Gazete Vatan Logo

6 milyar dolarlık talep piyasadan çekilecek

Dolarizasyondan çıkmak için bir dizi çalışma yapan hükümet, serbest bölgelerdeki ücret ve satışlara TL zorunluluğu getirecek. Böylece piyasadan 6 milyar dolarlık döviz talebi çekilecek

6 milyar dolarlık talep piyasadan çekilecek

Serbest bölgelerden Türkiye’ye, Türkiye’den de serbest bölgelere satışlarda uygulanan döviz zorunluluğu, TL zorunluluğuna dönüştürülerek 6 milyar dolarlık döviz talebi önlenecek. Açıklama, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi.

Kurdaki oynaklığı değerlendiren Zeybekci, kısa vadeli borç mükellefiyetlerine ilişkin bir sıkıntı olmadığını vurguladı. Türkiye’nin Merkez Bankası’ndaki net döviz varlıklarının arttığını dile getiren Zeybekci, hükümet olarak dolarizasyondan çıkmak için çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Zeybekci, şöyle devam etti:

Hafta sonu tamam

“Serbest bölgelerimiz var. Buradaki ticaret hacmimiz 20 milyar doların üzerinde. Bir kararla serbest bölgelerdeki işletici şirketlerin uyguladıkları tüm ücretlere TL zorunluluğu getiriyoruz. İkincisi serbest bölgelerden Türkiye’ye, Türkiye’den de serbest bölgelere satışlarda bir döviz zorunluluğu vardı. Bu da Türkiye’de hiç gerek olmadan yaklaşık 6 milyar dolarlık bir döviz talebi yaratıyor. Kendi kendimize yaratıyoruz bunu. Bu da TL zorunluluğu haline getirilerek, bu talep piyasadan çekilmiş olacak.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye net girişleri artırırken bir taraftan da dövize talebin aşağı çekilmesinin aslında 2 kat etki gösterdiğini vurgulayan Zeybekci, uygulama tarihi için “Bu hafta sonu bitirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

İran, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle, ticaretin yerel para birimleriyle yapılması konusunda yoğun temaslar bulunduğunu aktaran Zeybekci, “Dış ticaret hacmimizin 25 milyar dolara yakın kısmını milli para birimleriyle yapıyoruz, hedefimiz 70 milyar doların üzerine çıkmaktır. Bu gerçekleşirse cari açığımızın finansmanında yabancı finansman ihtiyacının ortadan kalktığını göreceğiz” dedi. Zeybekci, Rusya ile ticarette milli para kullanımına yönelik swap (döviz takası) anlaşmasında da son noktaya gelindiğini ifade ederek, “Belki bu gidişimizde tamamen bitirebiliriz” dedi.

İhracat artışı Mart’ta tarihi zirveye çıkacak

Dünyadaki en iddialı yatırım teşvik sistemine sahip olduğumuzu dile getiren Nihat Zeybekci, “Bununla ilgili bakanlığımıza çok önemli başvurular var. Yakında birçoğunu duyacaksınız. Birkaç hafta içerisinde Bakanlar Kurulu’na bunu arz edeceğiz” dedi. İhracat seferberliğiyle ilgili istedikleri sonuçları almaya başladıklarını aktaran Zeybekci, şunları söyledi: “Kasım itibarıyla bugüne kadar ortalama yüzde 10’un üzerinde bir artış yakalamış olduk. Mart sonu itibarıyla dileğim, rakam ve artış anlamında bir tarihi zirvedir. Hedefleri tutturursak 13-15 miyar dolar civarında artı döviz girdisi olacak.”

Haberin Devamı

GB güncellemesi hararetle sürüyor

Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği (GB) süreci hakkında bilgi verirken, şunları kaydetti: “Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi tazeliği ve harareti ile devam ediyor. Avrupa Parlamentosu’ndan 2-3 ülkenin üyelerinin Gümrük Birliği’nin güncellenmesine siyasi mesajlar eklenmesi gibi önergelerinin olması muhtemeldir. Bunun olup olmaması bizim için büyük bir önem arz etmiyor. AB ülkeleri ve biz, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin hem AB’nin hem de Türkiye’nin menfaatine olduğunu kabul ediyoruz.”

Haberin Devamı