Gazete Vatan Logo

7 yıldır Hrant için adalet için!

7 yıldır Hrant için adalet için!

Gazeteci Hrant Dink, öldürülüşünün 7’nci yılında Agos Gazetesi önünde anıldı. Taksim Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi sloganlarla Şişli’ye yürüdü. Grubun yürüyüşü sırasında, Türkçe ve Ermenice müzikler çalındı.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, silahlı saldırıyla öldürülüşünün 7’nci yılında büyük bir kalabalığın katıldığı törenle anıldı. Taksim Meydanı’nda toplanan Hrant’ın Arkadaşları Grubu Şişli’deki Agos Gazetesi’ne kadar yürüdü. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında kalabalık “Her yer Agos, her yer direniş”, “Hepimiz Hrant Dink’iz”, “Hrant için, adalet için” ve “Bu, daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attı.Agos binasına, “7 yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar” yazılı pankart asıldığı görüldü. Taksim’den yürüyen grubun, Agos gazetesi önünde bekleyenlerle bir araya gelmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada Hrant Dink’in bir konuşması dinletildi.

‘Kurşunlar ortak yaşama’

Dink’in arkadaşı ve Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, Agos’un penceresinden bir konuşma yaptı: “Bu siyasi cinayetin satrancındaki tüm hamleleri, vezirini, şahını, piyonunu görebiliyoruz artık. Kollarını, halkların birlikte, yan yana, birbirlerine dokunarak yaşama kültürünü oluşturmasına sıvayan Hrant Dink’in çabasıyla oluşturabileceğimiz mutabakatımıza, ortak yaşam protokolümüze sıkıldı kurşunlar. Kardeşimiz Hrant, bizler, burada olanlar, kardeşlerin ve arkadaşların, tam yedi yıl önce senin ayakkabılarını giydik ve öyle basıyoruz yere...”

Gülten Kaya’nın Agos gazetesi penceresinden yaptığı konuşmanın ardından, yine aynı pencereden megafonla atılan sloganlar, aşağıdaki kalabalık kitle tarafından tekrar edildi ve uzun süre slogan atıldı

Kısa süreli gerilim

Anma etkinliğine, Hrant Dink’in ailesi ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Turncel ve Ertuğrul Kürkçü de katıldı. Etkinliğin ardından dağılan gruptan bazı kişilerin, Rumeli Caddesi ile Halaskargazi Caddesi’nin birleştiği noktada bulunan ve MHP ilçe teşkilatına ait parti bayraklarının asılı olduğu ipi kesmesi üzerine gerginlik yaşandı. Polisin araya girmesiye gruplar dağıldı.


Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki anmaya Dink’in eşi Rakel, oğlu Arat, kardeşi Orhan Dink ve sevenleri katıldı. Rakel Dink ve sevenleri Hrant Dink’in mezarına çiçekler bıraktı.


Anmaya katılanlar ‘Hrant Dink Caddesi’ tabelasını astı.

Beyaz bere tepkisi

Dink’in öldürüldüğü Agos Gazetesi’nin önünde trafiği kontrol etmek için görevlendirilen polislerin beyaz renkli bere takması sosyal medyada tartışma yarattı. Eski Bakan Ertuğrul Günay’ın da twitterdan dahil olduğu tartışmada Hrant Dink’in katili Ogün Samast da cinayet günü beyaz bere taktığı hatırlatılarak polislerin beyaz bereli olması “Mesaj mı” ifadeleri kullanıldı. Polislerin beyaz bere giymesini eleştiren Günay, İstanbul Valisi Hüsetin Avni Mutlu’ya hitaben attığı mesajda “İstanbul 15 derece iken bügün Hrant’ı anma töreninde polislere beyaz bere giyme emrini kim verdi” ifadelerini kullandı.

Dosya kime verilecek?

DİNK cinayetine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan dava Yargıtay tarafından, sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu. Yeniden görülmeye başlayan davada kararla birlikte tahliye edilen sanık Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarılarak yeniden tutuklanmıştı. Davada tüm sanıkların bozma kararına ilişkin beyanları alınmadığı için mahkeme Yargıtay’ın kararına uyacak mı direnecek mi henüz belli değil. İhmali olan kamu görevlileri ile ilgili soruşturma da halen devam ediyor. Muammer Akkaş Tekirdağ’a tayin edildiği için dosyanın hangi savcıya verileceği henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı