Gazete Vatan Logo

750 milyon dolar damat hatırına mı?

1.1 milyar doları denkleştirebilmek için banka banka dolaştılar

Çalık Grubu, Sabah-atv’yi alabilmek için gerekli 1.1 milyar doları denkleştirebilmek için banka banka dolaştı. Türk bankalar dışında yurtdışından finansman için de zemin yoklandı. Edindiğim bilgiye göre hiçbir finans kurumu, toplam alım bedelinin yüzde 50 hatta 40’ından daha fazlasını kredilendirmeye sıcak bakmadı. İki kamu bankası Halkbank ve Vakıfbank ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı ile evli Berat Albayrak’ın CEO olduğu Çalık Holding’e 750 milyon dolar vermeyi tereddütsüz kabul etti

Sabah-atv’nin ihalesi 5 Aralık 2007’de yapılmıştı. İhaleye tek katılan firma Çalık Grubu’na bağlı Turkuvaz, 1.1 milyar doları ödemeyi taahhüt etti. Rekabet Kurumu ve RTÜK’ten gerekli izinlerin çıkmasından sonra TMSF Fon Kurulu 21 Şubat 2008’de bu satışı onayladı.


TMSF ödeme için de Turkuvaz’a 60 gün süre tanımıştı. Herkesin merak ettiği konu, Çalık Grubu’nun bu parayı bulup bulamayacağıydı.

ABD’de mortgage kredileri ile başlayan ancak dalga dalga tüm finansal enstrümanlara yayılan kriz, dünyada likiditeyi ortadan kaldırmıştı. Kelli felli finans kurumları hızla eriyen aktiflerinin derdine düşmüş, sermayelerini güçlendirmek için kapı kapı dolaşmaya başlamıştı.

Nitekim bu süreçte hiçbir finans kurumu bırakın satın almalara kredi sağlamayı, birbirlerine para vermez olmuştu. Güvenin ortadan kalktığı ortamda, ancak merkez bankaları sağladıkları likidite ile çarkların dönmesini sağlayabildi.

Çalık Grubu’nun Sabah-atv macerası işte tam da böyle bir ortama denk gelince herkes ister istemez “Bu para nasıl ödenecek?” diye merak etti.


Çalık Grubu, çok fazla renk vermeden kredi aramaya başladı. Akbank’ın, İş Bankası’nın, Garanti Bankası’nın kapısı çalındı. Ancak bankalardan şu yanıtı aldılar:

“Sabah-atv’nin alım bedeli 1.1 milyar dolar. 550 milyon dolar özkaynak koyarsanız, biz de bir o kadar kredi verebiliriz. Ayrıca verdiğimiz kredi karşılığında hisselerin tamamını da rehin ederiz.”

Bu en iyi teklifti.

Bozulan piyasada “Biz bu krediyi tek başımıza veremeyiz. Ancak satın alma değerinin yüzde 40’ını kredilendirecek bir modelde oluşturulacak konsorsiyuma dahil oluruz” diyen de çıktı.

Bankalar, “Daha iyi bir teklif sunulamaz mı?” diyen Çalık yetkililerine Petkim örneğini de gösterdiler.



Petkim’de satın alma bedelinin yüzde 50’sinin özkaynakla karşılandığını, ancak kalan yüzde 50 için finansman sağlanabildiğinin altını çizdiler. Hatırlayın Erdal Aksoy da “Finansmanın yüzde 70’ini kredi ile karşılamak için çıktık ancak yüzde 50’sini veriyorlar” demişti.

Yine benzer şekilde BC Partners tarafından 1.95 milyar YTL’ye alınan Migros’ta da Garanti, İş Bankası ve Vakıfbank’ın eşit paylarla katıldığı konsorsiyumdan sağlanan toplam finansman tutarı satın alım bedelinin yaklaşık yarısına ancak ulaştı.

Satın alım bedelinin diğer yarısı da BC Partners tarafından karşılandı.

Üstelik Petkim’i alanlar bizzat bu sektörün içinden gelen kuruluşlardı.

Sabah-atv projesinde ise durum daha farklıydı.

Her şeyden önce “Fiyat yüksek” iddiası vardı. Fiyat yüksek olduğu için Murdoch dahil hiçbir grubun ihaleye teklif vermediği sıkça konuşuldu.


Kreditör olacak bankalar için bir diğer önemli ayrıntı ise krediyi isteyen grubun daha önce ulusal medya deneyiminin olmamasıydı. Yani işi bilmiyorlardı.

Cebinde bu alımı gerçekleştirmek için fazla parası olmadığı, önceki gün açıklanan satın alma modeline göre net olarak ortaya çıkan Çalık Grubu, bankalardan umduğunu bulamadı.

Kamu bankalarına yönelindi.

Çalık Grubu’nun CEO’su Berat Albayrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı. Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak ise Sabah-atv’yi almak için kurulan Turkuvaz’ın yöneticisi.

Teminat olarak ne alındı?

Bu akrabalık ilişkisi, kamu bankalarının kredi verirken daha bonkör davranmasına neden oldu mu olmadı mı bilinmez, ancak iki kamu bankası 1.1 milyar dolarlık satın almanın 750 milyon dolarlık bölümünü yani yüzde 68.18’lik bölümünü karşılamayı kabul etti.

Çalık Grubu diğer imkanları çok zorladı ancak bu oranda yüksek bir kredi sağlayacak başka finansör bulunamadı.



Halka açık iki banka olan Vakıfbank ve Halkbank’ın kendi ifadeleri ile kârlı olan bu kredinin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşma mecburiyeti var.

Halkbank ikincil halka hazırlanan bir bankadır.

Halkbank’ın yüzde 24.98’i, Vakıfbank’ın yüzde 25.18’i halka açık.

Yabancı yatırımcılar da bu iki bankanın hisselerine yatırım yapmış vaziyetteler.

Halkbank’ın piyasa değeri 9.7 milyar YTL, Vakıfbank’ın piyasa değeri 6.5 milyar YTL...

Bu tip bilgiler bu bankaya yatırım yapan ve yapmak isteyecek küçük yatırımcılar için önemlidir.

Bu krediler karşılığında teminat olarak ne alınmıştır?

Sabah-atv hisseleri rehin edilmiş midir?

Hangi oranda hisse rehin edilmiştir?

Kredilerin vadesi, faizi açıklanmalıdır.

Açıklanmalıdır ki; bu kredinin kârlı olup olmadığına kamuoyu karar verebilsin...

Benim duyduğum bazı bilgiler var.

Ancak bunları ne yazık ki doğrulatamadığım için şimdilik yazamıyorum.

Proje kredileri genellikle 7 yıl vadeli verilir. İki kamu bankasının sağladığı kredinin çok daha uzun vadeli, üstelik epeyce uzun bir dönem de ana para ödemesiz olduğunu duydum. Ancak dediğim gibi doğrulatamadım.

O bilgilere de ulaştığımda mevcut 16 bin 500 Halkbank küçük yatırımcısı, 9 bin 780 Vakıfbank küçük yatırımcısı ve binlerce potansiyel yatırımcı için de bunları aktarmaya çalışacağım.






İLGİLİ HABER

Haberin Devamı