Gazete Vatan Logo

91 euroya düştü

Dünyada trend şehirlerden biri haline gelen İstanbul’da oda fiyatları geriliyor. İstanbul’da 1.5 yıl önce ortalama 140 euro olan konaklama fiyatı 91 euroya indi

91 euroya düştü

Dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global’in, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı ‘Mart 2016 Ülke Performans Raporu’ açıklandı. TÜROB tarafından derlenen rapor, Türkiye genelinde ve turizm başkentlerinde konaklama sektöründeki sıkıntıyı teyid ederken, söz konusu sıkıntının şehir otellerinde kıyı bölgelerinden çok yüksek bir seviyeye ulaştığı gözlendi.

Özellikle de son yıllarda dünyada en trend şehirlerden biri haline gelen İstanbul’un, düşük talep ve dolayısıyla gerileyen doluluklarla birlikte fiyat avantajını kaybetmeye başladığı ortaya çıktı. 1.5 yıl öncesine kadar ortalama konaklama fiyatı 140 euroyu bulan İstanbul’da fiyatlar Mart ayında ortalama 91.9 euroya, ilk 3 aylık dönemde ise 92.2 euroya geriledi. Avrupa destinasyonları genelinde, 2016 yılının ilk 3 aylık ortalama oda bedeli 108.1 euro olarak ölçülürken, İstanbul 92.2 euro ortalama günlük satılan oda bedeli ile ortalamanın altında kalan destinasyonlar arasında yer aldı.

Turizm destekleri şehir otellerini de kapsamalı

Haberin Devamı

Raporu değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, açıklanan turizme destek paketlerinin genel olarak kıyı bölgelerini kapsadığına dikkat çekerek, şehir otelllerinin de destekler kapsamına alınmasını talep etti. Sektöre yönelik paketlerin ve teşviklerin pratikte pek bir fayda sağlamayacağının sinyallerinin alındığını belirten Bayındır, şöyle devam etti: “Turist kaynağı olmadığı sürece işletmelerin beslenemeyeceği aşikar. Mevcut şartlardaki desteklerin kurtarıcı paketler şeklinde olması gerekiyor.”

Timur Bayındır, “Şehir otelleri kıyılara göre daha yüksek fiyatlıdır. Ancak son dönemde şehir ile kıyı otelleri arasında fiyat makası daraldı” dedi.

Antalya’da yüzde 6.5 gerileme

Rapora göre, Türkiye’nin Mart 2016 otel dolulukları 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 16.5 düşüş ile yüzde 52.5 oldu. Mart 2015’te bu oran yüzde 62.8’di. Türkiye aynı zamanda, ilk 3 ayda doluluk oranlarındaki yüzde 12.5 düşüş ile tüm Avrupa’da en büyük düşüşü gösteren ülke olarak da rapordaki yerini aldı. Antalya’da ise Mart 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.5 düşerek yüzde 47.7 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı