Gazete Vatan Logo

ABD’de YPG davası mümkün

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye karşı ulusal ve uluslararası hukukun kullanılması yönündeki açıklaması üzerine hukukçular neler yapılabileceğini VATAN’a değerlendirdi. Görüşler özetle şöyle:

ABD’de YPG davası mümkün

26. Dönem Adıyaman Ak Parti Milletvekili Adnan Boynukara: “Amerikan Anayasası’na göre, resmi terör listesinde yer alan örgütlere yardımda bulunmak suç. Buradan yola çıkarak, ABD hukukunda bu yardıma izin veren, organizasyonda yer alanların yargılanması hukuken mümkün. Ancak burada şöyle bir şey denebilir, ‘PYD terör listesinde yok’. Ancak burada da karşımıza 2005 yılında dönemin ABD Başkanı Obama’nın zamanında kurulan Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi’nin hazırladğı rapor çıkıyor. Bu merkezin raporuna göre PYD bir terör yapılanması. İşte buradan yola çıkarak hukuki süreç başlatılabilir.”

Prof. Dr. Hasan Köni: “Uluslararası hukuka göre, devletlerin işledikleri suçlarla ilgili yargılandığı adres Uluslararası Adalet Divanı. Ancak kural gereği suçlanan ülkenin ‘Evet beni yargılayın’ demesi gerekiyor. Bunu demediği zaman konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürmeniz gerekir. Bu konseyin bir üyesi veto etti mi bu da olmuyor ve hepimiz biliyoruz ki ABD daimi üye. Teknik olarak ABD’nin Uluslararası Adalet Divanı’nında yargılanması ancak kendi isteğiyle olabilir. Bunun bir örneği daha önce yaşandı ve Nikaragua olayı olarak tarihe geçti.”

Haberin Devamı

Devletler hukuk uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dalar: “Türkiye bu konuyu BM Güvenlik Konseyi’nde de gündeme getirebilir. Ülkelerin terörü desteklememesi ve engellenmesi yönünde BM kararı bulunuyor. Türkiye bu konuda BM’de sesini yükseltmeli. ABD mahkemelerinde PYD ile ilgili dava açılması mümkün. ABD yasalarında da terörün desteklenmesiyle ilgili bir takım yaptırımlar var.”

Türkiye’ye geliyorlar!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster Türkiye’yi ziyaret edecek. Tillerson ve McMaster’ın gelecek günlerde Türkiye’de muhataplarıyla bir araya geleceği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, iki ülke yetkililerinin Tillerson ve McMaster’ın Türkiye ziyaretleri üzerinde çalıştığını bildirdi. Tillerson’ın büyük ihtimalle gelecek hafta ortasında, McMaster’ın ise hafta sonu Türkiye’de olması bekleniyor. Tillerson, geçen yıl 30 Mart’ta Ankara’ya, 10 Temmuz’da ise İstanbul’a gelmişti.

Haberin Devamı