Gazete Vatan Logo

Ankara 36, İstanbul 97 milletvekili çıkaracak

YSK, milletvekili sayısının 600’e çıkarılması nedeniyle 2016 nüfus bilgilerine göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını ve seçim çevrelerini yeniden belirledi

Ankara 36, İstanbul 97 milletvekili çıkaracak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili sayısının 600’e çıkarılması nedeniyle 2016 nüfus bilgilerine göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını ve seçim çevrelerini yeniden belirledi. Buna göre;

- Çıkaracağı milletvekili sayısı 18’e kadar olan iller bir, çıkaracağı milletvekili sayısı 19’dan 35’e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölündü. Ankara’nın milletvekili sayısı 32’den 36’ya, seçim çevresi ikiden üçe çıkarıldı.

- Önceden olduğu gibi 3 seçim çevresi bulunan İstanbul’un 88 olan milletvekili sayısı ise 97’ye yükseldi.

- İki seçim çevresinde 26 milletvekili bulunan İzmir’in, çıkaracağı milletvekili sayısı 28 olarak tespit edildi, seçim çevresi aynı kaldı.

- Tek seçim çevresinde 18 milletvekili çıkaran Bursa’nın yeni hesapla milletvekili sayısı 20’ye, seçim çevresi ikiye çıktı.

- Ankara’nın seçim çevreleri de bu kapsamda yenilendi. Ankara’da Birinci Bölge; Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve Şereflikoçhisar, İkinci Bölge; Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam ve Pursaklar, Üçüncü Bölge ise Ayaş, Beypazarı, Etimesgut, Nallıhan, Sincan ve Yenimahalle olarak yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

- Milletvekili sayısı Antalya’da 15’ten 16’ya, Kocaeli’de 12’den 13’e yükseldi. Geçen dönem milletvekili sayısı düşen Isparta ve Yozgat’ın milletvekili sayısı yeniden 4’e, Bayburt’un 2’ye çıktı.

- İllerin çıkaracağı milletvekili sayısı Adana’da 15’e, Afyonkarahisar’da 6’ya, Ağrı’da 5’e, Aydın’da 8’e, Balıkesir’de 9’a, Diyarbakır’da 12’ye, Şanlıurfa’da 14’e, Manisa’da 10’a yükseldi.

- Son seçimde meclise 3 vekil gönderen Isparta’nın temsil hakkı yeniden 4’e yükseldi.