Gazete Vatan Logo

ABD-Rusya çözüm uzlaşması

Rusya ve ABD liderleri, Vietnam’daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde kısa bir görüşme yaptı. Suriye konusunda ortak tavır açıklaması yapıldı

ABD-Rusya çözüm uzlaşması

Vietnam’da bir araya gelen Rusya ve ABD Başkanları Suriye’deki savaşın bitirilmesi için kararlılık açıklaması yaptı. Kremlin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’de çözümün askeri değil siyasi olması gerektiği konusunda anlaştıklarını duyurdu. Açıklamada liderlerin Suriye’de DEAŞ’ı tamamen yenilgiye uğratma konusunda da hemfikir oldukları ifade edildi. Açıklamada liderlerin tüm tarafları Cenevre barış sürecinin gerekliliklerini yerine getirmeye çağırdığı da ifade edildi.

Bakanlar hazırladı

Kremlin açıklamanın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından, görüşme için özel olarak kaleme alındığını ifade etti. Rusya’nın açıklamasına ABD’den bir onay gelmedi. İki liderin görüşmesine dair başka detay da verilmedi. Liderler daha önce Almanya’da gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi kapsamında görüşmüşlerdi. Rusya, 6 yıldır süren savaşta Suriye hükümetinin en büyük müttefiki. ABD ise Arap ve Kürt muhalif grupları destekliyor. 2014’ten bu yana DEAŞ’a karşı hava saldırıları düzenliyor. Suriye ordusu Perşembe günü, ülkede DEAŞ’ın elinde kalan son şehir Elbu Kemal’i de geri aldıklarını açıklayarak, zafer ilan etmişti.

Haberin Devamı

Trump: Sordum müdahale etmemiş

Trump, ABD’de yürütülen Rusya’nın başkan seçildiği seçime müdahale ettiğine yönelik soruşturma için, ‘Putin’e sordum bana ABD seçimine müdahale etmediğini söyledi’ ifadesini kullandı ve ekledi: Putin bir şey söylediğinde karşısındakini inandıran biri.