Gazete Vatan Logo

Anadolu’nun kadın evliyaları! Gömeç Hatun

Gömeç Hatun, Hz. Mevlana’nın yetiştirdiği müridelerden biridir. Türbesi Konyada’dır

Anadolu’nun kadın evliyaları! Gömeç Hatun

Tokat’ta büyük bir devlet adamının kızı olan Gömeç Hatun, Selçuklu Sultanları’ndan Rükneddin Kılınçarslan’ın eşidir. Herkesin yardımına koşan, sohbeti sevilen ve dillere destan yüz güzelliği yanına bir de huyunun güzelliği eklenince kendisine bal anlamında kullanılan ‘Gömeç’ adı verilir. Oldukça hayırsever bir hanım olan Gömeç Hatun, Tokat’ta kendi adına bir medrese, Konya’da yine kendi adına türbe, medrese ve çeşme yaptırır.

Mevlana’nın müridi

Gömeç Hatun Hz. Mevlana’nın kadın müridlerinden biridir. Gömeç Hatun’un da aralarında bulunduğu yüksek sınıfa mensup kadınlar cuma geceleri konakta bir araya gelir ve bu toplantılara Mevlana da davet edilir, sema meclisi kurulurdu. Gömeç Hatunla ilgili Menakıbname’de Mevlana’ya mürid olması şöyle anlatılır; Hz. Mevlana Sultan’ın karısı Gömeç Hatun’un ikamet ettiği evin yıkılacağını önceden haber verir. Evden çıkan Gömeç Hatun’un hayatı kurtulur. Hz. Mevlana’ya mürid olur.

Üzüm sepetinde yılan

Konya’nın Kız Kulesi olarak da adlandırılan Gömeç Hatun Türbesi hakkında araştırma yapan akademisyenler Gömeç Hatun’un entrikalara kurban gittiğini rivayet eder. Rivayetlere göre, Sultan Kılınçarslan kuleyi eşinin ve ailesinin güvenliği için inşa ettirir. Ailesinin güvenliği için Musalla Mezarlığı içine bu kuleyi yaptırır. Gömeç Hatun, kendisine yaptırılan kulede yaşamaya başlar ama sultanın düşmanları peşini bırakmaz. Bir gün üzüm satan bir kadın kulenin altından ‘Üzüm var, üzüm var’ diye geçerken, Gömeç Hatun bunu duyar üzümün hepsini sepetiyle beraber alır. Sepetin içine de siyah bir yılan konulmuştur. Yılan, Gömeç Hatunu sokar ve ölür. Ölünce de kulenin içine mütevazi türbesi yaptırılır.

Haberin Devamı