Gazete Vatan Logo

Ana yürekleri paramparça

Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra ölü bulunan Leyla Aydemir’in annesi Aysel Aydemir, Kars’ta kaybolduktan 7 gün sonra cesedi bulunan Sedanur Güzel’in annesini ziyaret ederek acısını paylaştı.

Ana yürekleri paramparça

Ağrı’da dedesinin köyünde kaybolduktan 18 gün sonra ölü bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in annesi Aysel Aydemir, Kars’ın Kağızman ilçesinde kaybolduktan 7 gün sonra cesedi bulunan 9 yaşındaki Sedanur Güzel’in annesi Handan Güzel’i ziyaret ederek acısını paylaştı. Çocukları aynı kaderi yaşayan Güzel ve Aydemir, bir araya gelerek gözyaşı döktü.

İdam edilsin

Sedanur Güzel’in annesi Handan Güzel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Leyla Aydemir’in annesiyle aynı acıları yaşadıklarını söyledi. Acıyı kendilerine yaşatanların idam edilmesini istediklerini ifade eden Güzel, “Sesim çıkmıyor, buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Çocuğumu böyle yapanın idam edilmesini istiyorum. Leyla’ya da Sedanur’a da, bu acıyı yaşatan idam edilsin” diye konuştu.

Güzel, kızının arkadaşlarının okula gittiğini anımsatarak, “Çocuğumdan ne istediniz? Daha 9 yaşında. Çantası, kalemi evde, arkadaşları okulda. Ne istediniz çocuğumdan?” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi. Leyla Aydemir’in bulunması için sürekli dua ettiğini kızının sonunun da Leyla gibi olduğunu belirten Güzel, “Sonu Leyla gibi oldu. Leyla için de dua ediyordum, bir yerden çıksın, gelsin diye, o da süt içiyordu. Allah bunu yapanların yanına bırakmasın” ifadelerini kullandı. Ağrı’da dedesinin köyünde kaybolduktan 18 gün sonra bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in annesi Aysel Aydemir ise Sedanur’un annesiyle aynı acıyı paylaştığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Aydemir, “Aynı acıyı paylaşıyoruz, bunu yapanların idam edilmesini istiyoruz. Kim olursa olsun idam istiyoruz. Allah kimseye göstermesin, çok zor bir acı, anne olan anlar. Söylenecek bir laf yok, sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Sedanur Güzel’in annesi Handan Güzel:

Sonu Leyla gibi oldu. Leyla için de dua ediyordum, bir yerden çıksın gelsin diye, o da süt içiyordu. Allah bunu yapanların yanına bırakmasın, bunu yapan idam edilsin
Leyla’nın annesi Aysel Aydemir:
Allah kimseye göstermesin, çok zor bir acı, anne olan anlar. Söylenecek bir laf yok sözün bittiği yerdeyiz

Haberin Devamı

10 yılda 116 bin kayıp çocuk

Cansız bulunan 9 yaşındaki Sedanur Güzel’in ardından kayıp çocuklar tekrar gündeme geldi. Türkiye’de kayıp çocuklara dair özellikle son yıllarda kamuoyuna açıklanan sağlıklı veriler bulunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2008 ile 2018 arasında yani son 10 yılda 116 bin 94 çocuk için kayıp müracaatı yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından yapılan çalışmaya göre ise 2011-2018 yılları arasında en az 3 bin 947 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi.
Yüzde 98’i bulunuyor
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Dairesi Başkanlığı Türkiye’de çocukların en çok gönül ilişkisi, eğlence, macera amaçlı ve evlenme amaçlı başta olmak üzere aile içi huzursuzluk ve aile içi şiddet sebebiyle kaybolduğunu bildiriyor. Kayıp çocukların yüzde 30’unu kurumlarda, yüzde 70’ini ise evlerinde yaşayanlar oluşturuyor. Kayıp müracaatı yapılan çocukların yüzde 98’i kısa süre içinde bulunuyor. Kalan yüzde 2’lik kayıpların ise yüzde 95’ine 6 ay içinde ulaşılıyor.
Çocuğunuza nasıl korunacağını öğretin
VATAN’a konuşan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici, “Çocuklar kaybolmuyor, onları genelde dikkatsizliğimizle biz kaybediyoruz” diyor. Özbilici okulların yeni açıldığı bu günlerde aileleri şöyle uyarıyor:
- Çocuğunuza sesinin alarm olduğunu öğretin. Tehlikede olduğunu hissettiğinde bağırarak çevreden yardım alabileceğini bilsin. Çocuğunuzun en son ne giydiğini bilin.
- Çocuklarınızın son halinin fotoğraflarını çekin.
- Gerektiğinde DNA testinde kullanılmak üzere saç teli, tırnağı, hatta parmak izini saklayın.
- Çocuğunuza yabancı kişi mesafesini, korkutmadan yabancı kişilere güvenmemesini, onlardan bir şey almamasını ve bunu ailesine bildirmesi gerektiğini öğretin.
- Bazen çocuklarınızın kıyafetlerini yıkamayı geciktirin. Çünkü kokuya duyarlı iz sürme köpeklerinin bu şekilde bulması daha kolay oluyor. Çocuklarınız okul dahil gideceği yerlerde kullanacağı güzergahını birlikte belirleyin.”
GPS ile takip edin
Öte yandan GPS özellikleriyle anlık konum takibine imkân sağlayan akıllı saat ve bileklikler ile çocuğu takip etmek mümkün. Yaklaşık 200 TL’den başlayan ve özelliklerine göre fiyatı artan bu cihazlar ile çocuklar her an harita üzerinden takip edilebiliyor. Cihaz çocuk belirlenen alan dışına çıktığı anda sinyal gönderiyor. Ayrıca acil bir durum karşısında çocuk cihazlardaki ‘SOS’ düğmesine basarak ailelerine haber verebiliyor. Bir diğer alternatif ise akıllı telefonlarda bulunan takip uygulamaları. Bu uygulamalarla çocuğunuzu sokak sokak takip etmeniz mümkün oluyor.

Haberin Devamı