Gazete Vatan Logo

AB’nin başını ağrıtacak kabine

İtalya’da 4 Mart’taki genel seçimlerin ardından yaklaşık 3 aydır süren siyasi kriz, hükümeti kurma görevinin 5 Yıldız Hareketi-Lig koalisyonuna verilmesiyle aşıldı.

AB’nin başını ağrıtacak kabine

Başbakanlık görevini Giuseppe Conte’nin üstlendiği popülist hükümet Avrupa Birliği (AB) politikalarına mesafeli yaklaşımı ise, Brüksel’de endişeyle izlenecek.

Cumhurbaşkanı Sergeo Mattarella sağcı koalisyon ortaklarıyla arasında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle ilk olarak Conte’ye verdiği hükümeti kurma görevini daha sonra ekonomi uzmanı Carlo Cottarelli’ye önermişti. Mattarella, Cotarelli’nin ‘siyasilerden oluşan bir hükümetin daha iyi bir çözüm olacağını’ gerekçe göstererek görevi iade etmesi üzerine başbakanlık koltuğunu yeninden Conte’ye önermişti.

Yeni kurulan hükümette, Mattarella’nın, Euro karşıtı tutumu ve Almanya’ya yönelik eleştirileri nedeniyle ekonomi bakanı olmasına karşı çıktığı Paolo Savona’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan olması dikkati çekti.

Kendilerine ‘Değişim Hükümeti’ adını veren 5 Yıldız-Lig koalisyonunun programında, AB’nin mali kurallarıyla çatışan vaatler bulunuyor.