Gazete Vatan Logo

70 yıl sonra tam 170 bin cinayetin hesabını veriyor

Auschwitz’teki ölüm kampının eski koruması 94 yaşındaki Reinhold Hanning, İkinci Dünya Savaşı’ndan 70 yıl sonra çıktığı hakim karşısında “Cinayetlere katılmadım, makinistlik yaptım” dedi, ama...

70 yıl sonra tam 170 bin cinayetin hesabını veriyor

Nazi döneminde Auschwitz toplama ve imha kampında SS koruması olarak görev yapan Reinhold Hanning dün Almanya’nın Detmold kentinde hakim karşısına çıktı. 94 yaşında olan sanık, yaklaşık 170 bin cinayete yardım etmekle suçlanıyor. Auschwitz’te bir SS mensubu olarak 1943 - 1944 yılları arasında bulunan sanık toplama kampında görev yaptığını, ancak cinayetlere katılmadığını söylüyor.

‘Ayıklama’ görevlisi

Savcılık, sanığı “Macaristan Harekatı” olarak adlandırılan uygulamada insanların kitlesel olarak öldürülmesi ve toplama kamplarından “ayıklanması” işlemine yardım etmekle suçluyor. İddianamede, Reinhold Hanning’nin kampta tren makinisti olarak çalıştığı belirtiliyor.

Detmold’da iddianamenin okunacağı ve ilk tanığın dinleneceği duruşmayı çok sayıda gazetecinin izlemesi bekleniyor. Davanın mayıs sonunda, 12’nci duruşmasında karara bağlanması planlanıyor.

Kampın muhasebecisi

İddianamede, zanlının ana görevlerinden birinin, “toplama kampına sevk edilen mahkûmların üzerlerinde bulunan nakit paranın kaydını tutarak, Berlin’deki SS (Schutstaffel-Koruma Timi) Ekonomi ve İdare Karargâhı’na yollamak olduğu” belirtildi. Auschwitz toplama kampında 1944 yılının mayıs-temmuz ayları arasında görev yaptığı belirtilen zanlının, mahkûmların kişisel eşyalarını yok ederek katliamların izini ortadan kaldırdığı belirtildi. Zanlının, büyük kısmı Yahudilerden meydana gelen ve “çalışamaz” ibaresiyle kampa yollanan mahkûmların Auschwitz kampına sevk edildikten kısa süre sonra gaz odalarında öldürüldüğünden bilgi sahibi olduğuna dikkat çekildi. İddianamede, “zanlı, eylemiyle Nazi rejimine ekonomik çıkar sağlamış, sistematik katliama destek vermiştir” ifadesine yer verildi. Zanlı hakkında daha önce Frankfurt Savcılığı tarafından “Nazi savaş suçuna iştirak ettiği” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış ancak 1985 tarihli dosya, kanıt yetersizliğinden ötürü kapanmıştı.

Haberin Devamı