Gazete Vatan Logo

ABD'den Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgili ilk açıklama

ABD'den İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısıyla ilgili ilk açıklama geldi.

ABD'den Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgili ilk açıklama

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch'ten İstanbul'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili açıklama geldi. Lynch, konuyla ilgili kendisine gelecek raporları beklediğini ifade ederken ABD'nin Türkiye'ye her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti.

Trump: Çok üzücü, korkunç

ABD Başkan adaylarından Donald Trump, Atatürk Havaalanı’nda olan patlama sonrası sosyal medyadan mesaj verdi. ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Donald Trump, twitter adresinden Türkiye’deki saldırı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Trump şunları söyledi; Baska bir teror saldirisi daha. Bu sefer Türkiye'de. Dünya artik ne olup bittiginin farkina varmaya baslayacak mi? Cok üzücü. Korkunç terörün Amerika'ya sicramamasi icin mumkun olan herseyi yapmak zorundayız

JOHN BASS'TEN İLK AÇIKLAMA
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, sosyal medya üzerinden Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına tepki gösterdi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, elçiliğin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte yas tuttuğunu belirterek, "Yaralılara acil şifa için dua ediyoruz." ifadesini kullandı.
Bass, "Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırının dehşeti içindeyiz." mesajını paylaştı.
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Larsen de Twitter'dan paylaştığı mesajında, "İstanbul'da korkunç bir terör saldırısı. Avustralya'nın düşünceleri ve duaları saldırıdan etkilenenlerle birliktedir." ifadesine yer verdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Twitter'dan, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen alçak terör saldırısını lanetliyorum. Başımız sağ olsun." paylaşımında bulundu.
İspanya Başbakanı Rajoy: - "Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek"

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin, "Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek." ifadesini kullandı.
Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel'de bulunan Rajoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul havaalanındaki korkunç saldırıyı kınıyorum ve reddediyorum. Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek." değerlendirmesinde bulundu.
İspanya'nın ikinci büyük siyasi partisi Sosyalist İşçi Partisinin lideri Pedro Sanchez de "Terör barbarlığı bir kez daha İstanbul'u vuruyor. Sert bir şekilde kınıyoruz ve saldırının kurbanlarına tam dayanışmamızı sunuyoruz." şeklinde tweet attı.

Katar Dışişleri Bakanlığı: Her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin istikrar ve güvenliğini korumak için alacağı tüm önlemlerin desteklendiği ifade edilen açıklamada, Katar'ın Türkiye'ye destek verdiği ve sebebi ne olursa olsun her türlü şiddet ve teröre karşı tutumunun net olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'ye, Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Avrupalı liderler, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamanın ardından, sosyal medya üzerinden tepkilerini paylaştı.
Avrupalı liderler, sosyal medya üzerinden saldırıya tepki gösterdi
Avrupa'dan birçok lider, havalimanındaki patlamaya ilişkin Twitter hesaplarından mesaj yayınladı.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Üye ülkemiz Türkiye, tekrar bir ölümcül terör saldırısının acısını yaşamaktadır. Bu sıkıntılı zamanlarda sizinle beraberiz." ifadelerini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise ''İstanbul'dan gelen haberle şok oldum. Düşüncelerim Türkiye'deki insanlarla beraber.'' değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, mesajında ''Haberler İstanbul'dan çok kötü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenler ve yaralılar için.'' ifadelerine yer verdi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırı sonrası büyük şaşkınlık yaşadığını, İstanbul'daki konsolosluklarının konuya ilişkin seferber olduğunu belirtti.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda korkunç terör saldırısı. Benim düşüncelerim, kurbanların dostları ve aileleriyledir." paylaşımını yaptı.
Kurbanların hangi milletten olduğunun henüz bilinmediğini ifade eden Kurz, İstanbul'daki konsolosluk yetkilileriyle temasta bulunduklarını kaydetti.
Belçika Başbakanı Charles Michel, "Düşüncelerim İstanbul havalimanındaki terör saldırısı kurbanlarıyla beraber. Bu çirkin şiddet eylemini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, "İstanbul'daki havaalanında aşağılık bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Türk halkıyla birlikte duruyoruz." mesajını iletti.
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati de İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti.
Hollanda Dışişleri Bakanlığınca Twitter üzerinden yapılan açıklamada ise Bakan Bert Koenders'in, mevkidaşı Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, saldırıyla ilgili taziyelerini ilettiği bildirildi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "İstanbul'daki terör saldırısı yüzünden tiksinti ve dehşet içindeyiz. Teröre karşı komşularımızı ve dostlarımızı destekliyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.
GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI MARGVELAŞVİLİ: - "TÜRK HÜKUMETİ İLE TÜRK HALKINA TERÖRLE MÜCADELEDE SOMUT DESTEK VERMEKTEYİZ"
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'ndaki patlamadan dolayı şokta olduğunu ifade ederek, Türkiye'ye somut destek verdiklerini bildirdi.
Margvelaşvili, Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımladığı taziye açıklamasında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen patlamadan dolayı derin üzüntü duyduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda can kayıplarına neden olan dehşet terör saldırısından dolay derin üzüntü duyuyorum. Bu zor anlarda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetine ile Türk halkına terörle mücadelede somut destek vermekteyiz."
Başbakan Kvirikaşvili ise kişisel twitter hesabında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırından dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Türkiye, sizin için dua ediyoruz ve sizi destekliyoruz." mesajını paylaştı.
KOSOVA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ TERÖR SALDIRISINA TEPKİ GÖSTERDİ
Kosova Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'nı hedef alan terör saldırısına tepki gösterdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen patlama haberini üzüntüyle öğrendikleri belirtilirken, böylesine zor dönemlerde Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içinde bulundukları ifade edildi. Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde tüm kurumların yardıma hazır olduğu vurgulandı.
Patlama anından itibaren Kosova'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile sürekli iletişim halinde oldukları kaydedilen açıklamada, şu ana kadar hiçbir Kosova vatandaşının saldırıya maruz kalmadığı aktarıldı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Twitter hesabından, "Tanrısız, ümitsiz ve insanlar arasında yeri olmayan kişiler tarafından yapılan barbarca eylem yüzünden kaybolan suçsuz hayatlar için üzüntü duyuyorum." mesajını paylaştı.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise havalimanındaki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, "Türkiye'nin gücü ve bütünlüğü daimdir." dedi.
Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da İstanbul'daki terör saldırısını kınadığını ve lanetlediğini vurgulayarak, "Türkiyemizin yanındayız." ifadesini kullandı.
MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ EBU ZEYD, HAVALİMANINI HEDEF ALAN SALDIRIYI KINADI
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Atatürk Havalimanı'nı hedef alan terör saldırısını kınadı.
Ebu Zeyd, yayımladığı yazılı açıklamada,"Mısır, İstanbul'da Atatürk Havalimanını hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor." ifadesine yer verdi.
Mısır halkının bu zor anlarda Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuyoruz" denildi.
Açıklamada ayrıca terörle mücadele edilmesi ve terörün kökünün kazınması için uluslararası çabaların birleştirilmesi çağrısında bulunuldu.
NATO VE AB'DEN KINAMA
NATO ve AB, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Türkiye'yle dayanışma mesajları verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabındaki açıklamasında, "İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber." ifadesini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde düzenlendiği basın toplantısının başlangıcında terör saldırısına değindi. Tusk, "Her şeyden önce bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız." diye konuştu.
AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Twitter'dan "İstanbul Havalimanı'ndaki alçakça terör saldırısını kınıyorum. Türk halkı ve hükümetin yanındayız. Teröre karşı bir aradayız." mesajını paylaştı.
Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de, mesajında hiçbir şeyin şiddeti meşru gösteremeyeceğini belirtti.
22 Mart'ta terör saldırısına hedef olan Brüksel Havalimanı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, "Kalbimiz, İstanbul saldırısının kurbanlarıyla. Brüksel, kurbanların ailelerine ve Türk vatandaşlarına en derin başsağlığı temennilerini iletiyor." ifadesine yer verildi.
FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE, ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, "Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." dedi.
Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Hollande, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt da resmi Twitter hesabından, "İstanbul'da düzenlenen başka bir saldırı karşısında daha dehşete düştüm. Saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye'ye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum." paylaşımında bulundu.
Fransa Başbakanı Manuel Valls ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "İstanbul'da havalimanında yapılan barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa, terörizme karşı Türklerin yanındadır." değerlendirmesini yaptı.
İTALYA BAŞBAKANI RENZİ: "YAŞANAN HADİSE DOLAYISIYLA TÜRK HÜKÜMETİ VE TÜRK HALKINA DERİNDEN YAKINLIĞIMI BELİRTMEK İSTERİM"
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul Atatürk Havalimanı’da gerçekleşen terör saldırısına ilişkin, "Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim." dedi.
AB Konseyi için Brüksel’de bulunan Başbakan Renzi, zirve çıkışı İtalyan basınına yaptığı açıklamada, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen saldırıya değinerek, “Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim.” ifadesini kullandı.
İstanbul’daki olaydan zirve sırasında haberdar olduklarını aktaran Renzi, bu tür hadiselerin terör tehdidine karşı hep birlikte güçlü bir cevap verilmesi gerekliliğini onayladığını söyledi.
İtalya Başbakanı Renzi, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından da, “Yüreğimiz, İstanbul’dan gelen trajik haberler karşısında Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde teröre karşıyız.” mesajını paylaştı.
Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı İtalyan basınında da geniş yer buldu. Gazete ve ajansların ilk haberi İstanbul’daki patlama olurken, haber kanalları da Türkiye’ye ilişkin özel yayın yaptı.
DÜNYA MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ, HAVALİMANINI HEDEF ALAN SALDIRIYI KINADI
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Atatürk Havalimanı'nı hedef alan saldırıyı kınadı.
Birliğin Genel Sekreteri Ali Karadaği yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin içerden ve dışardan bazı güçlerce hedef alındığını belirtti.
"Destekleyeni ve uygulayanı kim olursa olsun bu bir terördür" ifadesini kullanan Karadaği, Türk halkına, ülke siyasetine, ekonomiye ve topluma darbe indirmek isteyen terörle mücadelede hükümetin yanında yer alması çağrısında bulundu.
Saldırıyı kınayan Karadaği,Türkiye'ye, Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY’DEN TERÖR SALDIRISI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Bir toplantıda yaptığı konuşmanın sonunda Türkiye’de yaşanan saldırıyla değinen Kerry, "Hala ne olduğunu ve kim tarafından yapıldığını araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk, terörün aktörleri ile yüzleşmektir" dedi.

Haberin Devamı

-->
-->

Haberin Devamı