Gazete Vatan Logo

Alo 170’e mobbing şikayeti yağdı

‘Amirim soyumda dönme var mı diye araştırmış!’

Mobbing şikayet hattı Alo 170’e 4 bin 526 başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 63’ü özel sektör, yüzde 37’si de kamu sektöründen. Hatta “Amirlerim tarafından soyumda dönme var mı diye araştırma yapmış” şeklinde şikayette bulunan dahi var.

Kamuda ve özel sektörde çalışanların maruz kaldığı psikolojik şiddet, aşağılanma ve kötü muamele anlamına gelen “mobbing” olayları için 19 Mart 2011’de kurulan “Alo 170” hattına şikayet yağıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek için kurduğu hatta, bugüne kadar 4 bin 526 adet başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 63’ünü özel sektör, yüzde 37’sini de kamu sektörü oluşturdu. Özel sektörden yapılan başvuruların yüzde 45’i kadınlardan, yüzde 55’i de erkeklerden geldi. Kamu sektöründe yapılan başvurular ise yüzde 51’i kadınlar, yüzde 49’u da erkekler tarafından yapıldı.

Kurumlarda hastaneler ilk sırada geliyor

Psikolojik şiddete maruz kalıp Alo 170 hattını arayan kamu sektörü çalışanları arasında en yüksek sayıdaki başvuru, 526 kişiyle kurumunu belirtmeden destek isteyenlerden oluştu. Hastanelerden 273, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardan 228, üniversitelerden 120, TSK’dan 68, Emniyet’ten 44, Adalet Bakanlığı’ndan 31, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan 27, Özel İdare ve kaymakamlıklardan 23 ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan da 22 başvuru yapıldı. Mobbinge maruz kalanların en yüksek oranda olduğu özel sektörde ise 976 kişi, çalıştığı sektörü belirtmeden hattı arayıp destek talebinde bulundu. Çalıştığı sektörü belirtenler arasında sanayi sektörü 456 başvuru ile ikinci sırayı aldı. Mağaza, market ve restaurant sektöründe 297, özel sağlık kuruluşlarında 172, belediye taşeron firmalarında 123, inşaat sektöründe 99, bankacılıkta 86 ve iletişim hizmetlerinde de 71 başvuru yapıldı.

En çok ilköğretim mezunları ezildi

Özel sektörde mobbinge maruz kalan çalışanların yüzde 38’i ilköğretim, yüzde 31.8’i lise, yüzde 21.7’si lisans, yüzde 5.5’i yüksek lisans ve yüzde 2.9’u da önlisans öğrenimine sahip. Özel sektörde en fazla mobbinge maruz kalanların eğitim durumu ilköğretim iken, kamu sektöründe ise durum tam tersi olarak lisans mezunlarından oluştu. Buna göre, kamu sektöründe çalışan ve destek hattını arayanların yüzde 37.6’sı lisans mezunu, yüzde 29.6’sı yüksek lisans, yüzde 17.6’sı lise, yüzde 8.8’i önlisans ve yüzde 6’sı da ilköğretimden oluştu. Şikayet konuları da farklılık gösterdi. Buna göre destek isteyenlerin yüzde 18.5’i istifaya zorlandığını, yüzde 14’ü görev yeri değişikliğinin istendiğini, yüzde 13.6’sı kötü muamele gördüğünü, yüzde 13’ü de hakarete uğradığını belirtti. Destek talebinde bulunanların yüzde 7.6’sı da, sözlü tacize uğradığını, yüzde 6.9’u yasal haklarının kullandırılmadığını, yüzde 6.8’i tutanak tutulduğunu, yüzde 4’ü iftiraya uğradığını kaydetti. Fiziksel şiddete uğradığını belirtenlerin oranı yüzde 2, cinsel tacize uğrayanların oranı yüzde 1.9 ve kötü muameleye maruz kalanların oranı ise 0.2 ile ifade edildi. Destek talebinde bulunanların yüzde 28.7’si iş yükünün artırılmasından şikayetçi oldu. En çarpıcı oran ise, yüzde 14.7’lik kesimin kendilerine ceza verildiği için şikayette bulunması oldu. Kamu ve özel sektörde en fazla mobbing şikayeti yapılan şehir İstanbul oldu. Kamu sektöründe İstanbul’dan 286, Ankara’dan 236, İzmir’den 102, Bursa’dan 62 ve Antalya’dan 41 mobbing şikayetinde bulunuldu. Özel sektörde ise ilk 5 sırayı 1076 ile İstanbul, 362 ile Ankara, 156 ile İzmir ve 140 şikayet ile Antalya oluşturdu.

‘Temizlik yaptırıyorlar intihar edeceğim’

ALO 170 hattına gelen bazı çağrı örnekleri ise şöyle;

N.A. : Bir kamu kurumunda çalışmaktayım. İşyerimde bir kavga yaşandı ve ben de olaya şahitlik ettim. Şahit olduğum olay yüzünden bana 3 adet soruşturma başlatıldı. Tartışan ve kavga eden kişilere hiçbir şey olmadı.

O.G: Kolluk kuvvetlerinde görev yapıyorum. Genel müdürüm tarafından kapı önlerini süpürme ve temizlik işlerini yapma görevine verildim.

S.K: Kolluk Kuvvetlerinde mühendis ve iş sağlığı güvenliği uzmanı (sivil memur) olarak çalışmaktayım. Amirlerim tarafından psikolojik tacize maruz kalmaktayım. Amirlerim tarafından soyumda dönme var mı diye araştırılma yapılmış.

H.C: Bir devlet hastanesinde görevli personelim. Başhekim tarafından görev yerim değiştirildi. Önce arşiv bölümüne gönderildim. Kilo problemim olmasından dolayı kasten orada görevlendirildim. 120 kilo olduğum için dar ve küçük olan arşivin içinde sağa sola dönemiyordum. Şikâyetimden sonra tuvalet temizleme işlerine verildim. Temizlik yapmadığımda hakkımda tutanak tutuluyor. İntihar etmek gibi bir düşüncem var ama bir şey olurda bu hastanede tedavi alırım diye bu düşünceden geri duruyorum.

Haberin Devamı