Gazete Vatan Logo

ABD Almanya’dan çekilebilir

ABD medyası, Pentagon’un Almanya’da konuşlu 35 bin Amerikan askerinin geri çekilmesi seçeneğini incelediğini iddia etti. Avrupalı yetkililere göre bu durum, NATO’nun masraflarından şikayetçi olan Başkan Trump’ın bir müzakere taktiği

ABD Almanya’dan çekilebilir

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın Almanya’daki 35 bin askerin çekilmesi seçeneğini değerlendirdiğini öne sürdü. Habere göre Pentagon, Başkan Donald Trump’ın konuyu dile getirmesi üzerine Amerikan askerlerinin çekilmesi yönündeki seçenekleri değerlendirmeye başladı. Adı açıklanmayan bir yetkili, Pentagon’un, 35 bin askerin ABD’ye ya da Polonya’ya taşınmasının masraflarını ve olası sonuçlarını değerlendirdiğini kaydetti. Trump’ın, yıl başında Beyaz Saray’da düzenlenen bir toplantıda, Almanya’da bulunan ABD askerlerinin sayısı karşısında şaşkınlığını dile getirerek, Amerikan güçlerinin yer değiştirmesi gerektiğini ifade etmişti.

‘NATO’ya bağlıyız’

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Savunma Bakanlığı’ndan Almanya’daki askerlerin pozisyonunun değişmesi konusunda bir analiz talep etmediğini söyledi. Pentagon sözcüsü Eric Pahon da, ‘ABD’nin Almanya’daki askerlerini geri çekme gibi bir niyeti olmadığını’ ifade etti. Buna karşın hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi hem de Savunma Bakanlığı sözcüsü, Savunma Bakanlığı’nın ABD askerlerinin konuşlanması konusunu düzenli olarak incelediğini vurguladı. Pahon “Bu yeni bir şey değil. Almanya Avrupa’daki en büyük ABD gücünü barındırıyor. Ülkelerimiz arasındaki köklü ortak değerlere ve güçlü ilişkiye bağlı olmayı sürdürüyoruz. NATO müttefikimize ve NATO ittifakına tamamen bağlıyız” dedi.

Haberin Devamı

‘Müzakere taktiği’

Habere göre Avrupalı yetkililer, Amerikan askerlerini geri çekme fikrinin, Trump’ın gerçek niyetini mi yansıttığını yoksa 11-12 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde Avrupalı müttefikleri köşeye sıkıştırmak için müzakere taktiğinin bir parçası mı olduğundan emin olmak istiyor. Başkan Trump, sık sık Avrupalı NATO müttefiklerini özellikle de Almanya’yı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2’sinin savunmaya harcanması yönündeki NATO hedefini gerçekleştirmemekle suçluyor. Almanya, 2017’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 1,24’ünü savunmaya harcadı. 2024 hedefi ise yüzde 1,5. Polonya 2017’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1,99’unu savunma bütçesine ayırdı ve İngiltere, Estonya ve Yunanistan gibi NATO hedefini yakalayan üç ülkeye katılmak üzere.

Haberin Devamı

‘Avrupa fazla harcamalı’
Almanya başta olmak üzere diğer NATO üyesi ülkeleri savunma harcaması yapmamak ve üzerilerine düşeni yerine getirmemekle suçlayan Donald Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD’nin müttefiki olan Almanya, İspanya, Fransa ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri üzerilerine düşeni yapmalı. Bunların ABD’ya yaptığı haksızlık” şeklinde konuştu.