Gazete Vatan Logo

Almanya 13. birleşme yıldönümünü kutluyor

Almanya, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından bugün 13. birleşme yıldönümünü kutluyor

Demokratik Alman Cumhuriyeti (DDR) ile Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD), 13 Ağustos 1961'de inşa edilen Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılmasının ardından 3 Ekim 1990'da birleşmişti.

Dönemin Sovyet Başbakanı Mihail Gorbaçov'un Perestroyka politikasının etkisiyle 1989 yılının yaz aylarında Demokratik Alman Cumhuriyeti'nde başlayan hareketlenme, aynı dönemde insanların ülkeden kaçmaya başlamasına yol açmıştı.

Macaristan'ın 10 Eylül 1992'de Doğu Almanya'dan kaçanlara Avusturya sınırını açmasıyla, kaçanların sayısında hızlı bir artış gözlendi. Bu arada kiliselerde ve belediye binalarında düzenli toplantılar başladı. Bu toplantılar, Leipzig kentinde "Pazartesi Gösterileri" adını aldı. Demokrasi ve özgürlük taleplerinin dile getirildiği bu hareket, tüm Demokratik Alman Cumhuriyeti'ne sıçrayarak "Halk Biziz" çağrısına dönüştü.

"Halk Biziz" çağrısının amacına ulaşmasıyla, Erich Honecker, 18 Ekim 1989'da Demokratik Alman Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanlığı ve Sosyalist Birlik Partisi görevlerinden istifa etti. 4 Kasım'da Berlin Alexander Meydanı'nda yapılan kitlesel gösterinin ardından ise, 7 Kasım'da Demokratik Alman Hükümeti geri çekildi. Aradan geçen 2 günün ardından, 9 Kasım 1989'da 28 yıllık Berlin Duvarı yıkıldı.

BİRLEŞİK VATAN ALMANYA
Geleneksel hale gelerek devam eden "Pazartesi Gösterileri"nde bu kez de "Birleşik Vatan Almanya" sloganları atılmaya başladı. Aynı günlerde 18 Kasım'da Sosyalist Birlik Partisi'ne başkan seçilen Hans Modrow, yeni hükümetin başına getirildi.

28 Kasım'da dönemin Başbakanı Helmut Kohl, Almanya'nın birleşmesinde önemli bir adım olan "On Madde Planı"nı açıkladı. Planın ardından, ekonomik ve parasal birliği sağlayacak antlaşmaların yanı sıra birleşme sürecini hızlandıracak pek çok antlaşma imzalandı.

Bu antlaşmaları, Batı Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Scheuble ile Doğu Alman Müsteşar Günther Krause arasında 2 Ağustos 1990 tarihinde imzalanan anlaşma takip etti. Antlaşmayla, "Birleşme Antlaşması Tasarısı" üzerinde ortak bir görüş sağlanmış oldu.

Almanya Federal Cumhuriyeti ile Demokratik Almanya arasındaki nihai Birleşme Antlaşması, 29 Ekim 1990 tarihinde yürürlüğe girdi. Demokratik Alman Cumhuriyeti'nin 3 Ekim 1990'da resmen Almanya Federal Cumhuriyetine katılmasıyla birleşme noktalandı.

Haberin Devamı