Gazete Vatan Logo

Alman siyasetinde bir ilk: Türk partisi geliyor

Alman siyasetinde bir ilk: Türk partisi geliyor

Almanya'da yaşayan bir grup Türk, “Alman Demokratlar Birliği” adı altında parti kurma kararı aldı. Partinin yasal işlemlerini başlatan Alman Demokratlar Birliği’nin kurucusu Remzi Aru, hedeflerinin 2017’nin Eylül ayında düzenlenecek genel seçimlere katılmak olduğunu, ancak kendisinin bu yıl 18 Eylül’de düzenlenecek Berlin Eyalet Meclisi seçimlerine Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg İlçesi’nden bağımsız aday olarak gireceğini açıkladı.

Türkler’in öncülüğünde parti kurulması girişimi Alman basınında çok geniş yankı bulurken, Remzi Aru sadece seçme hakkı bulunan Türkiye kökenlilere değil, diğer seçmenlere yönelik çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, Almanya genelinde 5 ila 15 milyon arasında bir oy potansiyeline sahip olduklarını öne sürdü.

Alman partilerindeki Türkiye kökenli milletvekillerinin Almanya’daki Türkleri temsil etmediklerini ve Alman Demokratlar Birliği’nin kurulmasıyla büyük korku yaşadıklarını savunan Aru, özellikle Gezi olaylarının Alman toplumu ve basınındaki yankılarıyla Federal Meclis’in Ermeni soykırımı kararından sonra parti kurarak Alman siyasetine girme yolunu seçtiklerini söyledi.

Parti kuruluş çalışmalarının tanıtıldığı toplantıda, sıklıkla bir Alman partisi olduklarını vurgulayan Remzi Aru, muhafazakar anlamda aile politikalarına önem verdiklerini, sığınmacıları desteklediklerini ve Alman savunma sanayinin ihracatını azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Alman Demokratlar Birliği adlı partinin sloganı, “Bölmek yerine şekillendirmek” olarak belirlenirken, siyasi analizciler Almanya’da seçmen konumunda yaklaşık 700 bin Türkiye kökenlinin bulunduğunu ve bunun tüm seçmenlerin %1,2’si anlamına geldiğini hatırlatarak, söz konusu partinin en az 5 milyonluk oy potansiyeli söylemini gerçekçi bulmuyorlar.

2011’de Kalkınma ve Adalet Birliği (BİG) adı altında Türkiye kökenli ve başka Müslüman ülkelerden göçmenlerin öncülüğünde kurulan parti, 2013’deki genel seçimlere katılmış ve Almanya çapında sadece 12 bin oy, başka bir ifadeyle oyların %0,1’ini alabilmişti.

Haberin Devamı