Gazete Vatan Logo

ALS hastalığı nedir? ALS belirtileri nelerdir?

ALS hastalığı nedir? ALS belirtileri nelerdir? Sorularının merak edilen yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Ünlü yönetmen Cankat Ergin'in ALS nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından hastalık hakkındaki bilgiler araştırılmaya başlandı.

ALS hastalığı nedir? ALS belirtileri nelerdir?

ALS hastalığının nedenleri, belirtileri, tedavisi gibi konular hakkında merak edilen bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Cankat Ergin'in ALS nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından hastalığın ne olduğu gündemde araştırılmaya başlandı.

ALS NEDİR?

Amiyotrofik lateral skleroz kas erimesini ve omurilikte harabiyeti anlatan bir tıbbi terimdir. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika'da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere'de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Yurdumuzda ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat'ın Hastalığı olarak tanınıyor.

ALS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmaz.
Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler.
Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder.
Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.
Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.
ALS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Tedavi, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak ve yaşamını rahatlatmaya çalışmakla kısıtlıdır. Hastanın yaşamını mümkün olduğunca aktif hale getirebilecek bir tedavi ve destek süreci gerekir.
Şimdilik ALS`nin ilerleyişini yavaşlatan tek tedavi Riluzole’dur.
Riluzole vücuttaki glutamat miktarını azaltarak hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. Bulantı, kusma, halsizlik, kalp çarpıntısı, uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir. Riluzole kullanılırken karaciğer fonksiyon testi yaptırılması gerekir. Karaciğer hastalığı olan hastalar bu ilacı kullanamayabilir. Diğer tedaviler hastanın şikayetlerini gidermeye ve yaşamını rahatlatmaya yönelik tedavilerdir. Kas kramplarına yönelik, kas sertliği için kas gevşeticiler veya botox yapılabilir.

Haberin Devamı