Gazete Vatan Logo

80 soru var, 3 yanlış 1 doğruyu götürecek

Liseye geçişte isteğe bağlı girilecek olan sınavda, 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Merkezi sınava giren öğrenci 5+5, toplam 10 tercih yapacak.

80 soru var, 3 yanlış 1 doğruyu götürecek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) TEOG’un yerine getirdiği Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili detaylar netleşiyor. Buna göre Bakan İsmet Yılmaz’ın ilk açıklamasında 30 sözel 30 sayısal olmak üzere toplam 60 soru olacağı belirtilen sınavda daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesi için soru sayısının artırılması isteniyordu. MEB olumlu bulduğu bu istek üzerinde çalıştı ve sonucunda soru sayısı 60’dan 80’e çıkarılması kararlaştırıldı.

Sorular 8’inci sınıftan

Veliler yaklaşık 7 ay kalan sınav için 6, 7 ve 8’inci sınıf müfredatlarının olmasına itiraz ediyordu. Çünkü yeni öğretim yılına TEOG ile başlayan öğrenciler hazırlıklarını 8’inci sınıf müfredatına göre yapıyordu. MEB bu geri dönüşü de olumlu buldu. Bu yıl sınavda sadece 8. sınıf müfredatından sorular sorulacak. 6 ve 7 sınıf müfredatı ise önümüzdeki yıldan itibaren kademeli olarak sınavda yer alacak.

Örnek sorular Aralık’ta

Yapılacak sınavda ise üniversiteye girişe benzer olarak 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Örnek sorular Aralık ayında yayımlanacak. Uzmanlar bunun ölçme ve değerlendirme açısından son derece doğru bir karar olduğunu belirtiyor. Bilgi düzeyi yüksek öğrenciler bilgilerine dayanarak soru çözerken, bilgi düzeyi düşük öğrenciler ise tabiri caizse kafadan atarak cevap veriyordu. Bu durumda ise bilgili öğrenciye karşı dezavantajlı bir dönüş yaşanıyordu.

Haberin Devamı

9 liseden 5’i seçilecek

Özel okulların da öğrenci seçeceği merkezi sınav, MEB tarafından Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak. Sınavdan hemen sonra tercihler E-Okul üzerinden tamamlanacak. Böylece sınavla yerleşemeyen öğrencilerin adrese dayalı yerleşmesi sağlanacak. Sınava girecek öğrenciler, sınav puanlarına göre 5 okul ve ayrıca adrese dayalı sisteme göre 5 okulu tercih edecekler.

Sınava girmeyen öğrenciler ise kendilerine sunulan farklı okul türlerinden 9 okul arasından 5 tercih yapacak. Bu 9 okul arasında Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi ve Anadolu imam hatip liseleri bulunacak.