Gazete Vatan Logo

AKP’nin oylarının MHP’ye gideceğini düşünüyorlar

* Referandumda yüzde 58 çıkması iktidara psikolojik üstünlük sağlamadı mı?
Hayır. Sınırlı sorumlu bir siyasi yapı kooperatifi gözüyle bakıyorum. Kendisi de zaten sayıyor, şu partiler, TOBB destek verdi diyor. Yüzde 58 içerisinde benim çok payım yok ama olanlara teşekkürü borç bilirim diyor. Ortada bir “evet” koalisyonu var. Sınırlı sorumlu kooperatife benzetiyorum çünkü bunların içerisinden bazıları “Bunda benim payım var, artık ödeme günü geldi” diyecektir. Nasıl ödeyeceksin? Bir takım siyasi vaatler var mı yok mu bunları görmek lazım. Ama bence AKP’nin oyu azalıyor. Önümüzdeki seçimde daha da azalacaktır. Bunda da daha değişik faktörleri dikkate almak lazım.

* Ama onlar da “MHP barajın altında” diyorlar?
O da onu söyleyecek. MHP’yi de önemli bir rakip unsur olarak görüyorlar. AKP’den kopan oyların gideceği adresin MHP olacağını düşünüyorlar. Ama Türk siyasi hayatının oturmuş, gelenek hale dönüşmüş seçmen iradesinin sonuçlarına baktığınızda üç dönem iktidar yapabilmek için ya bir çıkar uğruna aşırı destek bulacaksınız, iktidardaki payınızın küçüldüğünün farkında olacaksınız. Üçüncü dönem Türkiye’de yaşandı mı? İktidar olmuş olan partilerin yıpranma payı ilk seçimlerde fazla aşağı düşmüyor. Sadece 2002 yılında koalisyon partilerinin oyları düştü. Farklı sebepleri vardı. Önümüzdeki dönem çok büyük uluslararası destek, çok büyük siyasi konjonktür uygun hale dönüşmediği taktirde çok zor. AKP iktidarından halkın soğuma süreci başladı. Bugün Erdoğan televizyonlarda dinlenmiyor. Vatandaş görüyor kanal değiştiriyor.

* Yüzde 42 korkuyor mu sizce?
Niye korksun? Bir korku olduğunu zannetmiyorum. Ben MYK’da ifade ettim. Şimdi 70 olduk ama o zaman 69 milletvekili ile mücadele verdik. TBMM’deki duruşumuz referandumda devam etti. Bu gidişatı demokrasi içerisinde, meşru bir zeminde durdurabilmenin gayreti ve sorumluluğu ile hareket ediyoruz. TBMM’de ve referandumda sonuçlandıramadık. Ama şimdi üçüncü aşama genel seçimler. Türkiyenin kurtuluşu AKP’den kurtulmayla ilişkilidir. Bunun için de Anadolu’ya çıkacağız. Daha fazla seyahat ve ziyaretler olacak.

Haberin Devamı