Gazete Vatan Logo

ABD'ye eşek kemiği sattılar

Türkiye'deki pek çok üniversiteye hayvan iskeletleri gönderen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, ABD'ye de eşek kemiği ihraç etti.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, ABD'deki Nevada Üniversitesi'ne eşek kemiği ihraç etti. ABD'den gelen teklif üzerine, oradaki üniversiteye eşek kemiği gönderdiklerini anlatan ADÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkut Kara, "Nevada Üniversitesi Antropoloji Bölümü kemik kütüphanesi oluşturuyordu ve arkeolojik kazılarda çıkan kemiklerle karşılaştırmak için böyle bir teklifte bulundu. Eşek kemiği ABD gibi ülkelerde zor buluyor. Türkiye'de ise eşek, yük hayvanı olarak kullanıldığı için bol miktarda var. Biz de Aydın'dan Amerika'daki üniversiteye eşek kemiği ihraç ettik" diye konuştu.

BİN LİRAYA SATTILAR

Dünyada hayvan kemiği ve iskeletlerinin çok pahalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kara, "Kemik temizlemek, yani bu işin mutfak tarafı oldukça zor. Bu yüzden, örnek verecek olursak bir köpeğin yalnızca kafatası 500 lira civarında satılıyor. Biz bunu 50 liraya satarız. Çok daha uygun fiyata bu işi yapıyoruz. ABD'ye gönderdiğimiz eşek kemiğini de, bin lira gibi bir fiyata sattık" diye konuştu.

'İSKELETİ İÇİN HİÇBİR CANLIYA ZARAR VERMİYORUZ'

Haberin Devamı

Mevcut kemik arşivini daha da büyüterek kemik kütüphanesi oluşturma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Prof. Dr. kara, "1995 yılında eğitime başladığımızda çok fazla laboratuvar yoktu. Kitap biriktirir gibi kemik biriktiriyoruz. 2001 yılından bu yana 100 köpeğin arşivi var. Kendi imkanlarımıza göre yaz döneminde öğrencilerle birlikte iskeletler yapıp veteriner fakültelerine gönderiyoruz. Milli parklardan ve çeşitli üniversitelerden talep geliyor. Yüzüncüyıl Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Ankara Üniversitesi gibi farklı üniversitelerin veterinerlik fakültelerine, Adnan Menderes Üniversitesi'nin Ziraat, Fen Edebiyat gibi fakültelerine, Denizli Honaz Milli Parkı, Kalamaki Milli Parkı gibi milli parklara, polis laboratuvarlarına, çeşitli okullara iskelet gönderiyoruz. Hayvanların hiçbiri bize canlı olarak gelmiyor. Kimileri öldüğünde sahibi tarafından bağışlanıyor, kimileri veteriner hekim kontrolünde ölüyor. Kesinlikle, iskeleti için hiçbir canlıya zarar vermedik, vermiyoruz" diye konuştu.

'KEMİK İYİ TEMİZLENMEZSE ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR'

Haberin Devamı

Kemiklerde mikrobiyal üreme olabileceğini, bu nedenle iyi temizlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kara, aksi halde insanda ölümcül hastalıklara bile neden olabileceğini ifade etti. Bu nedenle sağlığa yönelik tedbirler aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Kara, "Biz başladığımızda Türkiye'de bu işi yapan yoktu. Özel olarak uğraşan yok çünkü mutfağı çok zor bir iş. Biz dünya şirketlerine göre çok daha uyguna bu işi yapıyoruz" dedi.

'SİPARİŞLER BİR YIL ÖNCESİNDEN GELİYOR'

Fakültenin döner sermayesine ekonomik katkı sağlandığını da belirten Kara, "Biz zamanımızdan ödün vererek gönüllü olarak bu işi yapıyoruz. Siparişler bize bir yıl öncesinden geliyor. Siparişleri sıraya koyarak, üniversitelere hayvan iskeletleri gönderiyoruz. Bu sayede döner sermayeye de katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı