Gazete Vatan Logo

ABD’de 2 milyon kişi kasırgadan kaçıyor

Haiti’de 108 kişinin ölümüne yol açan son 10 yılın en kuvvetli kasırgası Matthew, ABD’yi tehdit ediyor. Florida eyaletinde yaklaşık 2 milyon kişiye evlerini terk etmeleri çağrısı yapıldı.

ABD’de 2 milyon kişi kasırgadan kaçıyor

Dünyanın en fakir ülkelerinden olan Haiti’de Matthew kasırgası nedeniyle binlerce kişi evsiz kaldı, en az 108 kişi hayatını kaybetti. Kasırga nedeniyle, Pazar günü yapılması planlanan başkanlık seçimleri de ertelendi. Fırtınanın hızı zaman zaman saatte 230 kilometreye ulaştı. Ancak yetkililer hasarın gerçek boyutunun kasırganın bölgeyi tamamen terk etmesinin ardından anlaşılacağı uyarısında bulundu. Haiti’de, evlerin büyük kısmı kasırgada büyük hasar gördü. Ülkenin Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Mourad Wahba, en az 10 bin kişinin kurulan barınaklara sığındığını, hastanelerin yaralılarla dolup taştığını belirtti. Haiti’nin komşusu Dominik Cumhuriyeti’nde de kasırgada yıkılan binalar ve toprak kayması nedeniyle en az 4 kişi hayatını kaybetti. Kasırga Küba’nın doğu ucunda da etkili oldu. Baracoa kentinde onlarca ev zarar gördü.

Olağanüstü hal ilanı

ABD’nin doğu kıyılarını vurması beklenen kasırga nedeniyle, 2 milyondan fazla kişiye bölgeyi tahliye etmeleri çağrısında bulunuldu. Florida Valisi Rick Scott, eyaletin tarihindeki en büyük tahliyeyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Güney Carolina Valisi Nikki Haley de kıyı bölgelerde yaşayan 250 bin kişinin tahliye edileceğini açıkladı. Kıyı bölgelerinde yaşayanlar tahliye edilirken Georgia ve Kuzey Carolina valileri de eyaletlerinde olağanüstü hal ilan etti.

Haberin Devamı

THY seferi iptal edildi

Türk Hava Yolları (THY), ABD’nin Miami kentine dün yapılması planlanan karşılıklı seferlerin Matthew Kasırgası nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. THY’nin resmi internet sitesinden “Miami yolcularımızın dikkatine” başlığıyla yapılan duyuruda, Miami’yi etkilemesi beklenen Matthew Kasırgası nedeniyle karşılıklı iki seferin yapılamayacağı bildirildi.

Marketler boşaldı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın kıyı bölgelerine ulaşmasından sonra saatte 115 kilometre hızla ilerleyeceğini ve yoğun yağışlara yol açmasının beklendiğini duyurdu. Yetkililer halka en az 3 gün yetecek kadar su ve gıda stoğu yapmaları uyarısında bulundu. Ayrıca olası elektrik kesintilerine karşı cep telefonlarını şarj edebilecek yedek pil bulundurmaları istendi. Marketlere akın Florida eyaletinde uyarılar üzerine halk süpermarketlere akın etti. ABD ordusu da bölgeye ek asker ve 9 helikopter gönderildiğini açıkladı. Matthew’un 2005’teki Wilma kasırgasından sonra bölgeyi vuran en büyük kasırga olabileceği belirtiliyor.dün

Haberin Devamı