Gazete Vatan Logo

Adli tıp raporuna göre kürtaj değil, cinayet!

KKKTC’deki kürtaj skandalı ile ilgili İstanbul Adli Tıp’ta incelemede fetüslerde potasyum, 34 haftalık bebekte propofol maddesine rastlandı. Bu maddeler bebeği anne karnında solunumsuz bırakıyor.

Adli tıp raporuna göre kürtaj değil, cinayet!

Girne Ada Hospital’da meydana gelen ve Türkiye’de de yankı yaratan yasadışı kürtaj olayıyla ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen fetüslerin incelemesi tamamlandı. Fetüslerde “potasyum” maddesine, 34 haftalık bebekte ise “propofol” maddesine rastlandı. Rapora göre; anneye doz oranı yüksek olarak verilen potasyum ve propofol bebeklerin anne karnında solunumun durmasına neden oldu. Rapor KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na raporu teslim ederken başkonsolosluk da teslim aldığı raporu Girne Kaza Mahkemesine gönderdi. Rapora göre sanıkların tamamı cinayetten yargılanacak.

‘Rapor gelmeden bırakılmamalıydılar’

Rapordan kısa bir süre öncede 47 günlük tutukluluğun ardından kefaletle serbest bırakılan 6 zanlı ile ilgili verilen kararın kabul edilemez olduğunu belirten başsavcılık sanıkların tutuklanmaları için itirazda bulunmuş gerekçe olarak şu hususlara değinmişti:”Sanıklar hakkında yapılan suçlamalar açık ve nettir. Fetüsler ve 34 haftalık bebeğin ölüm sebebini belirleyecek ayrıntılı DNA raporları henüz İstanbul’daki Adli Tıp Kurumundan gelmemiştir. Bu raporla işin boyutu değişip sanıkların cinayetle yargılanmasına karar verilebileceği için rapor gelmeden bu kararın alınması yanlıştır. Bu nedenle sanıkların kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda sanıkların tutuklu yargılanması gerekmektedir.” Şimdi raporun hazırlanmasıyla 4’ü doktor 8 sağlık çalışanının yeniden tutuklanıp tutuklanmayacakları merak ediliyor.

Haberin Devamı

Potasyum ve propofol nedir?

Potasyum, anne karnındaki bebeklerin kas gelişimi, sinir hücreleri arasındaki iletişim ve diğer hayati fonksiyonların gerçekleşmesi için oldukça önemli bir mineraldir. Ancak yüksek miktarda potasyuma maruz kalan bir fetüsün hayati faaliyetleri kalp krizi geçirir. Propofol ise, anestezik bir maddedir ve amacı anestezinin devamını sağlamak değildir. Başlangıçta hızlı bir şekilde hastayı uyutmak için kullanılır. Özelikle hamile kadınlarda aşırı dozda verildiği takdirde, karındaki bebeğe geçer ve solunumunu durdurur.

Haberin Devamı