Gazete Vatan Logo

Almanya'dan flaş Türkiye-Ermenistan açıklaması!

Almanya'dan flaş Türkiye-Ermenistan açıklaması!

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis’te 2 Haziran Perşembe günü oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddalarını içeren tasarıyla ilgili, "Bunun, asıl gerekli olanlar için ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyalogsuzluktan çıkılmasına giden yolu kapatmamasını ümit ediyorum." dedi. Steinmeier, Yabancı Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği toplantıda, bir olayın 100 yıl önce gerçekleşmesinin parlamentonun bu konuyla ilgilenmesi için bir engel taşımadığını savundu.

Daha önce de bunun gerekli ve anlaşılabilir olmasının yanında kolay olmadığını ifade ettiğini anımsatan Steinmeier, tarihi karmaşık bir konunun bir kavrama indirgenmesini ise eleştirdi.

"Bunun (tasarının), asıl gerekli olanlar için ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyalogsuzluktan çıkılmasına giden yolu kapatmamasını ümit ediyorum." ifadesini kullanan Steinmeier, iki komşu ülkedeki farklı perspektiflerin ele alınmasının gerekli olduğunu belirtti.

Steinmeier, her zaman hem Ankara’da hem ve Erivan’da bunun için çaba gösterdiğini kaydetti.

Söz konusu tasarının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda Almanya’da yaşayan Türklerin Alman toplumuna ve siyasetine güvenini kaybetme endişesi taşıyıp taşımadığına ilişkin soruya karşılık Steinmeier, "Hayır. Almanya’da yaşayan ve çoğunluğu Alman vatandaşlığına geçmiş Türk kökenli insanların ülkemize karşı olan tutumlarını sadece Federal Meclis’teki bir tartışmaya ve bir karar tasarısıyla şekillendirmelerini yanlış bir algı olduğunu düşünüyorum." cevabını verdi.

Türklerin iki-üç kuşaktır Almanya’da yaşadığını anımsatan Steinmeier, Türklerin nesillerden beri şekillenen tutumlarının 2 Haziran’daki kararla etkilenmeyeceğini savundu.

2 Haziran’da Arjantin’e ziyarette bulunacağından dolayı oylamaya katılamayacağını ifade eden Steinmeier, yaşanan fikir alışverişinden sonra partisi SPD’nin müşterek oy kullanacağını kaydetti.

Haberin Devamı