Gazete Vatan Logo

Anadolu’dan ucuz eve 50 kat talep

TOKİ, Anadolu’da inşa ettiği konutlara 50 kata kadar fazla müracaat alıyor. TOKİ Başkanı Turan, insanları konut sahibi yaparken göç sorununa da çözüm getirdiklerini söyledi

Anadolu’dan ucuz eve 50 kat talep

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Anadolu’nun birçok bölgesinden konut için yoğun talep geldiğini belirterek, dar gelirli, konuta erişmekte zorlanan vatandaşlara yönelik arz ettikleri konutlara 5-10, hatta 50 katı müracaat aldıklarını söyledi.

Başkan Turan, “İstanbul’da 605 konutumuza yaklaşık 17 bin, Kütahya’da 1.051 konutumuza 8 bin 70, Adana Seyhan’da 88 konutumuza 413, Erzurum Palandöken’de 114 konutumuza 1.827 başvuru yapıldı. Yaptığımız konutlardan çok daha fazla talep geliyor” dedi. Örneğin, geçen yıl sonunda kurası çekilen Elazığ’daki 14 konuta 696 talep alındı. Turan, özellikle gelişmekte olan ve yeni sanayi sitelerinin inşa edileceği illerden yoğun konut talebinin geldiğini belirtti. Turan 1.600 iş yerini kapsayan sanayi sitesi inşa ettikleri Aksaray’dan yoğun konut talebi geldiğini, burada satışını gerçekleştirdikleri 377 konuta 7 bin 341 başvuru yapıldığını aktardı.

Göçü önlüyor

TOKİ’nin Türkiye’nin dört bir yanında inşa ettiği projelerle yeni istihdam alanı ve yeni iş olanakları oluşturduğuna dikkati çeken Ergün Turan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu istihdam alanlarının oluşması ile büyükşehirlere göçün önüne geçiliyor. Örneğin Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan alt gelir grubundaki vatandaşlarımız, kira öder gibi ev sahibi olacaklar. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bu alan 15-20 bin nüfusun yaşayacağı yeni bir şehir merkezi olacak. Bu bölge yeni bir istihdam alanı oluşturacak. Böylelikle vatandaşlarımızın hem barınma hem de iş sorunu çözülecek. Karaman’da inşa edip satışa sunduğumuz 54 konutumuza vatandaşlarımızdan 761 kişi başvuruda bulundu.”

Turan, insanları konut sahibi yaparken göç sorununa da çözüm getirdiklerini kaydetti.

Konut hamlesi

Turan, Güneydoğu’da terörün yıktığı alanları yeniden inşa ettiklerini belirterek, terör dolayısıyla mağdur olan vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye dönük büyük bir konut hamlesi başlattıklarını bildirdi. Turan, bölgede satışa sundukları konutlara 5-10 kat müracaat geldiğini kaydetti.

38 ilde 8 bin 327 konut satışta

Haberin Devamı

ERGÜN Turan, motivasyonlarının TOKİ olmazsa konut sahibi olamayacak vatandaşları ev sahibi yapmak olduğunu belirtti. Son 3.5 yıldır yapılan konutların yüzde 95’inin alt ve orta gelir grubu için inşa edilen sosyal konutlar olduğunu aktardı. Şu anda 38 ilde 8 bin 327 konutun açık satışta olduğunu kaydeden Turan, projelere göre farklılık gösteren konut fiyatlarının 67 bin liradan, taksitlerin 269 liradan başladığını bildirdi. Öte yandan TOKİ, ilk 4 ayda 5 bin 791 konut teslim ederken, Mayıs ayında 2 bin 647 konut daha teslim edecek. Bu konutlar Antalya, Erzurum, Ankara Gölbaşı ve Mamak’da yer alıyor.