Gazete Vatan Logo

6 kadından, 11 erkekten biri alzheimer oluyor

Kadınlarda alzheimer riski meme kanserinden iki kat daha fazla. Risk 60’dan sonra başlıyor. Kadınlar erkeklerden daha fazla alzheimera yakalanıyor. Her üç saniyede bir kişi alzheimer oluyor.

6 kadından, 11 erkekten biri alzheimer oluyor

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, elde edilen yeni verilere göre 65 yaşından sonra her 6 kadından 1’i alzheimer olurken, erkeklerde bu oranın 11’de 1 olarak gözlendiğini belirterek, “60 yaşından sonra bir kadının alzheimer olma riski, kadınlarda çok korkulan meme kanseri olma riskinden 2 kat daha fazla” dedi. Kulaksızoğlu, her 3 saniyede bir kişinin demans hastası olduğunu ve bunların 3’te ikisinin de alzheimera yakalandığını vurguladı. Kulaksızoğlu, “Hâlâ dünyada 47 milyon alzheimer hastası var. Bu rakamın 2030’da 76, 2050’de ise 135,5 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise 600 bin aile bu hastalıkla mücadele ediyor” dedi. Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, alzheimerın kadınlarda daha çok görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti: “65 yaşından sonra her 6 kadından 1’i alzheimer olurken, erkeklerde bu oran 11’de 1 olarak gözlenmekte. 60 yaşından sonra bir kadının alzheimer olma riski, kadınlarda çok korkulan meme kanseri olma riskinden 2 kat daha fazla. Bu konuda hormonal ve biyolojik faktörler, yaşam süresi, iş alanları, eğitim düzeyi, kalp hastalıklarının görülme sıklığı, strese duyarlılık, sık depresyon ve uyku bozukluklarının etkili olabileceği öne sürülüyor.”

Haberin Devamı

Günde 1-2 bardak kahve riski azaltıyor

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç de sosyal bir hayatın hastalığa karşı koruyucu bir etkinin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti, “Yapılan saha çalışmalarında kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin araştırıldığı tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesiyle hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde hastalık riskinin azaldığı gözlenmiştir. Buna karşılık 3 bardak ve üstü olacak şekilde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür.”