Gazete Vatan Logo

Alman ırkçılara Kinder ‘sürprizi’

Aşırı sağcı Pegida hareketinin tepki gösterdiği Kinder çikolataları üzerindeki çocuk resimlerinin Alman milli takım futbolcularına ait olduğunu ortaya çıktı

Alman ırkçılara Kinder ‘sürprizi’

Almanya’da İslam karşıtı, aşırı sağcı ‘Batı’nın İslamlaştırılmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar’ (Pegida) hareketi, Kinder çikolatalarında Ortadoğu ve Afrika kökenli çocukların resimlerinin kullanılmasına tepki gösterdi. Fotoğrafların, Alman milli futbol takımı oyuncuları İlkay Gündoğan ve Jerome Boateng’e ait olduğu ortaya çıkınca, Pegida zor durumda kaldı.

Pegida yetkilileri, geçtiğimiz günlerde resmi Facebook sayfalarında Ferrero firmasının piyasaya yeni sürdüğü çikolatalara ait bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafın altında, “Bunları kim durduracak? Siz bunları gerçekten alır mısınız? Yoksa bu bir şaka mı?” ifadeleri yer aldı.

‘Türkler kullanmıyor’

Paylaşımın sosyal medyada yayılmasının ardından fotoğrafların, Almanya milli takımının futbolcularına ait olduğu ve bunun EURO 2016 öncesi başlatılan reklam kampanyanın parçası olduğu ortaya çıktı. Kampanyada çocukluk fotoğrafları kullanılan futbolcular arasında Borussia Dortmund’un Türkiye kökenli yıldızı İlkay Gündoğan ile Bayern Münih’in yıldızlarından Jerome Boateng ile Alman milli takımının eski yıldızlarından Mehmet Scholl da var. Kampanyaya katılan diğer futbolculardan bazıları ise Mario Götze, Andre Schürrle, Mats Hummels ve Shkodran Mustafi.

Haberin Devamı

Kinder firması çikolata paketlerinde yıllardır sarı saçlı, mavi gözlü bir çocuğun fotoğrafı kullanılıyor.

Pegida’nın Facebook takipçilerinden birisi paylaşımın altında yaptığı yorumda, “Türkler çikolatalarında Alman çocuklarının fotoğrafını kullanıyorlar mı? Tabii ki hayır” ifadelerini kullandı.

Ferrero’dan yapılan açıklamada ise şirketin ‘yabancı düşmanlığı ya da ayrımcılığa’ müsamaha göstermeyeceği vurgulandı.

‘Yabancı düşmanı değiliz’

Almanya’da 2014’te kurulmasının ardından birçok Avrupa ülkesine yayılan Pegida hareketi, ana akım muhafazakarlar ve sağcıların yanı sıra neo-Nazi grupları ile futbol holiganlarını da kapsıyor. Ancak hareketin yöneticileri, ırkçı ve yabancı düşmanı olmadığıklarını savunuyor. Pegida, 19 maddeli manifestosunda radikal İslama karşı çıkıyor ve Almanya’nın Yahudi-Hristiyan kültürünün korunması çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı