Gazete Vatan Logo

ABD, Erbil’de Saddam’ın alanına askeri üs kuruyor!

AMERİKA Birleşik Devletleri’nin, Irak’ın Erbil kentinde askeri üs kuracağı iddia edildi. Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) bir kaynak ABD’nin, Saddam Hüseyin döneminden kalan Erbil il sınırındaki Herir Askeri Havalimanı’nı üsse çevireceğini ileri sürdü. Herir Askeri Havalimanı’nı bir haftada boşaltacaklarını aktaran yetkili, yabancı ülkelerin de malzemelerini başka bölgelere taşıdığını ifade etti.

Stratejik öneme sahip...

Adını açıklamak istemeyen bir başka yetkili de “Peşmerge Bakanlığı ve ABD askeri komutanlarından oluşan bir heyet, geçen ay burayı ziyaret etti. Bu bölge, Türkiye, İran, Suriye ve Irak’a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle ABD’liler, bu üssü bir kez daha kullanmak istiyor” dedi.

Kürtler ABD’yi istiyor

Herir nahiyesi sakinlerinden Hasan Abdullah Surçi ise bölgede bir süredir ABD’nin, havalimanını tekrar kullanacağı bilgilerinin dolaştığını dile getirerek, “Biz bundan memnun oluruz. Amerika, Kürtleri koruyor, Peşmerge ile birlikte IŞİD’e karşı savaşıyor. Bu ülkenin, burada askeri üssünün olmasını isteriz. Baas rejiminden sonra ABD buradaydı. Çevredeki halka hiçbir zararları olmadı. O nedenle bir kere daha gelmelerini olumlu görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Saddam’ın askeri havaalanı

Herir Havalimanı, Irak’ın devrik başkanı Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. Baas rejiminin 2003’te yıkılmasının ardından ABD, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. Uçak pistlerinin hazır olduğu havalimanı, İran’a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Irak-İran savaşında savaş uçaklarının buradan da kalktığı ifade ediliyor.