Gazete Vatan Logo

Ahmet oğlu Asım'dan Asım oğlu Ahmet'e...

Küçük bir ticarethanede başlayan Kocabıyık ailesinin öyküsünde bugün Borusan Holding adının etrafında üçüncü nesil sahne alıyor. Değişmeyen tek şey ailenin eğitime, kültüre ve sanata verdiği önem

Günümüzde mutlu başlayan o kadar çok evlilik, o kadar kısa sürede bitiyor ki, 50. evlilik yıldönümünü kutlayan çiftleri görmek, onları taramak ayrı bir mutluluk. Geçen gece böyle bir çift, 3 çocuğu, 6 torunu ile birlikte verdiği harika davette konuklarına duygusal anlar yaşattı.

* O gece 80 yaşını bitiren ve evliliğinin 50. yılını kutlayan Asım Kocabıyık yaşamını, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattıktan sonra eşi Nurhan'ı (ki, kendisi sınıf arkadaşımdır) dansa kaldırdı. O sahneyi görüntülemek için pistin ortasına koştum ve acemi fotoğrafçılığımı unutarak, hiçbir şeyini anlamadığım yeni dijital makinemi kullanmaya kalkıştım. Bir de baktım, bir meslektaşım benim acemiliğimi görüntülüyor. Hiç aldırmadan orada durup bu güzel manzarayı uzun uzun seyrettim.

* Unutulmaz gecede Asım Kocabıyık yaşamını anlatırken öyle masalımsı bir üslûp kullandı ki, böyle bir insanı tanımak ve öyküsünü kendi ağzından dinlemek, en güzel romanı okumaktan çok daha etkileyiciydi...

Söz Asım Bey'de
Eğitim hakkında... * "1992'de Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı'nı kurdum. Bu vakfın gayesi vasıflı talebe yetiştirecek vasıflı öğretmenler temin etmekti. Bugün 100 talebeye burs veriyoruz. 10 senedir söylediğim bir şey var; eğitimi biraz paralı yapın. Bir talebenin senelik 3 bin dolar masrafının 1000 dolarını ben vereyim, 1000 dolarını veliden alalım, 1000 dolarını da devlet versin. Fakat veliden para istenemez denince mesele kapandı. Devlet şimdi daha fazlasını veriyor ve kalan tüm masrafları da biz karşılıyoruz..."

Siyaset hakkında...
* "Türkiye'nin inişli çıkışlı devreleri oldu. Tek partinin iktidarı döneminde hızlı bir kalkınma oldu. Ondan sonraki koalisyonlarda Türkiye'yi ileri ve geri götüren insanların hepsi hayatta şimdi."

* "Hiçbir politikacının iktidardayken 'Şu hatayı yaptım, memleketten özür dilerim' dediğini duymadım. Ama hepsine sorabileceğim sualler var..."

* "10-11 Aralık 1999'da Helsinki Zirvesinde Türkiye'ye yeşil ışık yakıldı. Bugün 80 yaşındayım, hâlâ üyelik müzakereleri için tarih bekliyoruz. Artık yorgunum. AB'nin liderlerine inanmıyorum. 1959'dan bugüne kadar en az 100 defa çeşitli vesilelerle olumlu düşüncelerimi ifade ettim. Artik müspet veya menfi bir mütalaa yapmaktan çekiniyorum."

* "Bu iktidarın gelmesi halkta çok endişe yarattı. Şu anda üniversite problemleri de olmasaydı iyi olabilirdi. Tayyip Erdoğan'ı belediye başkanlığı döneminden tanırım, belediye başkanlığı bir nevi staj olmuştur. Bugün 'hükümet iyi gidiyor, şımarmayacağız' diyorlar. İnşallah şımarmazlar."

Topluma hizmet hakkında...
* "Borusan Senfoni Orkestrası ve Borusan Galerisi'ni kurduk."

* "1998-1999 döneminde eğitime başlayan Beylik düzü'ndeki Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi ve Avcılar'daki Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim okullarının ihtiyaçlarını hâlâ karşılıyoruz."

* "17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra Kocaeli Üniversitesi'ne bir yüksekokul ve 2 tane talebe yurdu yapmaları için 2 milyon dolar bağışladık."

Kitaplar Hakkında...
* "Dünyanın seçilmiş insanlarının eserlerini okumak yaşamımın en güzel yönlerinden biridir. Hele seçilmiş insanlarla sohbet etmek onların kitaplarını okuyup arkadaşlık etmek ne büyük bir zevk..."

* "Ben talebeliğimde Beyoğlu'nda bir terziye ortak oldum. Beyoğlu'nu taradım ve Mübin Orhon, Orhan Veli ve Sabahattin Ali gibi müstesna yazarlarla arkadaşlık ettim. Onlar kapitalist olmama rağmen bana itibar ederlerdi. Bu da beni mutlu ederdi."

* "Bir süre önce Beyoğlu'ndaki 336 no'lu binayı satın aldım. Anıtlar Kurulu'ndan izni çıktı, yerine 6-7 katlı bir bina yapacağız. Bu binanın 2 katını Barnes&Noble gibi kahve içerken kitabını okuyabileceğin bir kitabevi haline dönüştüreceğiz. Bir köşesini de Atatürk hakkındaki kitaplara ayıracağız..."

Zenginlik hakkında...
"Ben Türkiye'nin varlıklı insanlarından biri değilim; mütevazı ve iş sahasında başarılı bir insanım."

Asım Bey'in hayatı ve ailesi hakkında
* "80 yaşımı idrak ettim. Bu ailemde en uzun yaşamdır. Babam 58, annem 76 yaşında bu dünyayı terk etmişlerdi. Tanrıya bana bu ömrü verdiği için minnettarım. Bu sayede 6 torunumun sevgisini tattım. Bu yaş bana Nurhan ile müşterek hayatimizin 50. yılını kutlama imkânı da verdi."

* "İktisat Fakültesi'nde okurken 1944'te kurulan İstikbal Şirketi'ne müdür oldum, henüz 20 yaşındaydım. Bu şirket aynı zamanda Borusan'ın çekirdeğini teşkil ediyor."

* "57 yıllık iş hayatımda hep dürüst oldum. Kanunlara ve dinimizin kurallarına uydum. 2001'de Borusan Holding'i oğlum Ahmet Kocabıyık'a devrettim."

* "Artık tek arzum bana mutluluk veren eşim, çocuklarım ve 6 torunuma daha fazla vakit ayırmak..."

Haberin Devamı