitimsel yaptırımlara tabi tutulması şartıyla serbest bırakılmasını sağlamak gibi oldukça ilginç vaatleri var. Bayrou ayrıca, Avrupa Birliği’ne halkın oyuna başvurarak bir lider seçilmesi gerektiğini de düşünüyor.

Jean-Luc Melenchon – Hem mason hem komünist
Fransız-İspanyol kökenli bir baba ve İspanyol bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Melenchon, çocukken annesi ve ablasıyla Fransa’ya taşındı. Üniversitede felsefe okuyan, gazetecilik yapan ve takma isimlerle yazılar yayımlayan siyasetçi, henüz genç bir komünistken 1968 ayaklanmalarında kendi okulundaki öğrenci eylemlerini yönetti.

Melenchon Fransız Devrimi’nin yanı sıra Voltaire, Jean-Jacques Rousseau ve Condorcet gibi Aydınlanma Çağı yazarlarının büyük bir hayranı.

Komünistlerin başı çektiği sol ittifak adayı Melenchon seçildiği takdirde, emeklilik yaşını 60’a indirmek için çalışacağını, enerji şirketlerini kamulaştıracağını söylüyor. Oy oranını yüzde 15’e çıkaran politikacı, ikinci tura kalamaması durumunda Hollande’ı destekleyeceğini açıkladı.

Sebla Kutsal / Hurriyet

Haberin Devamı