Gazete Vatan Logo

Ankara Kazan, bocce kepçe

Bocce kısaca büyüklerin misketi.. Dünya, Ankara’nın gelişmekte olan ilçesi Kazan’ı bocce üssü olarak tanıyor. İlçede 132 sporcu profesyonel olarak bocce oynuyor, milli takımı Kazanlılar sırtlıyor

Ankara Kazan, bocce kepçe

Bocce, en basit tabiriyle; “büyüklerin misketi”!

Kısaca, demir, ama bildiğimiz misketten daha büyük ve ağır yuvarlağı, biraz ilerideki hedefin en yakınına gönderebilirseniz, olay tamam!

5 yıldızlı tatil otellerinde, “yaşlı eğlendirmek” için iyi bir araç olarak kullanıldığı sıkça görülür. Ama kazın ayağı pek de öyle değil. Bir defa bu bir spor dalı. Hem ülkemizde hem de dünyada federasyon olarak örgütlenmiş durumda. Bizde “Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu” bünyesinde. Türkiye’nin hemen her bölgesine yayılmış, tesisleşmesi basit olduğu için kolaylıkla hem istenilen yerde kolayca hazır hale gelebiliyor hem de bu bakış açısıyla gelişmeye açık. Deplasmanlı birinci ve ikinci ligiyle birlikte milli takımımız var.

Hızla gelişen ilçe

Kazan ise, Ankara’nın bir ilçesi. Kabuğunu kırmaya çalışıyor. 10 yıl önce nüfus 12 bindi. Şimdi 45 bin. Çevreden ve Ankara’dan çalışmaya gelenlerle gündüz 60 bini buluyor.

Şimdi sıra geldi bu ikiliyi birleştirmeye! Kazan, yani, Ankara’nın küçük ama geometrik bir tempoyla sanayi merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bu ilçesi boccenin merkezi. Hani, futbol, voleybol, basketbol, atletizm, yüzme olsa belki konuşma ihtiyacı hissetmeyecek kimse ama bocce bu! Anket yapılsa Türkiye’nin yarısının “ne ola ki” diyeceği bir “spor”dan bahsediyoruz! Kazan, merkez üssü! Milli takım burada! Kazanlı çok sayıda sporcu genç sabahtan akşama atış yapıyor. Sürekli, başka illerden bocceciler gelip gidiyor, yetmiyor, başka ülkeler de kamp için Kazan’ı tercih ediyor! Ve nihayet, iki Avrupa Şampiyonası'na evsahipliği yapıyor bu Ankara ilçesi! Bu nasıl oluyor da oluyor sorusunun yanıtını ise Belediye Başkanı Lokman Ertürk veriyor.

Haberin Devamı

Önce altyapı sonra bocce

Ertürk, öncelikle asli işiyle ilgili olarak Kazan’ın altyapı başta olmak üzere pekçok sorunlarını halletmiş. Durum normale dönmeye başlayınca da spor merakı aklına gelebilmiş. Hakkını teslim etmek gerekirse pekçok branşla ilgilenmiş, salon, havuz, stad konusunda bir şeyi esirgememiş ilçeden, 600 lisanslı sporcusu var, ama bocce "gezginliğiyle" doğru orantılı gündemine gelmiş. Ertürk bocceyi bir gezi sırasında ilk Fransa'da görmüş, durup seyretmiş. Türkiye'deki durumunu araştırmış, hiçbir şey yok denecek kadar az! Öğrenmiş ki, bu işin kökeninde Türkler var, "tamam" demiş. "Kazan'ın ata sporu bocce olacak!" Hemen salon inşaatı gerçekleşmiş, ardından sporcu eğitimi, başarılı sonuçlar, 5 yıldızlı tesis, milli takım merkezi olmuş. Hepsinden ilginç ve önemlisi, bocceyi bizden yıllar önce oynayan "dünya", Türkiye'de Kazan'ı tanımış! Başka bir deyişle spor, bocce sayesinde Kazan bir dünya şehri olmuş!

Haberin Devamı

26 milli sporcu bocce sayesinde üniversiteli oldu

Kazan'daki salon Türkiye’nin müstakil ilk Bocce Salonu. Sadece Kazan’dan 132 sporcu aktif olarak boccenin raffa, petank ve volo branşlarında çalışıyor. Kazan'ın erkek ve kız 26 milli sporcusu var. Hepsi bu sayede üniversite eğitimini sınavsız yakalamış. Alınan başarılı sonuçların desteğiyle 12 tanesi de devlet kurumlarında işe yerleşmiş. Salon günün 24 saatinde hizmet verecek donanıma sahip. Ertürk çabasının hızlı bir şekilde karşılık verdiğini görünce konuya adeta abanmaya devam etmiş. Salonun hemen yakınında gelen ve gelecek yerli, yabancı konuklar, takımlar, sporcular için bir tesis pırıl pırıl duruyor.

Haberin Devamı

Başarılara gelince Kazan Belediyesporlu sporcuların da yer aldığı bocce milli takımı Dünya Kadınlar Şampiyonası'nda bronz madalyanın sahibi oldu.