Gazete Vatan Logo

Amerikan tipi beslenme Çin’i bile obez yaptı

Çağın sorunu obezite Çin’de de problem olmaya başladı. European Journal of Preventive Cardiology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre Çin’in kırsal bölgelerinde ciddi oranda obezite artışı yaşanıyor. Uzmanlar obezitenin ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtiyor.

Amerikan tipi beslenme Çin’i bile obez yaptı

28 bin çocuk 29 yıl izlendi

Çin’in Shandong bölgesinde yaşları 7-18 arasında değişen 27 bin 840 ilkokul çocuğunun 29 yıl takip edilmesiyle yapılan araştırmaya göre 1985’de fazla kilolu erkek çocukların yüzde 0.74 olan oranı 16.4’e ve obez olanların oranı ise yüzde 0.03’den yüzde 17’ye çıktığı saptandı. Bu oranlar kızlarda yüzde 1.5’dan yüzde 14’e ve yüzde 0.1’den yüzde 9’a yükseldi. Araştırmaya göre 29 yılda obezite erkek çocuklarda 17, kız çocuklarda ise 11 kat arttı. Araştırmacılar korkutucu boyuta ulaşan obezitenin yüksek kalorili fast food ve gazlı içeceklerden oluşan batı tipi beslenmenin artması ve bilgisayar ile televizyon karşısında hareketsiz geçirilen zamanların yükselmesine bağlıyor. Çin’de kız ve erkek çocuklar arasındaki obezite oranlarının farklı olması, erkek çocukların daha değerli görülmesi nedeniyle daha fazla beslenmesi nedeniyle ortayı çıktığını belirtiyor.

Yetişkinler de mağdur

Çin’de 2012’de yetişkinlerde obezite oranının on yıl önceye göre 2 kattan fazla artarak yüzde 9.6’ya çıktığı saptanmıştı. 2014’de yapılan bir araştırmaya göre erkek çocukların yüzde 23’ünün, kızların ise 14’ünün obez olduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı