Gazete Vatan Logo

ABD, S-400 yerine Patriot için devrede

ABD Dışişleri yetkilisi Kaidanow, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı hava savunma sistemlerine alternatif olarak Patriot hava sistemleri konusunda müzakere yürütüldüğünü söyledi

ABD, S-400 yerine Patriot için devrede

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma planı NATO ve ABD’nin tepkisini çekerken, Washington’ın Ankara’ya Rus sistemlerine alternatif olarak Patriot hava savunma sistemleri satmak için devreye girdiği ortaya çıktı. Reuters haber ajansının haberine göre, Amerikan Dışişleri’nin Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Tina Kaidanow, Türkiye’nin hâlihazırda Rusya ile anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemlerine alternatif olarak, ülkeye satmak istedikleri Patriot hava sistemleri konusunda müzakere yürütüldüğünü söyledi.

Kaidanow, “Türklere Patriotlar konusunda ne yapabileceğimizi anlatmaya çalışıyoruz” dedi. Amerikalı yetkili Washington’ın, ‘müttefiklerinin kullandığı sistemlerin stratejik ortaklığa destek vermesini istediğini’, Türkiye için de bunun Patriotlarla yapılabileceğini söyledi. Askeri uçakların tanıtıldığı Farnborough Hava Şovu’nda gazetecilere konuşan Kaidanow, ‘Türkiye’nin S-400 alarak Rusya’nın Avrupa’da bazı hoş karşılanmayan davranışlarına yardımcı olacağı’ yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Kaidanow, fuar kapsamında Amerikan hükümeti yetkililerinin müttefikleri ile görüştüğünü belirtti ancak Türkiye’den bir heyetle de görüşme yapılıp yapılmadığını söylemedi.

NATO Hava Kuvvetleri Komutanı Tod Wolters, Türkiye’in S-400 planının NATO açısından riskli olduğu yorumunu yapmış, Ankara’nın S-400 alması halinde Rusya’nın F-35 uçaklarıyla ilgili bilgi sahibi olacağını öne sürmüştü.