Gazete Vatan Logo

Akdeniz’de nefes nefese bir yarış!

Akdeniz’de nefes nefese bir yarış!

Yerel seçimin en tartışmalı bölgesi olarak öne çıkan Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Adana, Mersin ve Hatay’da seçimin galibini foto finiş belirleyecek.

Akdeniz Bölgesi seçimlerin belki de en çekişmeli yaşandığı bölge olarak öne çıktı. Oyların sayım ve açıklanması sürecinde özellikle Anadolu Ajansı (AA) ve Cihan Haber Ajansı (CHA) arasındaki rekabet yüzünden 4 büyükşehir Antalya, Adana, Mersin ve Hatay’ın oyları sık aralıklarla değişti. Bizde bölgenin seçim analizini yaparken gazetemizin baskıya girdiği ana kadar devlet kurumu olan Anadolu Ajansı’nın verilerini kullandık. Bölgenin önde gelen şehri, CHP eski Genel başkanı Deniz Baykal’ın memleketi ve CHP’nin kalesi olan Antalya’da seçim sonuçları bir gitti bir geldi. CHP seçime hali hazırda görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’la girdi. Ak Parti ise şehrin bir önceki belediye başkanı olan Menderes Türel’le sahaya çıktı.



Antalya AKP’ye döndü

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Mustafa Akaydın dönem dönem eleştirilere hedef olurken, CHP yüzde 40.8’den yüzde 32.9’a düşerek yüzde 8’lik önemli bir oy kayıpla belediyeyi kaybetti. CHP açısından sahil hattındaki en önemli seçim mağlubiyeti arasında görülen Antalya’da Ak Parti ise oyunu yüzde 3.4 arttırdı. Ak Parti Menderes Türel’le yüzde 38.4’lük bir oyanına ulaşarak bir dönem önce kaybettiği sahil bandının en önemli şehirlerinden biri olan Antalya’da tekrar sahaya döndü.

Mersin’de MHP

Seçimin heyecanlı geçtiği bir diğer il ise Mersin oldu. Mersin’de de CHP haricindeki Ak Parti, CHP ve BDP oyunu arttırdı. Yüzde 22.6’dan, yüzde 28.9’a çıkaran CHP belediyeyi kaybederken kazanan taraf yüzde 31.3’le oyunu koruyan MHP oldu. MHP seçimde 4 dönemdir Tarsus’ta belediye başkanlığı yapan ve şehrin sevilen simalarından Burhanettin Kocamaz’ı aday gösterdi. Kocamaz yürüttüğü seçim kampanyasıyla MHP’nin oyunu koruyarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Oyunu 2.6 puan arttıran Ak Parti ise Mersin’de 3’üncü olabildi.

Bir dönem kapandı

Bölgenin önemli şehri Adana ise MHP ve Ak Parti arasında gidip geldi. MHP, 2009’da Aytaç Durak’la seçimi kıl payı kazanmıştı. Ancak Aytaç Durak hakkında Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Tuncel tarafından ortaya atılan iddialar sonrasında ortalık karıştı. Aytaç Durak hakkında soruşturma başlatılırken, MHP’de Durak’ın parti üyeliğini aklanana kadar askıya aldı. Bu süreçte 2009 yılında Seyhan ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilen Zihni Aldırmaz 17 Haziran 2010’da meclis üyelerinin oylarıyla başkan seçildi. MHP seçimde 3 dönemdir başarılı bir belediyecilik yapan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü aday gösterdi. Ak Parti’nin adayı ise eski milletvekili Abdullah Torun, CHP’nin adayı ise daha önce Seyhan bu dönemde ise Çukurova Belediye Başkanı olan Yıldıray Arıkan’dı. Sosyal medyanın seçim propagandalarında etkin kullanıldığı Adana’da AMP adayı Abdullah Torun 2009’un bir benzeri olarak yüzde 0.3’lük küçük bir farkla ipi göğüsleyen isim oldu. Böylece Adana’da 4 dönem değişik partilerden kesintisiz belediye başkanlığı yapan Aytaç Durak’ın siyaseti bırakmasıyla bir dönem de kapanmış oldu.

Hatay’da büyük rekabet

Hatay son dönem de Suriye ile gerilen ilişkiler nedeniyle Türkiye’nin sık sık gözünün çevrildiği il olarak öne çıktı. Şehirde ve sınırda yaşanan bombalı saldırılar gündemin en önemli maddeleri oldu. Ak Parti ilk kez büyükşehir olan Hatay’da partinin ağır toplarından eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aday gösterirken rakibi CHP ise yarışa önceki dönem Ak Parti’den aday olup seçilen ve partisinden aday gösterilmeyen Lütfü Savaş’la girdi. Sadullah Ergin’li Ak Parti yaklaşık 12 puan civarında oyunu arttırarak yüzde 44.3’le öne geçen taraf oldu. Lütfü Savaş’lı CHP ise oyunu 9 puan arttırarak takip etti.

Maraş’ta sonuç değişmedi

Geçmişinde daha çok MHP ile anılan Kahramanmaraş 2002’den beri Ak Partinin yüksek oranda aldığı iller arasında yer aldı. Kahramanmaraş’ta MHP geçtiğimiz yerel seçime göre oyunu yüzde 10 civarında arttırırken, Ak Parti de oyunu yaklaşık 11 puan arttırdı. Ak Parti Kahramanmaraş’ta yine yüksek bir oy oranı yakalayarak yüzde 62.8’lik bir oy oranıyla önemli bir başarıya imza attı. Bu sonuçlarla makine mühendisi olan ve Ak Parti İl Başkanlığı yapan Fatih Mehmet Erkoç Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Bahçeli evinde kaybetmedi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de değişen pek bir şey olmadı. MHP kalesi olarak görülen şehirde görevdeki belediye başkanı Kadir Kara, Ak Parti adayı avukat Mehmet Gürbüz’e yaklaşık 9 puan fark atarak tekrar belediye başkanlığını aldı. Böylece MHP adayı inşaat mühendisi Kadir Kara ikinci dönem Osmaniye Belediye Başkanlığı’nı kazanmış oldu.

Isparta’da 4. kez MHP

Bölgenin bir diğer şehri olan Isparta’da Osmaniye ile benzer bir profil çizerek değişim yaşamayan illerden biri oldu. MHP, Ak Parti ve CHP’nin oyunu artırdığı şehirdeki seçimlerin kaybedeni Saadet Partisi oldu. MHP, 1999’da seçimi kazanan, 2004’te Ak Parti adayına kaybeden ve 2009’da tekrar seçimin galibi olan belediye başkanı mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı tekrar aday gösterdi. Yüzde 43.1’lik bir oranla kazanan Yusuf Ziya Günaydın bu sonuçla Isparta’da 4. kez belediye başkanı seçilmiş oldu.

CHP Burdur’da oylarını katladı

Burdur’da seçimin kazanın CHP olurken şehir Ak Parti’nin kaybettiği nadir yerlerden biri olarak tablodaki yerini aldı. Ak Parti küçük bir düşüşle yüzde 36.5’e gerilerken oyunu oldukça yüksek bir oranla yaklaşık 23 puan arttıran CHP yüzde 44 ile Burdur’u kazandığı iller arasına kattı. Bu sonuçla iki dönemdir Ak Parti’den Burdur Belediye Başkanı olan Sebahattin Akkaya başkanlığı rakibi CHP’nin eczacı adayı Ali Orkun Cengiz devretti.

Haberin Devamı