Gazete Vatan Logo

Ada sahillerinde öğrenci bekliyorlar...

Prof. Semih Eryıldız ile eşi Prof. Demet Eryıldız'ın kurduğu "Adakademi", adaların dört bir yanına dağılacak meslek yüksekokullarını bünyesinde barındıracak.

Ada sahillerinde öğrenci bekliyorlar...

Bazı insanlar, hayatlarında belirli bir yere geldikten, birtakım şeyleri başardıktan sonra ellerini eteklerini çekip kabuklarına geri dönerler. Kimileri de aksine, üretmekten, insanoğluna hizmet etmekten kaçınmaz. İşte Büyükada'da bir araya geldiğimiz, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Eryıldız ile Okan Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demet Eryıldız bu konuda büyük bir örnek. Geçtiğimiz yıl Adakademi'yi kuran, 2017'de ise adalara yayılacak meslek yüksekokullarını açacak olan çiftin amacı, adaların ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamak. Semih Eryıldız, “Bu üretime katkı sağlayacak insanlar yetiştirmek istiyoruz. Usta-çırak ilişkisini tekrar diriltmek gibi düşünün. Asıl mühendisler, doktorlar vs sonradan çıktı" diyor.

Adalar’ın potansiyeli Cambridge’den fazla...

Adalar'ın kış nüfusu 17 bin. Yazın 100 bini geçiyor. Neden Adalar'ı seçtiklerini sorduğumda Eryıldız şöyle cevaplıyor: “Binlerce yıllık insan hazinesi burada yaşamış, potansiyel Cambridge kasabasından daha fazla. Atıl binalar da yaygın. İnsanlar evlerini açacak. Varlıklı insanlarla, belediyelerle görüştük. Görev yapacak hocalar ücret almayacak. Maddi imkânı olmayan adalı gençlerin hepsine burs verilmesini planlıyoruz. Ustayla kuram yapan profesörün yan yana gelerek gençlere aşçılığı, yemek kültürünü, takı tasarımını öğretebilecekleri bir ortam sağlayacağız".

Haberin Devamı

Mimarlık dersleri evde yapılacak

Meslek yüksekokulunda açılması düşünülen bölümler, Büyükada'yla sınırlı değil. Örneğin, Kınalıada'da, Su Sporları Kulübü'nün belirli bir kısmı kullanılacak. Burgazada'da, Prof. Ruhi Ayangil'in başında bulunacağı müzik bölümü kurulacak. Büyükada'da ise, Ermenice'den Türkçe'ye, İspanyolca-Ladino'dan Rumca'ya kadar dil eğitimleri verilecek, Camhane kurucusu Yasemin Bakiri'nin inisiyatifiyle ürün tasarım bölümü faaliyete geçecek. Eryıldız çifti, Mimarlık ve Restorasyon bölümünün derslerini kendi evlerinde verecek.

Okulun hedefi yaklaşık 500 öğrenciyi toplamak. Vakıf üniversitelerinin ücretlerini çok daha makul seviyeye çekeceklerini söyleyen Eryıldız, 100-150 kişi gelse bile yine sevineceklerini ifade ediyor.

Haberin Devamı