Gazete Vatan Logo

ABD’ye F-35 mesajı: Alternatifimiz çok!

Rusya’dan S-400 alınacağı için Türkiye’ye F-35 vermemeyi düşünen ABD’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan net mesaj verdi: Verilir veya verilmez. Artık dünya, tek ülkeden ibaret değil. Bunların çok alternatifleri var

ABD’ye F-35 mesajı: Alternatifimiz çok!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Balıkesir’deki Milli Savunma Üniversitesi Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen ‘Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni’nde, Rusya ile S-400 füzelerinin alımı konusunda yapılan anlaşmaya tepki gösteren ABD’yi eleştirdi. Türkiye’nin S-400’lere ve F-35’lere ihtiyacı olduğunu dile getiren Erdoğan şöyle konuştu:

İkisine de ihtiyaç var

Türkiye’nin S-400’lere ihtiyacı var ve bunun da anlaşması bitmiştir. İnşallah en kısa zamanda alacağız. Türkiye’nin zaten proje ortağı olduğu F-35’lere de ihtiyacı var, kendi milli uçaklarına veya bir başka ülkeyle değiştireceği uçaklara da ihtiyacı var. Verirler, vermezler; onu bilemem. Verdikleri taktirde anlaşmaya uyduklarının ispatıdır. Şu ana kadar biz ortaklığımızın gereği 900 milyon dolar ödeme yaptık. Taksitler geldikçe ödüyoruz. 120 F-35, anlaşmamızda bize verilmesi gerekiyor. Verilir veya verilmez. Artık dünya, tek ülkeden ibaret değil. Bunların çok alternatifleri var. Orası vermezse biz bunları bir başka yerden temin ederiz veya üretiriz. İnsansız hava araçlarını vermediler, şimdi biz üretiyoruz. İşte bu teröristleri bunlarla vuruyoruz, etkisiz hale getiriyoruz. Kötü komşu bizi de ev sahibi yaptı.

Haberin Devamı

‘Sözümüzü tuttuk’

Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile olan müttefiklik ilişkilerinin yanı sıra diğer ülkelerle tesis edeceği iş birliklerine de ihtiyacı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Bizi tek taraflı ilişkiye zorlayanların, kendilerinin gizli veya açık dünyanın dört bir yanında ne tür faaliyetler içinde olduklarını gayet iyi biliyoruz. Bugüne kadar ikili veya çok taraflı ilişkilerimizin hiçbirinde sözümüzü tutmamazlık etmedik. Kimseye riyakarlık yapmadık; ama bize hepsi yapıldı. Eğer bir güvenilirlik testi yapılacaksa bu testten alnının akıyla çıkacak tek taraf Türkiye’dir. Hem Avrupa hem de Amerika bu konuda defalarca sınıfta kalmıştır. Biz buna rağmen yükümlülüklerimize, sözlerimize bağlı kalmayı sürdürdük.

‘Hedefimiz Halisdemir gibi olmak’
Milli Savunma Üniversitesine bağlı Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan 2 bin 561 astsubay çavuş mezun oldu. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, kuvvet komutanları ile mezun olan astsubayların aileleri katıldı. Dönemin birincisi Astsubay Çavuş Halil Arslan konuşmasında, “Hedefimiz şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir gibi Türk milletine layık astsubay olmaktır” dedi.
‘Brunson bahane’
Cumhurbaşkın Erdoğan, ABD’nin Suriye’de yaptıklarına da tepkisini dile getirirken, İzmir’de görülen pastör Brunson davasının bahane edildiğini söyledi: Amerika’nın sadece Suriye konusunda bize verip, yerine getirmediği sözleri burada saymaya kalksam kimsenin yüzümüze bakacak hali kalmaz. Ülkemizle ilgili olarak Amerika’da verilen mahkumiyet kararlarının örneği bir başka ülkede yok. İzmir’de tamamen hukuk içinde bir davayı bahane ederek, Türkiye’yi askeri ve ekonomik alanda çökertmeye yönelik gayretler içerisine girilmesini hiçbir mantıkla izah etmek mümkün değildir. Suriye ve Irak’tan tüm terör örgütleri ülkemizi taciz etsin; ama biz elimiz kolumuz bağlı oturalım, öyle mi? Üstelik bu, kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta devasa operasyonlar yapanların talebi. Kaldı ki bunlarla stratejik ortaklığımız da var.
Zağanos Paşa’da dua
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Balıkesir’deki Zağanos Paşa Camisi’nde kıldı. Erdoğan, namazın ardından cami bahçesinde bulunan Zağanos Paşa Türbesi’ni de ziyaret ederek dua okudu.

Haberin Devamı