Gazete Vatan Logo

7 dakikada gittik!

Avrasya Tüneli’ni açıldığı ilk gün denedik. İlk gün kaza olmaması için tek şeridi kapalı tünelde normalde 70 km olan azami hız dün 30 km olarak belirlendi. Yenikapı’dan Koşuyolu’na 7, tam tersi istikamette Asya’dan Avrupa’ya ise 8 dakikada geçtik

7 dakikada gittik!

Avrasya Tüneli dün sabah 07.00 itibariyle resmen vatandaşın kullanımına açıldı. VATAN olarak ilk gün tüneli kullanarak trafiği test ettik. Tünelin Avrupa Yakası’ndaki girişi Yenikapı ve çevresinde trafik hayli rahattı. Burada tünele giren araç sayısı oldukça düşüktü. İki şerit olarak tanzim edilen tünelde azami hız normalde 70 km olarak belirlendi. Ancak dün hız limiti 30 km oldu. İlk gün olduğu için bir kaza gerçekleşmemesi adına trafiğin kontrol altına almak için iki şeridin biri kapalıydı. Tünel içinde sadece bir noktada motosikletli trafik polisi gördük. Onun dışında ekstra bir güvenlik önlemi yoktu.

Saatler alıyordu

Her noktası kameralarla an be an izlenen tünelde, 200 metrede bir acil durum çıkış kapıları bulunuyordu. Bir kaza sonrası patlama ya da yangın riskine karşı vatandaşlar bu kapıları kullanacak. Normal bir trafikte Koşuyolu ile Yenikapı arası; Altunizade, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Zincirlikuyu, Kasımpaşa, Şişhane derken çoğu zaman 60 ile 100 dakika arasında bir sürede geçilebiliyor. Tünel için yola çıkan ekibimiz 10.44’te Kumkapıda’ydı. Yenikapı’dan 10.45’te tünele girdik. 30 km hızla tam 7 dakika sonra 10.52’de tünelin ucunda görünen ışık ‘Asya Kıtası’na Hoşgeldiniz’ diyordu.

Haberin Devamı

Rüya gibi...

Aynı güzergahta biraz ilerledikten sonra tekrar geri dönerek bu kez Asya-Avrupa geçişini kullandık. 10.59’da Koşuyolu’ndan tünele girdik. Burada da girişte yine OGS ve HGS’yi tanıyan gişeler bulunuyor. Asya-Avrupa geçişi diğer yöne göre daha kalabalıktı. Yine 30 km hızla ama bu kez bir konvoy halinde 8 dakikada tüneli geçtik. Avrupa’ya vardığımızda yani Yenikapı’da gökyüzünü gördüğümüzde saat tam 11.07 olmuştu. İstanbullular için bu iki noktayı 10 dakikanın çok daha altında bir vakitte geçmek rüya gibi algılanıyor.

‘Çay demle geliyorum’

Tüneli kullanan bir kaç sürücüyle konuştuğumuzda hemen maliyet hesabı yapılıyor. Yılbaşından sonra tek geçişin 17 TL olması bekleniyor. Günde iki kez tüneli kullanan bir sürücü 34 lira ödeyecek. Bu da Avrasya Tüneli’nin kullanmanın aylık maliyetini ortalama 1000 liraya taşıyor. Ancak bir çok sürücü zaman ve yakıt kaybı nedeniyle yoğun saatlerde tüneli kullanacağını söylüyor. Herkesin ortak görüşü ise daha hızlı olunması gereken durumlarda tünel tek çare ve bulunmaz bir nimet olduğu yönünde. Bakırköy’de oturan bir sürücü, “Biraz önce Göztepe’deki arkadaşıma çayı demle en geç 10, 15 dakikaya oradayım dedim. Arkadaşım tüneli düşünmediği için dalga geçiyorum zannetti. Gittiğimde daha çay demini almamıştı” diyerek yolun ne kadar kısaldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

İlk günden trafiği rahatlattı

İstanbul’da dün sabah trafiği önceki güne göre biraz daha akıcıydı. Ataşehir’den Çağlayan’daki gazete binasına genelde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü kullanarak gelen bir arkadaşımız, trafik iyi olduğunda 50 dakika, yoğunluk yaşandığı durumlarda ise ortalama 70 dakikada geliyor. Ancak dün muhtemelen Avrasya Tüneli’ni kullanan araçların da bu güzergahta bulunmaması nedeniyle trafiğin çoğunlukla yoğun olduğu Ataşehir-Çağlayan yolculuğunu tam 30 dakikada tamamladı. Sürücüler tünelin iki şerit açık olarak ve 70 km hızla geçilip daha yoğun kullanıma başlanmasıyla birlikte trafiğin daha da rahatlayacağını tahmin ediyor.

Haberin Devamı