Gazete Vatan Logo

9 ayın zirvesine zıpladı!

Son 20 yılın en yüksek artışı...

Gıda fiyatlarında son 20 yılın en yüksek artışı Haziran’da TÜFE’yi uçurdu. Enflasyon Eylül 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Gıda fiyatlarında yaşanan son 20 yılın en yüksek artışı, enflasyon canavarını hortlattı. TÜFE, Haziran’da beklentilerin çok üzerinde çıktı. TÜİK’in verilerine göre, tüketici enflasyonu aşırı sıcaklara paralel sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisiyle yüzde 0.76 arttı. Beklentiler TÜFE’nin yüzde 0.16 artış göstermesi yönündeydi.

ÜFE’de artış yüzde 0.41 beklentilerine karşı yüzde 1.46 oldu. TÜFE’de yıllık artış yüzde 8.30, ÜFE yüzde 5.23 oldu. Yıllık enflasyon yüzde 8.30 ile Eylül 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Mayıs’ta yıllık TÜFE yüzde 6.51 seviyesindeydi.

Ana harcama grupları itibarıyla gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.82, ulaştırmada yüzde 1.49, eğlence ve kültürde yüzde 1.45, lokanta ve otellerde yüzde 0.62 artış gerçekleşti. Aylık yüzde 1.82’lik sert artışın ardından gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık artış yüzde 12.88’e yükseldi.

Merkez uyarmıştı

Merkez Bankası, 18 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında enflasyonun Haziran’da yüksek çıkacağı uyarısında bulunmuştu. Merkez Bankası, Ağustos’tan itibaren enflasyonun düşüşe geçeceğini bildirmişti.

Faiz % 9’a dayandı, dolar 1.95 oldu

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri, piyasaları olumsuz etkiledi. 10 yıllık tahvilde bileşik faiz ilk tepki olarak 14 baz puan artışla yüzde 8.62’ye yükseldi. Dolar 1.9390 TL’den 1.95 TL’nin üzerine çıktı.

Yıl sonu tahmini yüzde 7.2’ye çıktı

“Genele yayılan bir fiyat artışı söz konusu, olumsuz” diyen Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Enflasyonun yüksek gelmesinde yalnızca gıda fiyatları etkili değil. Hizmet enflasyonu tarafında ciddi artışlar olduğunu görüyoruz” dedi.

Altınsaç, şunları kaydetti:

“Yıl sonu enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlar çok olası. Bu verinin ardından yüzde 6.3 olan yıl sonu enflasyon beklentimizi yüzde 7.2’ye yükseltiyoruz. Merkez Bankası’nın bu ay sonunda gerçekleştireceği enflasyon raporunda da yukarı yönlü revizyon yapması olası.”

MEMUR MAAŞINA ENFLASYON FARKI

Enflasyonun ilk 6 ayda yüzde 4’e çıkması nedeniyle devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, enflasyon farkı alacak. Yılın ilk yarısında toplu sözleşme uyarınca yüzde 3 zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 1 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Memur maaşına Temmuz ayı itibarıyla toplam yüzde 4 zam yapılacak. Toplu sözleşme görüşmeleri sonunda memur maaşlarına 2013 yılı için 3+3 zam yapılması kararlaştırılmıştı.

BÜTÇEYE 1 MİLYAR LİRA EK YÜK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarının bütçeye beklentilerin üzerinde epey yük getireceğini söyledi. Şimşek, “Bunun bütçeye bir takım olumsuz etkileri olacak. Bizim hedeflediğimiz bir enflasyon oranı var ve verdiğimiz bir ücret artışı var. Enflasyon, onu aşınca bu farkı da veriyoruz. Sabah hızlıca bir çalışma yaptırdım, Haziran’daki enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle, bu yılki personel giderlerinin bütçeye ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira. Beklediğimizin de üzerinde bir rakam” dedi.

ÖTV arttı, akşamcı ve tiryaki tedirgin

Sigara ve alkollü içkilerde ÖTV, ÜFE’ye bağlı olarak yüzde 2.46 artırıldı. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle içki ve sigara üzerinden alınan ÖTV’nin 6 ayda bir ÜFE oranında artırılması hükme bağlanmıştı. Dünden itibaren rakıdan alınan ÖTV 79 TL’den 81 TL’ye, şaraptan alınan ÖTV 3.53 TL’den 3.61 TL’ye, biradan alınan ÖTV 0.63 kuruştan 0.64 kuruşa çıktı. Artışın ürünlere ‘zam’ olarak yansıyıp yansımayacağı merak konusu.

Haberin Devamı