Gazete Vatan Logo

Amerika’nın yeni Türk şampiyonu

Şubat’ta ABD’ye C-HR modelini ihraç etmeye başlayan Toyota Türkiye, yüksek taleple karşılaştı. 3 ayda 14 bine yakın C-HR gönderildi. Şirket 2017’de Kuzey Amerika’ya 56 bin 500 C-HR ihraç edecek. Sakaryalı SUV, ABD’de en çok satılan ‘Türk malı’ araç olacak

Amerika’nın yeni Türk şampiyonu

Türkiye’nin ilk SUV ve hibrit modeli Toyota C-HR, otomotivin anavatanı ABD’de ‘trend’ olmayı başardı.

350 milyon euro yatırımla Toyota Türkiye’nin bantlarından inmeye başlayan C-HR, Kuzey Amerika kıtasından beklentilerin üzerinde taleple karşılaştı. Kompakt boyutları ve hibrit teknolojisiyle ABD’li tüketicileri cezbeden Sakaryalı C-HR, Avrupa’dan sonra en fazla Kuzey Amerika kıtasına ihraç edilmeye başlandı.

ABD’ye ihracat yüzde 50 arttı

C-HR’ın ABD’ye ihracatına Şubat’ta start verilirken, bugüne kadar 13 bin 748 araç gönderildi. Toyota Türkiye, bu performansıyla 2017’de Amerika kıtasına en fazla araç gönderen şirket unvanını alacak. Şirket, ABD ile Kanada’ya bu yıl 56 bin 500 C-HR ihraç edecek. Sakaryalı C-HR böylece ilk yılında ABD’de en çok satılan Türk malı araç olacak. Toyota C-HR’ın sayesinde Nisan’da Türkiye’nin ABD’ye toplam ihracatının yüzde 50 gibi yüksek oranda arttığını ekleyelim.

ABD’yi ilk olarak Transit Connect’le Ford Otosan keşfederken, Tofaş Ram ProMaster City ve Dodge Neon, Temsa da otobüs ihraç ediyor. Bugüne kadar ABD’ye en fazla ihracatı Ford Otosan, 2012’de 49 bin adet Transit Connect’le gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Üretim ve ihracat rekoru kıracak

Toyota Türkiye bu yıl C-HR’ın rüzgarıyla performansını neredeyse ikiye katlayacak. Fabrikada üretim yüzde 90 artışla 150 bin adetten 280 bine çıkarılacak. C-HR siparişlerine yetişmekte zorlanan şirket esas sıçramayı ihracat tarafında gerçekleştirecek. Toyota Türkiye’nin ihracatı yüzde 116 artışla 235 bin adede yükselecek. Şirket böylece üretim ve ihracat rekoru kıracak. Sakaryalı üretici 2015’te 82 bin aracı dünya pazarlarına göndermişti. Toyota’nın SUV modeliyle 52 olan ihracat pazarları sayısını 97’ye çıkardığını ekleyelim. C-HR üretiminin 2017’da tam randımana geçmesiyle fabrikanın üretim programı da değişti. 2016’da 155 bin adetlik üretimin yüzde 49’unu Corolla, yüzde 28’ini C-HR ve yüzde 23’ünü Verso modelleri oluşturdu. Bu yıl bantlardan inecek araçların yüzde 63’ünün C-HR, yüzde 28’inin Corolla, yüzde 9’unun Verso olması planlanıyor.
2 milyonuncu yerli Toyota
Toyota Türkiye, 280 binlik kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük Toyota tesisi unvanını eline geçirdi. 2017’de üretim ve ihracat kırmaya hazırlanan şirketin bir başka heyecanı da 2 milyonuncu aracın bantlardan indirmesi olacak. 23 yıldır ülkemizde üretim yapan Toyota Türkiye, 2009’da 1 milyonuncu aracı üretmişti. Ekim’de 2 milyonuncu yerli Toyota törenle banttan çıkacak.

Haberin Devamı