Gazete Vatan Logo

AKP'li başkan da fişlendi!

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hozat Alt Komisyonu'nun raporuna karşı yayımladığı raporuna, eğitimci ve öğrencilere yönelik fişlemeleri de ekledi.

Rapora eklenen fişlere göre, Hozat İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında, "DTP il meclis üyesi ile sıkça görüşür", Mohaç İlköğretim Okulu'nda görev yapan bir öğretmen hakkında, "EMEP kongresine katılmış" ibarelerinin bulunduğu belirtildi.
CHP'li Aygün, Hozat Alt Komisyonu'nun raporuna şerh yazdı. "12 Eylül'den AKP'ye Fişlemeler" başlıklı raporda, kamuoyunun gündemine gelmeyen bazı fişlere de yer verildi.

"DTP'LİLERLE GÖRÜŞÜR"

Hozat İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında, "DTP il meclis üyesi ile sıkça görüşür" ve "Almış oldukları kararları şube müdürü ve okul müdürü ile içki masalarında aldıkları yönünde duyum alınmıştır" ifadeleri yer alıyor. Öğretmen Evi Müdürü hakkında tutulan bir fişte, "Atatürk ve devlet düşmanıdır", "İstiklal Marşı'na iştirak etmez", "1 Mayıs 2005 günü yapılan etkinlikte atılan sloganlara büyük bir coşkuyla iştirak ettiği tespit edilmiştir" ifadeleri yer alıyor. Zübeyde Hanım Lisesi Müdürü hakkında ise tutulan fişlerde, "TİKKO sempatizanı ile sürekli gezmektedir, alkole düşkündür" ifadesi, Mohaç İlköğretim Okulu'nda görev yapan bir öğretmen hakkında, "EMEP kongresine katılmış", "Terör örgütüne yakınlıklarıyla bilinen şahıslarla birlikte dolaşır" ibarelerinin bulunduğu belirtildi.

12 EYLÜL GENERALLERİN İKTİDARDA OLMASI

Aygün, "Fişlerde yer alan ibarelere göre bazı eğitimciler hakkında ayrıca 'örnek no 1 turuncu renk bilgi formu' tutulduğu anlaşılmaktadır. Bu çok eski renge göre fişleme anlayışı 12 Eylül’den bir mirastır. 12 Eylül diktatörlüğü döneminde özellikle jandarma renklere göre basılan formlara kişinin bilgilerini yazar ve kişi devlet dairesine başvurduğunda veya gözaltına alındığında ve hatta mahkemede rengine göre muamele görürdü. Açıkça görülmektedir ki, AKP 33 yıl evvel 12 Eylül askeri darbecilerinin yaptığının bir kopyasını Hozat’ta öğretmenler için uygulamaya sokmuştur. AKP’nin uygulaması öylesine kaba bir kopyadır ki, renklerde bile değişen hiçbir şey yoktur. Nitekim sarı veya turuncu renk, 12 Eylül’de ve bugün örgüt sempatizanı olarak kodlanmıştır. Değişen tek şey 12 Eylül’de generallerin iktidarda olması, bugün ise AKP’nin varlığıdır" ifadesini kullandı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE FİŞLENDİ

Raporda, Tunceli Üniversitesi Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü 1. sınıf öğrencilerinin tamamının, "aşırı" ve "normal" ifadeleriyle fişlendiği ortaya konulurken, Aygün bu yönteme ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Hozat’ta tüm halkı fişleyen TEM polisi zihniyeti Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrencileri de ihmal etmemiştir. İsimlerinin karşısına 'Aşırı', 'normal' gibi kısımlar yazılarak 51 öğrenci hakkında 'toplu fiş' tanzim edilmiştir. Bazı isimlerin karşısı ise boş bırakılarak henüz bir görüş ileri sürülemediği anlaşılmaktadır. Hozat ilçesinde 2 yıllık meslek yüksek okulunun 1. sınıf öğrencisini dahi özel bir tarzda ve tek tek fişlemek AKP polisinin halkı 'düşman' gören zihniyetine yeni bir örnektir."

TOPLU FİŞLEME

Raporda, "Türkiye’de 12 Eylül, zincirlerinden kopmuş bir hukuksuzluk ve temel haklara saldırının adıdır. 12 Eylül yönetimi tarafından hazırlanan 'Bilgi Fişi' içerik ve biçim açısından aynen kopya edilerek AKP döneminde sadece adı değiştirilerek 'Biyografik Bilgi Fişi' halini almıştır. AKP dönemindeki fişin daha içerik ve biçim yönünden kapsamlı ve ayrıntılı olduğu görülmektedir" denildi. Raporda, şunlar kaydedildi:

"Fiziksel özellikler bölümünde 'yeni' olan 12 Eylülcülerin herhalde düşünemediği 'konuşma şekli' bölümüdür. AKP zihniyeti, kişileri öylesine derinlikli tasvir etmektedir ki, aksanı ve konuşma biçimi de fişe not edilmektedir. Bu, kişilerin anadilleri veya etnik kökenleri ile ilgili bir betimlemeyi ima etmektedir. AKP fişleri darbe fişlerinden daha vahim, kapsamlı ve ayrıntılıdır. 12 Eylül’de bile fişlenenler 'sınırlı' iken, AKP döneminde 'herkes' fişleme konusudur. Bir kişinin yanı sıra bir bölgeyi de potansiyel tehdit olarak gören AKP yönetimindeki Türkiye’de mezralar ve köyler değil, iller ve ilçeler fişlenebilmiştir. Yeni Türkiye projesine uygun insan yaratmak için toplu fişleme gerçekleştirilmiştir."

JANDARMA RAPORU "SİLİNEN" KELİMELERİ DE TESPİT ETTİ

Hozat fişlemeleri için, "Belki de Türk siyasi tarihinde tesadüfen de olsa ortaya çıkmış en büyük ve toplu fişleme vakasıdır" denilen raporda, Jandarma Kriminal Dairesi'nin 14 sayfalık raporuna atıfta bulunularak, "Aranan kelimelerin neredeyse hepsinin kişilerin siyasi, dini, felsefi görüşleri, fiziki özellikleri, hal-hareketleri, karakter ve özel hayata dair hususiyetleri olduğu ve fişlemeyi net şekilde kanıtladığı anlaşılmaktadır. Jandarmaya ait rapor 'silinen' kelimeleri de tespit etmiştir" denildi.

Raporda, "Hakkında dava bile açılmamış 79 yaşındaki bir kişi için yazılanlar bölgede yaşayan insanların hiçbir kanıt olmaksızın 'terörist' olarak damgalandığını göstermektedir. Fiş bir yandan 'DHKP-C örgütü yandaşı' damgası vururken, öte yandan 'örgütle ilişkisi belgelenememiştir' değerlendirmesini içeriyor. İlçe emniyet amirliğinde 'Esnaf dosyası' adlı ayrı bir fişleme klasörü bulunduğu fişin sonunda yer alan cümlede belirtilmektedir. Gençlik, kadınlar, köylüler, siyasi partiler, sendikalar, dernekler gibi alanlarda ayrı fişlerin tutulduğu güçlü bir olasılıktır. Ancak bu alandaki fişler henüz ortaya çıkmamıştır" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, şunlar kaydedildi:

AKP İLÇE BAŞKANI DA FİŞLENDİ

"Fişler ile kişilerin özel yaşamına saygı hakkı ve özel hayatın gizliliği ağır şekilde ihlal edilmektedir. Birkaç bin nüfuslu küçük bir ilçede Milli Eğitim Müdüründen bir ilkokuldaki en son görevli olan hademeye kadar kişilerin niçin fişlendiği, Hozat dışındaki ilçelerde veya il merkezinde fişleme olup olmadığı gibi sorular akla gelebilir. Fişlemenin Hozat ile sınırlı olması eşyanın tabiatına aykırıdır. AKP kendi egemenliğini sürdürmek, toplumu yeni bir formatta dizayn etmek için tüm yerleşim yerlerinde kesintisiz olarak fişleme yapmaktadır. Dersim ve çevresi temel özellikleri dikkate alındığında AKP tarafından hizaya getirilmesi planlanan bir bölgedir. AKP Dersim halkına karşı öylesine önyargı ve karşıtlık içerisindedir ki, fişlemelerden AKP’nin Hozat ilçe başkanı İ.A ve oğlu da yakasını kurtaramamıştır."
Raporda, "5 Şubat'ta açıkladığı 18 sayfalık raporu ile Fişleme Komisyonu tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Rapor sonucu itibarıyla tam bir fiyaskodur. Raporun sonucu olarak 'Paralel Yapı' adına çalıştığı ileri sürülecek bir hedef olarak tespit edilen Malatya Cumhuriyet Savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Fişleme gibi ciddi bir suç eylemi, mevcut rapor ile AKP-Cemaat kavgasına malzeme edilmek istenmiştir. AKP milletvekillerinin fantezilerinin sonu yoktur. TBMM, bu raporla itibarını biraz daha kaybetmiştir" denildi.

Haberin Devamı