Gazete Vatan Logo
Magazin 64 saat canlı yayın deneyimi

64 saat canlı yayın deneyimi

Kent FM’de dinleyicisi ile buluşan Metehan Mert Çakır, farklı bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Arka Koltuk XL programında 64 saat boyunca radyoda konukları ile canlı yayında olacak. Çakır ile programın detaylarını konuştuk

64 saat canlı yayın deneyimi

Sizi dinlemeye devam eden kitleniz frekans değiştirmeniz ile alışkanlıklarına devam etti mi? Yeni bir dinleyici kitlesi de kazandınız mı?

Birçok insanın bildiği gibi Rock FM’in satılmasının ardından biz kendi ekibimiz ile Kent FM’e geçiş yaptık. Burada açıkçası programlarımızda bir değişikliğe gitmedik. Hatta konsept olarak daha da genişledik. Özellikle müzikal olarak tamamen niş bir kitle olan Rock FM dinleyicisini tamamen kült şarkılardan oluşan playlisti ile yayında olan Kent FM dinleyicisi ile bir araya getirmiş olduk. Bu bize de çok faydalı geldi. Şimdi daha geniş bir kitle ile biz de kendimizi geliştiriyoruz.

Radyolar sizce eskisi kadar kuvvetli mi? Yılların verdiği deneyimle radyonun ruhunu nasıl tanımlarsınız?

Sanılanın aksine radyolar hala çok kuvvetli. Önemli olan içerik sağlayanların dinleyicileri ile nasıl bir arada olduğu. Son yıllarda dijital müzik platformları müzik dinleyicisi için son derece revaçtayken radyo programcılarının yaptığı yayınlar daha çok insana ulaşıp, onları etkiliyor. Radyolar kendi dijital ağlarını da gayet iyi yönetiyorlar. Radyoların varlıklarının hiçbir zaman tehdit olduğuna inanmıyorum. Üstelik, dijital ağları da yönetip güçleneceklerdir.

Haberin Devamı

Radyoları bir kültür haline getiren olguları nasıl sıralarsınız?

Müzik türü, interaksiyon, programcıların tamamı bu kültürün bir parçasıdır. Kullanılan içerik, politik duruş gibi durumlar da radyoların ciddi bir kitlesi olmasına sebep vermiştir.

Radyolarda şarkı seçimi çok önemli

Dinleyicilerin sabahları trafikte kanal seçerken nelere dikkat ettiğini düşünüyorsunuz?

3 tip dinleyici vardır bence. Tematik kanal dinleyicileri (Haber/dini yayınlar gibi), müzik dinleyicileri ve şov dinleyicileri. Sabah trafiğinde bazı insanlar sadece müzik dinlemek isterken, bazıları muhabbet, bazıları da haber gibi şeyler dinlemek istiyor. Enerjinin olması önemli. Şarkı seçimleri daha da önemli.

Yeni frekansınızla beraber çaldığınız müzikte herhangi bir değişiklik söz konusu oldu mu?

101.4’te çaldığım müzikler ile eskiden çaldığım şarkılar arasında o kadar da fark yok. Bazı türlere girmiyorum hiç ama seçimler yine tamamen bana ait. Hatta daha özgürüm ve her tür şarkıyı çalıyorum. Dinleyici ile birlikte seçiyoruz çoğu zaman.

Haberin Devamı

İlerleyen dönemde farklı nasıl projeler ile dinleyicilerinizi selamlayacaksınız?

The Boat That Rocked konseptinde bir tekne partimiz yakında. Canlı konserlerin, DJ’lerin ve radyodan canlı yayınların olacağı bir organizasyon. Ayrıca Levent Erim ile birlikte 1 hafta camdan bir fanusa kapanıp hem yayın yapıp hem de orada yaşamak gibi bir projemiz var.

Bu özel canlı yayında konserler de olacak

Enteresan bir proje de gerçekleşeceksiniz... 31 Mart’ta 64 saatlik bir canlı yayın deneyimi... Bunu yapma nedeniniz neydi?

Evet. Nescafe 3’ü 1 arada Extra da sponsorumuz oldu. Bir gün yayında yayının uzamasını istedi dinleyici. “200 yorum gelsin” dedim nasılsa olmaz diye 300 geldi. Ben de geyiğine aslında kapatalım radyoyu bir haftasonu yapalım derken iş ciddiye bindi. O grup, bu konu, şu konuk derken... Arka Koltuk XL ortaya çıktı. 31 Mart günü 18.00’da başlıyoruz ve 3 Nisan’da 10.00’da bitecek.

Haberin Devamı

O kadar saat boyunca konuklarınız olacak mı?

Açıkçası Arka Koltuk XL genişledikçe genişledi. Ülkenin en önde gelen müzisyenleri, yaşamın her alanındaki insanlar programın içinde olacak. Akustik bir sahnemiz var. Gelen her müzisyen konuk akustik performanslar sergileyecek. Onun dışında Arka Koltuk’ta yaptığımız şeylerin çok ama çok uzun halleri canlı yayında olacak. İnanılmaz hediyelerimiz var. PS4 VR gibi hediyeler vereceğiz, birçok insana bir yıllık Nescafe hediye edeceğiz. Uçuk noktalardayız artık.

İnternetten canlı yayınlar olacak mı?

Radyonun hava yayını kadar internetten de görüntülü yayında olacağız. Kentfm.com.tr üzerinden ve facebook gibi sosyal medya kanallarından 64 saat boyunca her şey görüntülü olacak.