Gazete Vatan Logo

Acı reçete yaktı!

130 milyar euroluk kredi anlaşmasına ‘Evet’ denilince on binlerce kişi, başkenti ateşe verdi...

Yunanistan’da 130 milyar euroluk ikinci kredi anlaşması parlamentoda tartışılırken, binlerce kişi anlaşma karşılığında hükümetin onayladığı yeni kemer sıkma önlemlerini protesto için Sintagma Meydanı’na geldi. Polis göstericileri gözyaşartıcı gazla dağıtırken gazdan etkilenenler arasında müzisyen Mikis Theodorakis de vardı. Daha sonra göstericilerden ayrılan ve kendilerini anarşist olarak adlandıran maskeli gruplarla polis arasında çatışma çıktı. Polise taş, şişe, mermer parçaları ve molotofkokteyli ile saldıran gruba, polis gözyaşartıcı gaz ve ses bombaları ile karşılık verdi. Yaralanan bir polis ve göstericiler ambulansla hastaneye götürüldü. Anarşistler, dükkanların camlarını kırdı, bir banka ve bir AVM’yi ateşe verdi. Çok sayıda gözaltı var.

Üç maddelik pakete onay

Parlamentoda tartışılan tasarı, ülke borcunun 100 milyar euro silinmesini sağlayacak “PSI tahvil takası anlaşması”, tasarruf tedbirleri içeren “ikinci kredi anlaşmasını imzalamak üzere başbakan ve maliye bakanına yetki verilmesi” ve “bankaların yeniden sermayelendirilmeleri” şeklinde üç madde halinde oya sunuldu. Parlamento, 10 saati bulan uzun tartışmaların ardından AB ve IMF’nin acı reçetesini kabul etti.

Soros: AB parçalanacak

Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros, Yunanistan’ın borç krizinin yönetimi konusunda başarısızlıkla itham ettiği Euro Bölgesi yetkililerini sert bir dille eleştirdi. Soros, Yunanistan’ın tasarruf tedbirlerini onaylamasının, Avrupa’nın ekonomik birliğinin paramparça olması tehlikesini ortadan kaldırmayacağını savundu.

Milyarder yatırımcı George Soros, Yunanistan’ın tasarruf tedbirlerini onaylamasının, Avrupa’nın ekonomik birliğinin zayıf büyüme ve siyasi gerginlikler dolayısıyla paramparça olması tehlikesini tamamen ortadan kaldırmayacağını söyledi.

“Şu anda Avrupa Birliği ve ağır borç içindeki ülkeler kayıp bir 10 yıl ile karşı karşıyalar” diyen Soros, “Aslında bu süre 10 yıldan daha uzun da sürebilir. Örneğin, Japonya, emlak sektöründe yaşanan sıkıntılar ve bankacılık sektörünü vuran krizin ardından son 25 yıldır büyüme kaydedemedi” şeklinde konuştu. Soros, “Büyüme kaydedememek, Avrupa Birliği ülkeleri arasında büyük gerginlik yaratacaktır. Bu gerginlik birliğin dağılmasına bile neden olabilir” uyarısında bulundu.

Sadece 6 ay nefes aldırır

Yunan parlamentosunun bütçe, asgari ücret ve emeklilik kesintilerini kabul etmesinin uzun vadede istenilen sonucu vermesinin ‘kesin’ olamadığını ifade eden Soros, “Bu sadece Yunanistan’ın 6 ay rahat bir nefes almasını sağlayacaktır” dedi. “Yunanistan da yaşananlar hastalıklı bir durum,” açıklamasında bulunan Soros, Avrupalı yetkililerin durumu ‘yanlış yönettiğini’ söyledi.

Troyka’nın Yunanistan yaptırımları

- Özel sektörde asgari ücretin yüzde 22 azaltılarak,751 eurodan 600 euroya düşürülmesi.

- Özel sektörde Paskalya ve Noel dönemlerinde çalışanlara verilen 13 ve 14’üncü maaş ödemelerinin iptali.

- Ek emeklilik maaşlarında ve ödeneklerde yüzde 25 kesinti yapılması

- 2012’de 50 bin memurun işine son vermesi.

- 2015’e kadar 150 bin kamu görevlisinin işten çıkartılması.

- Kamuda 2 yıl içerisinde yüzde 25’lik maaş kesintisi uygulanması ve bu uygulamaya subay yargıç, profesör ve diplomatların da dahil edilmesi.

- Özelleştirmelerin hızlandırılması.

- Yeni zamlar ve vergiler.

- İlk önlemlere ek olarak 325 milyon euroluk tasarruf için kaynak bulunması.

Kritik tarih 20 Mart

Parlamentonun tüm yaptırımları onaylanmasıyla, Troyka’dan alacağı yardım sayesinde Yunanistan 20 Mart tarihindeki 14.5 milyar euroluk tahvil itfasını gerçekleştirebilecek ve bu sayede temerrüte düşmeyecek. Troyka’dan alacağı destek sayesinde ülkenin önümüzdeki yıl resesyondan çıkması sağlanacak. Yunanistan 130 milyar euroluk can suyunun yanı sıra, özel sektör kredi verenleri ile de devlet borçlarında 100 milyar euro kadar zarar yazmaları konusunda uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Böylece hükümetin kredi verenlerine olan yaklaşık 264 milyar dolarlık borcunun ödenmesi konusunda ciddi anlamda yol kat edilmiş olacak ve daha uygun geri ödeme koşulları oluşturulmasını sağlayacak.

Haberin Devamı